Černá čočka

černá čočka

Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár. Také můžete v asijských speciálkách sehnat její loupanou verzi, zbavenou černé slupky. Dost možná by vás nenapadlo, že jde o tu stejnou luštěninu. Říká se jí bílá čočka a pod názvem urad dhal je základem mnohých indických pokrmů.

Výživové kvality černé čočky

Stejně jako další druhy čoček se může pochlubit slušným zastoupením bílkovin, okolo 25 procent. Obsahuje také komplexní sacharidy, slušné množství vlákniny, minerály jako je hořčík či železo a vitamíny skupiny B. Za její černou barvu mohou podobné pigmenty, jaké se nachází v ostružinách či borůvkách. Ostatně po namočení se část barviva rozpustí ve vodě a čočka se stane spíše tmavě fialovou. Černá čočka je tak skvělou možností, jak se držet důležité zásady jíst co nejbarevnější paletu potravin a získávat tak ze stravy co nejpestřejší škálu antioxidantů z těchto přírodnách barviv.

Příprava černé čočky

Černá čočka stejně jako další druhy neloupaných čoček uvítá namáčení na dvě až tři hodiny. To napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření. Vodu poté slejeme, doplníme čerstvou a uvaříme podle požadované konzistence 20 – 25 minut. Které kření se hodí k černé čočce? Dobře se snoubí s indickými směsmi (různé druhy masal, kari), kurkumou, římským kmínem, stejně dobře se ale vyjímá i s majoránkou či česnekem. Vyniká v omáčkách s kokosovým mlékem, ale neztratí se ani v rajčatových variacích.

klíčená černá čočka

Klíčení černé čočky

Klíčení černé čočky je vhodné i pro klíčící začátečníky. Beluga klíčí rychle a nemá sklon k plesnivění. Naklíčit ji můžete na talířku, ve sklenici nebo specializovaných miskách.

Na talířku: nejsnadnější způsob, ke kterému je zapotřebí pouze černá čočka, voda a talířek. Černou čočku propláchněte a odstraňte případné půlky a úlomky. Ponořte ji na talířku na půl dne do studené vody tak, aby byla celá ponořená. Poté vodu pomocí druhého talířku zceďte, propláchněte a nechte druhý talířek přiklopený na prvním tak, aby dovnitř mohl vzduch, ale semínka zbytečně neosychala. Proplachujte 2x denně a podle teploty za 2-3 dny čočka vyklíčí.

Ve sklenici: čočku protřídíme a nasypeme do klasické zavařovací sklenice. Zalijeme ji alespoň dvojnásobnem vody a necháme půl dne nabobtnat. Poté vodu slijeme pomocí cedníku, čočku ještě jednou propláchneme. Zbavíme ji přebytečné vody, na klíčení samotné stačí jen povrchová vlhkost. Proplachujeme alespoň 2x denně a opět do 2-3 dní můžeme očekávat zhruba půlcentrimentrové klíčky.

Klíčící miska: Pokud si bez křupavých výhonků svá jídla neumíte představit a klíčíte i více plodin najednou, klíčící misky mohou být dobrou volbou. Mají promyšlený systém závlahy i možnost odděleného klíčení různých druhů luštěnin v jeden čas. Jen pozor na společné klíčení se semínky, která mají tendenci tvořit šlem, jako je např. pohanka, quinoa (a obzvláště lněné a chia semínko, které není ke klíčení vhodné vůbec). Postup je velmi podobný – nejdříve následuje namáčení část a poté už semínka jen proplachujeme.

Využití černé čočky

Černá čočka má lehce oříškovou chuť a i v neloupané variantě i po delším vaření drží tvar. Její drobná velikost ji přímo předurčuje k tomu ji přidat do různých jídel a zvýšit tak jejich výživovou hodnotu. Ať už jsou to zeleninové saláty i různé druhy polévek. Můžete ji ale i lehce rozvařit a použít jako základ pomazánky. Vhodná je také na nakličování. V indické kuchyni se černá čočka využívá také na husté dhály, ale jejich příprava opravdu dlouho. Našinci raději doporučuji sáhnout po loupané červené čočce.

