Recepty z luštěnin

Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé – polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.

tempeh

Tempeh

24. 03. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

Čočková polévka

Čočková polévka

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více

Je libo luštěniny? Fazole, cizrnu, hrách i čočku koupíte v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?