Houbové recepty

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Kromě mnoha jedlých druhů se některé pěstují komerčně - žampióny, hlíva nebo shitake. Hodí se do polévek, omáček, rizot, těstovin nebo zapékaných jídel.

Jidášovo ucho
Boltcovitka bezová neboli Jidášovo ucho (známá také jako čínská či houba) patří mezi dřevokazné houby. Roste celoročně i v Česku, většinou na starých bezech, ale i akátech, bucích či vrbách. Nalézt ji v přírodě z mé zkušenosti...
shitake
Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze...
Houbový guláš
Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší kousky. Podlejeme 100 ml...
Houbové rizoto
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody (nebo...
Hustá bramboračka s houbami
Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme...
Bezvaječná houbová smaženice
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí....
Hustá zelňačka s houbami
Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, které ve velkém obsahují také...
Houbová omáčka se seitanem
Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké pánvi, dokud nezačne zlátnout....
Houbový závin
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících oleje osmažíme cibuli dozlatova...
Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Obalovaný sírovec
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek nebo v...
Staročeský houbový kuba
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme...
Quinoa rizoto s lesními houbami
Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, přidáme (...
Hřibové řízky v hrašce
Klobouky větších praváků očistíme a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté plátky. Z hrašky si připravíme řidští těstíčko (podle návodu a množství hub jsem na tři 10cm praváky použil cca 100g hrašky a 150ml vody) a osmažíme na...
Těstoviny s liškama
Na olivovém oleji osmažíme cibulku do sklovata a přidáme pokrájené očištěné lišky. Posolíme a popepříme a smažíme. Přidáme bílé víno a dusíme lišky do měkka. Zatím si dáme do osolené vody vařit těstoviny. Když jsou lišky měkké,...
Houbová omáčka se sojovými kostkami
Omáčka Sojové kostky uvaříme v silnějším vývaru (sůl, sojová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minut. Nálev vylejeme a kostky vymačkáme. Na pánvi osmažíme cibulku do zlatohněda, přidáme nakrájené houby, které částečně...
Houbové jáhloto
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a vaříme do poloměkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kostky nakrájenou cuketu, krátce orestujeme. Zasypeme na menší plátky...