Veganství pro zelenáče

Veganství pro zelenáče

Udělejte si za 3 hodiny konečně jasno v rostlinné stravě

Ve většinové společnosti nadále přetrvávají názory o stravě, formované z dob, kdy jsme doháněli životní úroveň Západu počtem snědených prasat. Za to nám dnes patří medailové pozice v žebříčcích výskytu civilizačních chorob. Řeší se nepodstatné a opomíjí to důležité. V době epidemie nadváhy a nadbytku se leckdo strachuje o dostatek bílkovin. Až se z toho mezi vegany a vegankami stala ta nejotřepanější věta.

Ale upřimně: ve škole se sice naučíte, jak vypadá trávící ústrojí a z jakých orgánů se skládá. Ale jak jíst, aby vaše tělo i mysl prospívala, to už vám neřeknou. A tak začnete pátrat sami. Na internetu. Ten je přehlcený články o stravě, které si často protiřečí. V jejich černobílém světě existuje jasné zlo – jednou je to tuk, podruhé sója, potřetí lepek, a také senzační a rychlá řešení – šťáva ze zeleného obilí či nová superpotravina z Jižní Ameriky.

Ale lidské stravovaní není popová písnička s chytlavým refrénem. Je to spletitá symfonie plná souher a souvislostí. Potraviny rostlinného původu by v ní měly hrát první housle, ať už jen chcete zpestřit jídelníček či se stravovat téměř či plně rostlinně.

Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Zapečená polenta
Pad Thai vegan

Není to jen chytrá volba se spoustou benefitů. Je to záležitost enviromentální a především etická. Zvyšující se produkce živočišných produktů je jedním z nejzávažnějších problémů dnešního světa. Tzv. hospodářská zvířata často žijí v otřesných podmínkách. Z živých bytostí jsou v intenzivních chovech jen součástky na maso nebo stroje na výrobu mléka a vajec. Velká část rostlinné produkce se používá pouze jako krmivo pro zvířata. A tak se nároky na plochu násobí. Intenzivní zemědělství, orientované pouze na maximální výnos, znehodnocuje půdu. Má na svědomí závratné množství skleníkových plynů. Mizí diverzita druhů, mizí voda v krajině, mizí život.

I vy můžete být součástí řešení. Pamatujte:

"Každou korunou, kterou utrácíte, si volíte svět, ve kterém chcete žít."

V kurzu Veganství pro zelenáče se ale nezabývám otázkou proč. Pomáhám vám najít cestu jak. Společně si v něm projdeme základní pilíře rostlinného stravování. Výživovou teorii o bílkovinách, sacharidech, tucích, vitaminech a minerálech si proložíme tipy a postupy, jak se stravovat pestře, chutně a kvalitně, aby to zabralo smysluplné množství času a vešlo se do rozpočtu, který na jídlo máte.

Řeč bude o luštěninách, obilovinách, oříšcích a semínkách, rostlinných mlécích, alternativách masa (tofu, tempeh, seitan...), smothies, zeleninových šťávách i méně známých surovinách... Zkrátka o mých zkušenostech ale i slepých uličkách, které jsem posbíral za 13 let intenzivního studování a vlastního zkoumání vegetariánské, veganské a raw (živé) stravy.

jedna z dobrot
jídel tolik, že se domů budete kutálet
Cizrnové kari s dýní hokaido

Na kurzu se mimo jiné dozvíte:

  • jak si poskládat rostlinný jídelníček, aby v něm nic nechybělo
  • že získat dostatek bílkovin jen z rostlin není žádná velká věda
  • proč je péče o zdraví svého trávicího traktu a vitalitu svého mikrobiomu stejně důležitá jako to, co jíte
  • jak můžete maso nahradit nejen výživově, ale chuťově, že to leckdo vůbec nepozná
  • jak připravovat luštěniny, aby vás nenadýmaly a co všechno je z nich možné doma uvařit, upéct či rozmixovat
  • jak začít jednoduše klíčit semínka a mít za pár minut týdně skvělý celoroční zdroj čerstvých vitaminů
  • proč odšťavňuju jen zeleninu a ovoce dávám jen do smoothies
  • který běžně používaný olej je vhodné omezovat a které rostlinné tuky se hodí na tepelnou úpravu a které do salátů
  • a v neposlední řadě spoustu praktických triků, fíglů a hacků, co kde koupit a jak použít/upravit

Co naopak není náplní kurzu:
Vaření a konkrétní recepty. Mým cílem je představit rostlinnou stravu jako celek a ve vzájemných souvislostech. Nastíníme si postupy, jak pracovat s různými surovinami, ale během 3 hodin se pochopitelně nemůžeme v tak rozsáhlém tématu věnovat detailům. Ty pak rozvíjím na kurzech vaření, které však momentálně nemohou konat.

