Veganské cukroví & dezerty

Pečení cukroví je spjaté s máslem, smetanou nebo vejci. Jak se bez nich obejít? Vejce nahradí zralý banán nebo jablečné pyré, smetanu můžete použít třeba mandlovou a místo másla kokosový olej. Spoustu rychlých a zdravých sladkých receptů vytvoříte spojením rozmixovaných ořechů se sušeným ovocem, jako jsou meruňky, švestky nebo datle. Kromě kuliček a tyčinek takto snadno vyrobíte třeba dortový korpus.

Jáhelník
Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby - buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou v pečící misce. Skleněnou...
Kokosové kuličky
Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete ji schovat pro...
Fazolové brownies
Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. Fazole po uvaření slijte a nechejte...
Nepečený malinový dort
Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. "Těsto" poté vtlačíme...
Chia puding
Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především chia puding. Postupy...
Raw banánové palačinky
Banánová palačinka podle zásad živé stravy je jednoduchá, budete ale na ni potřebovat kvalitní sušičku s rovnými pláty. Zralé banány oloupeme a rozmixujeme do hladka. Na jednu palačinku jsou potřeba dva větší nebo tři menší...
Panna cotta
Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k...
Tofu zmrzlina "Lesní směs"
Rychlou zmrzlinu z tofu vyrobíte snadno. Do hlubší misky vložte okapané natural tofu, pokrájené na menší kousky, mražené ovoce a lžíci sladidla. Tyčovým mixérem pak tuto směs dohromady rozmixujeme do hladka, až vznikne zmrzlina....
Borůvkový tofu cheesecake
Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý povrch (např. silikonovou...
Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte do hladka,...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Pečené hrušky plněné miso-tahini krémem
Jednoduchý a přitom působivý dezert. Stačí překrojit hrušku na polovinu, vydlábnou jadérka a vytvořit důlky dostatečně velké na to, aby do nich vešla náplň. Vložte hrušky kůrou dolů do pečícímisky s asi půl šálkem vody, aby se...
Raw dort s borůvkami
Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér se slabším...
Makové kuličky
Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.
veganské buchty
Necháme vzejít kvásek z trochy vlažného rýžového nápoje, droždí, cukru a mouky. Poté uhněteme těsto, necháme v teple kynout, během kynutí jednou přemísíme. Z vykynulého těsta tvoříme buchty plněné povidly, které skládáme těsně...
Veganský bebe dort
Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe...
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá "povidla". Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší...
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Vlašské ořechy smíchejte s namočenými hrozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. "Těsto" může být řidší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká semínka (sezam, lžené...
Raw meruňkový domeček
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte "těsto". Namočené rozinky a...
Ovocný třípatrový koláč
Ingredience na těsto smícháme, nalijeme do vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut. Když korpus vychladne, tak uvaříme pudink dle návodu, který můžeme zahustit trochou agaru. Nalijeme pudink...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Vanilková buchta s marmeládou
Vynikající buchta podle tohoto receptu. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience a přidáme tekuté. Rychle promícháme, dáme do pekáče a šup do trouby. Troubu předem rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut. Já jsem ji...
Makový koláč se švestkami
Poupravený recept z onegreenplanet.org. Velmi chutný a v gluten free verzi:) Nejdříve smícháme olej a cukr a chvíli společně mixujeme, aby se propojili. V druhé míse smícháme mouku, škrob, jedlou sodu a sůl. K mléku přidáme šťávu...
Banánový chlebíček
Smícháme cukr a olej, přidáme mouku, skořici a sodu. Nakonec přidáme pořádně rozmačkané banány (ideálně už hodně zralé). Zamícháme, dáme péct na cca 1 hodinu na 200 stupňů. Pokud máte nižší pekáček - pečte kratší dobu ať to...
Veganotic bublanina v gluten free verzi
Recept jsme převzaly z Veganotic a upravily ho dle toho, co máme doma a také bez lepku! Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme cukr s kokosovým tukem a vanilkovým extraktem a pořádně prošleháme vidličkou nebo šlehačem. V...
Kheer
Vodu a kokosové mléko dáme vařit a přidáme cukr. Když tekutina začne bublat přidáme rýži, kterou vaříme asi 20 minut. Přidáme kardamon a ještě chvíli povaříme. Ozdobíme ořechy a ovocem.
Sezamový krém se silken tofu
Sezamové semínko pomeleme nebo rozmixujeme na prášek, přidáme oloupané banány a silken tofu (použít se dá i obyčejné natural, ale nemá tak jemnou chuť). Rozmixujeme do hladka. Ty mlsnější asi budou chtít krém lehce dosladit (...
Makový koláč s rebarborou
Smícháme suché ingredience v jedné míse a v druhé tekuté s nastrouhaným jablkem. Vymažeme a vysypeme formu. Smícháme obsah obou mís. Přidáme ostrouhanou kůru z citronu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Pokud chcete přidat...
Rychlá vegan bábovka
Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud po napíchnutí...
Raw čokoláda
Máslo rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40-45 stupňů Celsia (abychom zachovali všechny cenné látky). Tekuté máslo dáme spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a mixujeme na tekutinu, kterou lijeme do připravených formiček....
Makovo-sezamové kostičky
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Vanilkový raw puding
Vezměte 3 zralé banány (nejlépe už s černými puntíky, pak mají hodně cukru a jsou sladké), avokádo rozkrojte na půl a vydlabejte lžičkou, přidejte dvě polévkové lžíce pomletých sezamových semínek a větší špetku mleté vanilky (v...