Recepty z fazolí

Pídíte se po receptech z fazolí? S výjimkou drobnějších druhů (mungo, adzuki...), jenž je možné i naklíčit, musí všechny fazole projít delším namáčením a vařením. A kam pak s nimi? Bílé fazole mají neutrálnější chuť, hodí se do pomazánek a také k rozmixování s uvařenou zeleninou na omáčku. Máte červené fazole? Zkuste recepty na chilli sin carne, náplně do wrapů a tortill nebo si vyrobit vege burger. Větší barevné fazole se šiknou třeba do polévek nebo gulášů.

Namáčení a vaření luštěnin
Obsah článku Namáčení luštěnin Vaření luštěnin Tipy a triky Správná příprava luštěnin má na jejich nadýmavost. Nejdříve je to dostatečné namáčení a poté správné vaření tak, aby byly skutečně měkké. Doby namáčení a vaření...
Luštěniny v kuchyni
Končí vaše luštěninové fantazie u čočky na kyselo a fazolového guláše? Nechte se inspirovat pestrým využitím luštěnin v hlavních jídlech, pomazánkách, polévkách, kaších i jako sladké nebo slané mlsání. Hlavní jídla Hlavních...
Fazole
Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením...
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Přínosy luštěnin Královna sója - tofu, tempeh, sojové maso Čočka, fazole, cizrna - štědrost rostlinných bílkovin Hrách, lupina a arašídy Nadýmání luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi...
Fazolová polévka
Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 - 90 minut). Poté ve větším hrnci na...
Chilli con carne
Fazole namočíme na 10 - 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 - 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. uvařte ve vývaru, namarinujte a upečte)....
Fazolový guláš
Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat i 90 minut. Nebojme se...
Fazolové brownies
Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. Fazole po uvaření slijte a nechejte...
Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Zbyly vám uvařené bílé fazole a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale dobře chutnající pomazánku. Hrnek uvařených fazolí (ideálně i se lžící vody, v nichž se vařily, či nálevu z plechovky), na menší kousky...
Slané lívance s fazolemi a zeleninou
Na těsto na lívance smícháme hrnek (celozrnné žitné) mouky, hrnek rostlinného mléka, půl hrnku vody, lžíci kypřícího prášku, špetku soli a lžíci oleje. Osmažíme takřka nasucho, jen na lehce vymazané pánvi, z každé strany ani ne...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení či kvašení. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a ptát se na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Burger z quinoi a červených fazolí
Uvaříme hrnek červené quinoi s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme rozmixovanou plechovku červených fazolí, větší cibuli pokrájíme najemnou, prolisujeme 3 stroužky česneku. Ochutíme kořením (sůl, pepř, majoránka, koriandr, mletý...
pikantní polévka z bílých fazolí
Bílé fazole namočíme přes noc, vodu vylejeme, přidáme čerstvou a uvaříme je do měkka (mohou být až lehce rozvařené). Na oleji necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce...
Burritos
Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka zlatá přidáme fazole a...
Dýně Hokaido s fazolemi
Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme o měkkého středu se semínky a opláchneme. Pokrájíme i se slupkou na malé kostičky a orestujeme na pánvi v troše oleje, dokud slupka nezměkne. Okořeníme paprikou, trochou drceného římského kmínu a...
Mexická pánev s tofu
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a...
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé),...