Lahůdky po vegansku: tlačenka, nakládané tofu nebo gyros

suroviny na veganskou tlačenku

Vegetariánské “rybí” prsty, veganské párky a salámy, “jehněčí” sojové maso nebo seitanová pekingská “kachna”? Pokud patříte k těm, kterým se stereotypy jídel a tvarů od řezníků a z konvenčního vaření ve vege/vega kuchyni dost příčí, musím vás předem varovat – v následujících řádcích bude totiž řeč o tlačence nebo o gyrosu. Pochopitelně ale v čistě rostlinném podání.

Houbová tlačenka

O veganské houbové tlačence jsem před časem četl na webu vegan.cz a sám jsem po několika pokusech došel k následujícímu receptu. Potřebujete půl sáčku agar-agar (což je prášek z mořských řas, který houstne do průhledné hmoty podobné želatině), půl kostky hrubě nastrouhaného uzeného tofu, hrst sušených hub shitake (zkoušením se mi osvědčily lépe než čerstvé, ale na podzim určitě zkuste i běžné lesní houby), na dochucení pak sůl, sojovou omáčku nebo sypký zeleninový bujón.

Shitake namočíte do půllitru vody (alespoň na hodinu), jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky, vraťte do nálevu, nechte projít varem. Mezitím nastrouhejte tofu, přidejte do vývaru s houbám a dochuťtě solí či sójovkou. Nakonec přidejte agar-agar, 5 minut povařte a odstavte z ohně. Nalijte do misek a nechte nejprve při pokojové teplotě a později v ledničce ztuhnout. Výborná je v klasickém podání s chlebem, octem a cibulí. A malé upozornění – občas jsem nesl tuhle homemade tlačenku na ochutnávky a z mojí zkušenosti příliš nesnese dlouhý pobyt mimo ledničku – agarový aspik začal pomalu tát. Degustátory tak raději pozvěte na návštěvu k sobě.

houbová tlačenka

Tofulín neboli nakládané tofu

Pár experimentů jsem si vyzkoušel při hledání veganských alternativ hospodských pochoutek – utopenců a nakládaného hermelínu. Utopenci rostlinného původu jsou k dostání jako hotovka, ale z mojí zkušenosti nejsou nic moc. Zkoušel jsem také naložit Klaso klobásu, ale taky bez valného výsledku. A po neúspěšné kapitole s uzeným tofu, které v octovém nálevu dostalo nepříjemnou kysele-moučnou pachuť jsem to vzal.

Tofu se mi ale osvědčilo při nakládání do oleje ála hermelíny. Variant může být celá řada, s chilli a cibulí, česnekem, bylinkami nadivoko (rozmarýn, tymián, bobkový list, nové koření), tofu (nejlépe uzené nebo marinované, ale klidně i natural nebo bylinkové) pokrájet na velké kostky či plátky a zalít olejem (hodí se spíše nějaký obyčejný stabilnější, než háklivé za studena lisované). Protože narozdíl od hermelínů není třeba zrání, je lepší nakládanému tofu ustlat rovnou v ledničce. Mělo by tam strávit alespoň týden, ale řeknu vám, je to docela odříkání.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Veganský gyros

Poslední pochoutkou bude gyros, k čemuž mě pro změnu inspiroval článek na webu Vegan-Fighter.com. Kdysi jsem ochutnal gyros jako veganskou hotovku, koupenou v Bioobchodě na Bělehradské a byl opravdu dobrý. Značku už si nepamatuju. Při pokusu o vlastní se mi z rostlinných bílkovin na něj méně osvědčilo tofu a robi, vhodnější se ukázal být tempeh, dobře namarinované sojové nudličky nebo ďobáčky. Ty jsem pak šupnul s trochou oleje na pánev, orestoval a přidal to nejdůležitější – echtovní gyros koření (moje oblíbené je od tradičná české firmy Benkor, určitě se vyhněte těm s glutamátem). Servírovat se hodí jak do housky nebo pita chleba se salátem a sojanézou, tak na talíř s bramborami.

Nebojíte se v kuchyni podobně experimentovat s rostlinnými surovinami? Pochlubte se prosím do komentářů, co se vám povedlo a co se naopak ukázalo jako slepá ulička.

Tagy:
Tofu
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?