Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti

Články » Veganství » Luštěniny » Edamame

edamame

Edamame budete nejspíše znát z různých zahraničních blogů, instagramových fotek misek hojnosti a možná také z některých veganských bistrech, zaměřených na asijsou kuchyni. Zatímco v východních asijských zemích se konzumují už několik tisíc let, u nás příliš rozšířené nejsou. Jejich popularizace přichází především se zájmem o zdravou stravu a právě veganství.

Co jsou to edamame? Mladé zelené fazolky ještě nedozrálých sojových bobů, populární především v Japonsku. Nabízí se srovnání s fazolovými lusky a hráškem, jako zeleninovým předstupněm budoucích luštěnin. Narozdíl od fazolí se ale příliš vláknité lusky nekonzumují a narozdíl od hrášku, který se jí syrový, edamame potřebují alespoň krátkou tepelnou úpravu.

Edamame se kromě atraktivní, světle zelené barvy a příjemně sladké chuti (pro niž se jim někdy přezdívá „sladké sójové boby“), mohou pochlubit také mnoha výživovými benefity, typickými i pro sóju. Je to především okolo 12 gramů bílkovin (pro srovnání, hrášek má okolo 5 gramů), zhruba 6 gramů tuků, z vitamínu především vitamíny C, K a také některé vitamíny ze skupiny B (B6, kyselina listová) a minerály jako je vápník, hořčík nebo draslík.

Kde sehnat edamame?

Edamame seženete především v asijských speciálkách, internetových obchodech a jejich kamenných prodejnách (mají je košík.cz i rohlík.cz, další prodejce zkuste googlovat). Nejčastěji je koupíte mražené (jak vyloupané, tak s poněkud chlupatým luskem) nebo konzervované ve slaném nálevu. Konzervované můžete použít přímo, mražené potřebují alespoň 2 – 3 minuty blanšírovat ve vařící vodě, ohřát na páře nebo osmahnout na pánvi.

Ty, kteří rádi argumentují lokálostí potravin, možná překvapí, že sóju (a tudiž i edamame) můžete vypěstovat i v Česku. Je to ale rostlina teplomilná, má ráda hodně slunce a tepla a vyhovují jí spíše jižnější oblasti.

edamame-lusky

Kam s nimi

Narozdíl od zralý bobů obsahují edamame jen málo sacharidů (okolo 10 procent, polovinu tvoří vláknina), takže se šiknou ve chvíli, pokud v jídelníčku chcete jejich množství snížit (ať už kvůli diabetu, hubnutí, nebo např. při protikvasinkové dietě). Edamame málokdy tvoří v jídlech základní surovinu, ale díky jejich příjemné chuti s nimi můžete vylepšit:

  • zeleninová rizota
  • polévky (především ty vývarové, aby byly sytější a výživnější)
  • různé asijské stir fry, tedy směsi rychle smažené na pánvi, např. s rýžovými nudlemi
  • poke či buddha bowl – “misky hojnost”, které kombinují všechny základní suroviny (obiloviny, luštěniny, zeleninu, ořechy a semínka)
  • curry omáčky s kokosovým mlékem a rýží
  • zeleninové saláty (nezapomeňte na krátkou tepelnou úpravu bobů)
  • jako snack na grilovačce či party třeba vedle oříšků a oliv

Pokud patříte k těm, kteří rádi zkouší nové potraviny a chutě a mají ve svém jídelníčku rádi pestrost, a edamame ještě neznáte, určitě se po nich při svém dalším nákupu poohlédněte.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?