Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví

zdravé raw cukroví

Recepty, které tady najdete, nemají uvedené množství kolik gramů čeho dát. Dobrou radou je dát tam od všeho přiměřeně, jistě pamatujete na výrobu lívanců z pohádky Byl jednou jeden král. Prostě se pusťte do tvoření (vtáhněte do něj všechny, kteří jsou zrovna okolo), zkazit to dost dobře ani nemůžete a když už se vám nepovedou tvary, nastříkejte to do košíčků jako je tomu u "Rozinkových chomáčků". A hlavně, raw cukroví má jednu velikou výhodu - kdykoliv a jakékoliv fázi tvoření můžete "těsto" jednoduše sníst. PS: popisy fotek se objeví po rozkliknutí

Raw meruňkový domeček

meruňky nesířené, ideálně bio
rozinky nesířené, ideálně bio
banány sušené nebo čerstvé
pohanka
vlašské ořechy

Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte "těsto". Namočené hrozinky a meruňky také rozdrtíte v mixeru a budete je pak používat jako náplň domečku. A nakonec banán, sušený nebo čerstvý, ten bude tvořit základnu.

Použijte formičku na vosí úly, vysypete si ji pokaždé sezamem, napěchujete tam "těsto", uděláte dírku, dáte dovnitř rozdrcené meruňky s hrozinkami a celé to postavíte na banán. Na spodní stranu čerstvého banánu můžete dát také sezam, aby se vám to nelepilo na talíř. A pak už to jenom celé vezmete a hodně otevřete pusu a celý domeček tam šoupnete a vychutnáváte.

Šumavský kokos

kokos sušený
tahini nesolené
pohanka
některý z hustějších rostlinných sirupů - agávový, kukuřičný atd.
kardamon mletý

Pohanku opět namočíme přes noc, ráno smícháme v mixéru s rostlinným sirupem. Řídké "těsto" zahustíme kokosem a nakonec to zjemníme pastou tahini. Uděláme kuličky a obalíme v kokosu.

Rozinkovo-perníkové chomáčky

vlašské ořechy přes noc namočené
rozinky přes noc namočené, nesířené
perníkové koření

Vlašské ořechy smíchejte s namočenými hrozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. "Těsto" může být ridší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká semínka (sezam, lžené semínko, slunečnicové), aby se to nelepilo na košíček.

Rendez-vous "Když se švestka potká s ořechem"

namočená slunečnicová semínka
vlašské ořechy
pár namočených sušených švestek (ne moc, aby drželo tvar)

Vše rozdrťte v mixeru, vytvořte těsto tak, aby se vše spojilo, rozválejte na tenkou placku a vykrajujte. Dozdobte kakaem, oříšky ( šlo i slepovat jako linecké např. pomocí datlí či datlového sirupu).

jarní políbeníJarní políbení

Použijte "těsto" jako na Šumavský kokos a přidejte tam lahodný zelený ječmen. Přiměřeně. Obalte v sezamu. Vznikne tak nová dimenze zdravého cukroví.

Datlové lanýžky

strouhaný kokos
vypeckované datle
nepražené kakao

Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.

Ořechové neotálky

vypeckované datle
oříšky (mandle, lískové ořechy)
kokos, sezam na obalení

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá "povidla". Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší misce, doporučuju přidávat datle do ořechů po menších dávkách a zkoušet konzistenci, která by měla být trochu tužší. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, sezamovém semínku nebo třeba namletém máku.

Tip: Příliš datlí způsobuje, že je pak směs příliš měkká a kuličky špatně drží tvar. Je potřeba těsto zahustit např. strouhaným kokosem, nejideálněji pak trochou rozmixovaných lněných semínek, které skvěle táhnou vodu a po namočení jsou výborným pojivem. Stejně jako všechno další raw cukroví je dobré příliš neotálet s konzumací.

Raw meruňkový domeček
Šumavský kokos
Když se švestka potká s ořechem
Rozinkovo-perníkové chomáčky
Jarní políbení
Datlové lanýžky
Ořechové neotálky
Tagy: 

Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.

publikováno: 17.12.2014 16:02   napsal/a: Mirka Slámová
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.