Komu je kurz Veganství pro zelenáče určený: Jak už název napovídá, především začátečníkům, kteří alespoň částečně uvažují o bezmasé a obecně zdravější stravě. Může být také užitečný pro ty, kterým chybí ucelenější souvislosti o lidské výživě, a chtějí si zpestřit jídelníček, rozšířit paletu kuchařských surovin a chutí.

Hrachová kaše
Bezvaječná houbová smaženice
Polévka z medvědího česneku

Vzhledem k současné situace kurzy proběhnou formou interaktivního webináře. Můžete se jej tak zúčastnit z pohodlí vašeho domova kdekoliv, kde je připojení k internetu. Snažím se co nejvíce přiblížit atmosféře živého kurzu, proto webinář probíhá v malé skupince prostřednictvím šikovné aplikace Zoom. Podrobněji o tom, co je webinář, jak probíhá a co k němu budete potřebovat popisuju na této stránce.

Pavel OvesnýKdo vás kurzem provede? Ačkolik už jsem mnohokrát slyšel názor, že se svým jménem, Pavel Oves, jsem byl pro to, co dělám, přímo předurčen, opak je pravdou. Pocházím z tradiční moravské masařské rodiny a do svých 25 let jsem se zelenině a luštěninám obloukem vyhýbal. Ale nikdy není pozdě udělat změnu.

Dnes jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a zakladatelem portálu Vegmania.cz, který právě čtete. Lektorování se věnuju osm let a mými kurzy prošlo více než 2000 účastníků. Baví mě vařit, zkoušet nové postupy a udělat si co nejvíce věcí doma - ať je to seitan, oříškové sýry, rostlinné jogurty, různé krekry. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.

 

Termíny: ne 22.11.2020 (2 místa) od 18:00 (3 - 3,5 hodiny podle množství dotazů)
Cena: 400 Kč
Místo: online přenos přímo k vám domů
Poznámka: Webinář se uskuteční předstřednictvím platformy Zoom, potřebovat budete mikrofon a webkameru (postačí i chytrý telefon, ale notebook bude lepší).

Chci se přihlásit

Jak se vám kurz líbilo (výběr z 69 referencí)

V kurzu jsem se dozvědela vše, co mě zajímalo. Něco jsem již věděla, nejsem úplný "zelenáč", ale některé věci pro mě byly novinkou. Perfektní obsah kurzu, informace vyčerpávající, poznámek spousta.
Pavla Stránská

Byl to takový exkurz veganskou stravou. Od základů, co se týče živin, jejich zdrojů a využití až po dochucování jídel a různé vychytávky. Vše proloženo obrázky, názornými ukázkami a možnosté očuchat a ochutnat různé suroviny. Ač nejsem vegan/vegetarián, spoustu věcí už znám, ale i přesto jsem si z kurzu hodně odnesla a rozhodně bych na něj šla znovu.
Romana Dolečková

Skvělý kurz, asi nejvíc se mi líbilo praktické zaměření a příklady jednoduchých receptů a taky upozornění na co si dávat pozor.
Vladimír Grimmer

Velmi obohacující a osvěžující kurz. Spoustu nových informací, které se dají hned po kurzu aplikovat. Určitě doporučuji. Na kurzu byly i ochutnávky a pár praktických receptů, jak uvařit zdravě, rychle a chutně.
Adriana Sloupenská

Kurz byl super, dozvedel jsem se spoustu zajimavych informaci a co jsem vedet, jsem si zopakoval. Byly to naslapane 3 h plne uzitecnych informaci a rad, jak se prokousat vegetarianskym svetem. Pavel pripravil super ochutnavku, takze jsme i na vlastni jazyk ochutnaly nektere z jeho popisovanych pokrmu.
Martin Pavlas

Kurz = informační smršť. Jsem s ním naprosto spokojena, jen budu potřebovat pár dní se se vsemi těmi, pro mě novými, informacemi srovnat.
MaKo

Chci se přihlásit


Časté dotazy

Jak funguje přihlášení?
Po kliknutí na tlačítko se dostanete na přihlašovací formulář, kde vyplníte vaše údaje a vystaví se faktura. Tu poté zaplatíte převodem na účet. Platba na místě bohužel není možná (z důvodů omezené kapacity, náročné přípravy a nákladů na suroviny potřebuji znát počet skutečných návštěvníků s předstihem).

Co když se nebudu moci kurzu zúčastnit?
Podrobně na všechny situace odpovídají obchodní podmínky. Ale zkráceně je to takto: pokud se včas odhlásíte (do 4 dní před kurzem), máte nárok na vrácení peněz nebo můžete přijít na jiný termín. Při zrušení 2-3 dny před kurzem máte možnost vrácení 50% ze zaplacené částky nebo můžete přijít na další termín. Při odhlášení 36 a méně hodin před začátkem zaplacená částka propadá, ale máte možnost za sebe poslat jinou osobu. Tyto podmínky mají ochránit časové a finanční náklady, vzniklé pořádáním kurzu. Účastníkům se ale vždy snažím vyjít maximálně vstříc.