černá čočka

Recepty z černé čočky

Hrstková polévka z čoček

    suroviny

  • hrnek ječných krup
  • hrstky různých druhů neloupaných čoček (červená, tmavozelená, beluga)
  • brambory, kořenová zelenina
  • česnek, majoránka
  • sypký zeleninový bujón / sůl

Postup: Kroupy a čočky zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 2 hodiny namáčet. Poté vodu slijeme a dolijeme alespoň na dvojnásobek čerstvou vodou. Osolíme a necháme dojít k varu. Oheň stáhneme a přidáme na menší kostky pokrájeme brambory a kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nastrouhaný česnek a majoránku a finálně dochutíme. Polévku můžeme připravit také s menším množstvím vody velmi hustou jako hlavní jídlo. Určitě se k ní hodí ale čerstvá syrová zelenina.

Černá čočka na kyselo

    suroviny

  • hrnek suché černé čočky
  • lžíce luštěninové mouky (na zahuštění)
  • ume ocet
  • olej
  • větší cibule

Postup: Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (zbavíme se tak části nadýmavých látek) a dáme vařit. Mezitím na oleji osmahneme na mírném ohni až do hněda nahrubo nakrájenou cibuli. Tu pak vyjmeme na talíř a na pánvi v troše oleje zasmahneme luštěninovou mouku (na zahuštění je výživnější než klasické obilovinové mouky). Přidáme do měkka uvařenou čočku i částí vody, která s moukou po chvíli míchání utvoří hustou kaši. Ochutíme ume octem, který čočku zároveň osolí i okyselí. Servírujeme s celozrným chlebem a sterilovanou okurkou nebo kysaným zelím.

Kari z černé čočky

Dýňové curry s černou čočkou

    suroviny

  • 3/4 hrnku suché černé čočky
  • 1/4 střední dýně hokkaido
  • 1 lžička curry pasty
  • 1 lžička třtinového cukru
  • plechovka kokosového mléka
  • kokosový olej
  • limetka
  • 1 hrnek rýže (jako příloha)

Postup: Černou čočku namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni hokkaidó očistěte a omyjte. Překrojte ji napůl a lžící vydlabejte měkký vnitřek se semínky. Dýni pokrájejte na měsíčky, osolte a pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů na cca 20 – 25 minut. Stačí do poloměkka, ještě se bude chvíli dusit. Pokud máte větší dýni, část odeberte předem na náš recept (stačí 1/4) a zbytek dopečte (zvlášť pokud ji budete ještě dále mixovat na polévku či pomazánku).

Až budete mít uvařenou čočku a upečenou dýni, na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje. Krátce na něm osmahněte na menší kousky pokrájenou dýni. Přidejte lžičku třtinového cukru a nechce jej roztopit a lehce zkaramelizovat. Přidejte lžíci thajské curry pasty (zelenou nebo červenou), nechte ji na oleji krátce rozvonět. Přidejte uvařenou čočku a zalijte vše kokosovým mlékem. Duste bez pokličky několik minut, dokud se mléko částečně nezredukuje.

Na závěr zakápněte pár kapkami limetkové šťávy (částečně stáhne pálivost) a přidejte nasekanou čerstvou nať koriandru. Minutu promíchete a odstavte z ohně. Vhodnou přílohou je rýže.

Pománka z černé čočky

    suroviny

  • 1 hrnek černé čočky
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř, majoránka
  • ume ocet

Postup: Čočku opět namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody, poté vodu vyměňte a uvařte do měkka. Mezitím na olej osmahněte cibuli pokrájenou na drobno do zlatova. Na konci přidejte posekaný česnek a jen krátce zasmahněte společně, dokud se nerozvoní. Poté vše rozmixujte na hrubější konzistenci. Pokud by byla pomazánka příliš hustá, můžete ji lehce naředit trochou vývaru z čočky. Ochutíme solí, pepřem, případně pár kapkami ume octa do lehce kyselkavých tónů.

Nebojte se černé čočky

Jak můžete vidět, černá čočka je vděčnou surovinou. Pokud ještě nepatříte mezi její fanoušky, neváhejte po ní sáhnout, až budete příště nakupovat.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?