houby

shitake
Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze...
Quinoa s lesními houbami
1hrnek suché quinoi větší cibule lesní houby (300-500g, tedy cca 1 hluboký talíř), alternativně hlíva uzený tempeh (volitelně) olej na smažení pepř
hřiby (nejlépe větší klobouky tzv. praváků) hraška sůl, pepř olej na smažení brambory
Houbová omáčka se sojovými kostkami
Omáčka větší cibule půl balení sojových kostek 300g hub (nebo cca 50g sušených) 50g sojových kostek rostlinná smetana knedlíky vlažná voda 0,5kg polohrubé mouky 10g droždí kávová lžička soli menší polévková lžíce cukru
Hustá zelňačka
250g kysaného zelí 3 velké brambory namočené sušené houby větší cibule paprika (koření) kmín bobkový list nové koření hladká mouka olej sůl
Houbové jáhloto
100g jáhel velká cibule houby (lesní, hlíva, ale využít se dají i chuťové méně výrazné žampióny) cuketa