Za 3 hodiny jasno v rostlinné stravě? Do výživy i praktických tipů vás zasvětí online kurz Rostlinný jídelníček. Chci vědět víc »
Recepty z luštěnin
Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé – polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.
Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným … více
Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka. Kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje i významné množství železa, selenu, fosforu, zinku nebo … více
Pomazánka hummus nebo luštěninové “karbanátky” falafel patří mezi dvě globálně nejznámější dobroty z cizrny. Tato luštěnina, v tuzemsku přezdívaná římský hrách, se na domácím jídelníčku objevuje stále častěji. Jejím nejrozšířenějším druhem je … více
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou … více
Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více
Je libo luštěniny? Fazole, cizrnu, hrách i čočku koupíte v eshopu Grizly.cz.