Proč patří luštěniny do jídelníčku?
Luštěniny jsou klíčovým zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů, vitamínů skupiny B, minerálů jako je vápník, hořčík, železo, zinek a řady dalších. Jejich vláknina má celou řadu užitečných funkcí, mimo jiné slouží jako prebiotikum, tedy cenná výživa pro prospěšné bakterie v našem střevním mikrobiomu. Luštěniny obsahují také různé barevné pigmenty, které fungují jako antioxidanty. I proto střídejte různé barvy čoček, hrachu nebo fazolí.
Namáčení a vaření luštěnin
Snížit nadýmání pomáhá především správná příprava luštěnin. To znamená jejich dostatečně dlouhé namáčení a poté správné vaření tak, aby byly luštěniny skutečně měkké. Času uvedené v následující grafice chápejte spíše jako minimální. Pokud trpíte na nadýmání, zkuste dobu namáčení zdvojnásobit.
Druhy luštěnin
Jak zařadit luštěniny do jídelníčku
Užitečné tipy
- Jezte v jednom jídle menší množství luštěnin, ale zařazujte je co nejčastěji
- Barevné pigmenty v luštěninách fungují jako antioxidanty. Střídejte různé barvy čoček, hrachu nebo fazolí
- Luštěnin, které se dlouho namáčí a vaří, jako je cizrna nebo fazole, uvařte rovnou větší množství. V lednici vydrží 3-4 dny a budete je mít rychle po ruce
Vybrané luštěninové recepty
V sekci recepty najdete desítky luštěninových jídel. Hledat je můžete také pod následujícími tagy:
Typická luštěninová jídla
Pár typických a osvědčených luštěninových jídel z našeho webu najdete v následujícím výběru: