Seitan

Seitan

Seitan se vyrábí z pšeničného lepku, cenné rostlinné bílkoviny, jenž se v posledních letech díky přibývající intoleranci stává hodně diskutovanou. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.

Seitan lze vyrobit doma z mouky a vody nebo práškového lepku smíchaného s vodou. Nejprve je třeba jej ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou (nebo sójovou omáčkou a kořením) a pak už se upravuje podobně jako jiné rostlinné bílkoviny typu tofu nebo sójového masa – tak, jak nám naše fantazie a kuchařské schopnosti dovolují. Tedy použít do gulášů, omáček, špízů, na nudličky na „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.

V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál (pokud chcete seitan vyzkoušet, pro první zkušenost je asi nejvhodnější), ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků. Chcete vědět o seitanu ještě více? Navštivte specializovaný web www.seitan.cz.

Tagy: 

Ze stejné rubriky