Recepty ze žampionů

Žampiony běžně rostou na tuzemských pastvinách, zároveň jde o komerčně nejpěstovanější houbu s všestranným využitím. Mezi houbami patří spíše k těm chuťově méně výrazným, přesto výborně oživí polévky, omáčky, těstoviny či rizota. Populární jsou také plněné nebo obalované - zkuste je místo klasického trojobalu namočit a osmažit v Hrašce. Žampiony portobello se pak používají jako houbový steak nebo burger.

Žampiony
Žampiony, neboli pečárky, jsou v našich kuchyních velmi oblíbené - v obchodech jsou celoročně dostupné, dobře chutnají a nevyžadují příliš času ani úsilí na přípravu. Letní grilovačky se bez žampionů neobejdou. Ale možnosti...
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Zeleninový špíz s uzeným tofu
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je olivovým...
Tacos s tofu-houbovou náplní
Na pánvi jsem osmahla jednu středně cibulovou cibulí, nakrájenou na kroužky nebo půlměsíce, dokud nebyla krásně zlatá. Pak jsem přidala hromadu nakrájený hub (v tomto případě žampióny) a restovala je, dokud nezmavly a nezměkly....
Brokolice a žampióny v cizrnovém těstíčku
Brokolici rozebereme na středně velké růžičky a zhruba tři minuty povaříme. Žampióny můžeme nechat syrové. Vytvoříme si těstíčko z cizrnové mouky, lahůdkového droždí, černé soli, lžíce sojové omáčky a oblíbeného koření (např....
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty - lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou...
Žampiónová krémová polévka
Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 – 15 minut...
Grilované žampióny portobello a kaše z dýně hokkaidó a brambor
Houby naložit do olivového oleje, česneku, soli, pepře, tymiánu a rozmarýnu, grilovat v troubě cca 15 minut z každé strany na 200 stupňů. Kaše - dýni a brambory uvařit (poměr dýně ku bramborám 3:2), mixnout s ovesným mlékem,...
Restovaný lilek se žampiony a bambusovými výhonky
Osmažit pórek a česnek na sezamovém oleji, přidat vypocený lilek, po chvíli žampiony, zázvor, balsamico, mletý kmín, chilli, zalít zeleninovým vývarem, podusit, zahustit kukuřičným škrobem, přidat bambusové výhonky.
Žampionová omáčka s bramborovým knedlíkem
Omáčka: Osmažíme cibulku s celým kmínem, přidáme žampiony, podlejeme zeleninovým vývarem, dusíme, okořeníme (sůl, pepř, kurkuma, sójovka, houbové koření, mletý kmín, libeček) a nakonec zahustíme (podle možností buď moukou anebo...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Zeleninový wok s citrónovou příchutí
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Grilovací sezóna
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony a...