Veganské pomazánky

Guacamole, hummus, baba ganoush... Nejen je, ale taky spoustu sice "bezejmenných", ale dobře chutnajících pomazánek připravíte ze surovin, jakou jsou uvařené luštěniny nebo upečená či nastrouhaná zelenina.

Dýňový hummus
Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a...
Česneková pomazánka
Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou...
Hummus z červené řepy
Červené řepy oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Zabalíme a pečeme v zapékací misce nebo remosce 30 - 40 minut (při 180 stupních...
Rybičková pomazánka
Vyzkoušel jsem řadu veganských "rybičkových" pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). Jako bonus z...
Baba ganoush
Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota... a stále vám zůstávají další fialové plody na použití... A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku...
Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Zbyly vám uvařené bílé fazole a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale dobře chutnající pomazánku. Hrnek uvařených fazolí (ideálně i se lžící vody, v nichž se vařily, či nálevu z plechovky), na menší kousky...
Ajvar
Ajvar - tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. Oloupejte je,...
Guacammus
Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek - hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí vložte do mixéru,...
Houbová směs na topinky
Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Necháme ji zesklovatět na pánvi na 2 lžících řepkového oleje. Přidáme čerstvé houby a chvíli je podusíme, dokud nepustí šťávu. Přidáme pokrájenou papriku a po chvíli také rajčata. Za častého...
Mrkvová pomazánka
Pokrájejte cca 8 - 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 - 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte půl hrnku vody a špetku soli a rozmixujte je. Vraťte...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Lilkový tatarák
Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké oblibě a...
Tofu pomazánka
Tofu rozetřeme s Ramou, přidáme sůl a koření. Na pohled vypadá jako vajíčková.:-)
Uvařte 4 menší brambory ve slupce, nastrouhejte, zlehka rozmixujte s 3 lžícemi předem namočených slunečnicových semínek, cca 5 kousky sušeného rajčete (nakládaného v oleji), nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli, 5 větších...
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
Vaříme žlutý hrách asi 40 minut, když už je rozvařený tak vypneme (případně slijeme) a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme několik lžiček oregana a zalijeme olivový olejem. Dosolíme. Podáváme s olivami a nakrájenou...
Domácí paštika Patifu
Kešu namočíme přes noc a ráno vodu slijeme. Vložíme je do mixéru s na kostky pokrájeným uzeným / marinovaným tofu, misem, sojovou omáčkou a rozmixujeme. Chuťově doladíme podle vlastního gusta. Pomazánku je možné lehce obměňovat...
Celerovo mrkvová pomazánka
Jak rychle vykouzlit celerovo - mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to není důvod ji vyhazovat, v lepším...
Pohanková pomazánka
Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme sójovou omáčkou a ume octem....
Brokolicové pesto
Lískové ořechy necháme namočit alespoň na dvě hodiny (lépe přes noc). Brokolici umyjeme a nalámeme na menší části, vložíme do mixéru společně s ořechy a dalšími ingrediencemi a krátce pomixujeme - pesto by mělo zůstat hrubější....
Guacamole
Zralá avokáda rozpůlíme a vydlabeme lžičkou. V misce rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli a očištěné chilli papričky nadrobno, česnek rozetřeme a koriandr rozsekejte nahrubo. Smícháme s avokádem a podle...
Hummus
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.