Žampiony

Žampióny běžně rostou na tuzemských pastvinách, zároveň jde o komerčně nejpěstovanější houbu s všestranným využitím. Mezi houbami patří spíše k těm chuťově méně výrazným, přesto výborně oživí polévky, omáčky, těstoviny či rizota. Populární jsou také plněné nebo obalované - zkuste je místo klasického trojobalu namočit a osmažit v Hrašce. Žampióny portobello se pak používají jako houbový steak nebo burger.

Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Zeleninový špíz s uzeným tofu
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je olivovým...
Tacos s tofu-houbovou náplní
Na pánvi jsem osmahla jednu středně cibulovou cibulí, nakrájenou na kroužky nebo půlměsíce, dokud nebyla krásně zlatá. Pak jsem přidala hromadu nakrájený hub (v tomto případě žampióny) a restovala je, dokud nezmavly a nezměkly....
Brokolice a žampióny v cizrnovém těstíčku
Brokolici rozebereme na středně velké růžičky a zhruba tři minuty povaříme. Žampióny můžeme nechat syrové. Vytvoříme si těstíčko z cizrnové mouky, lahůdkového droždí, černé soli, lžíce sojové omáčky a oblíbeného koření (např....
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Pohanku zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme, odstavíme a necháme dojít. Na oleji orestujeme žampióny, jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně...
Žampiónová krémová polévka
Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 – 15 minut...
Restovaný lilek se žampiony a bambusovými výhonky
Osmažit pórek a česnek na sezamovém oleji, přidat vypocený lilek, po chvíli žampiony, zázvor, balsamico, mletý kmín, chilli, zalít zeleninovým vývarem, podusit, zahustit kukuřičným škrobem, přidat bambusové výhonky.
Žampionová omáčka s bramborovým knedlíkem
Omáčka: Osmažíme cibulku s celým kmínem, přidáme žampiony, podlejeme zeleninovým vývarem, dusíme, okořeníme (sůl, pepř, kurkuma, sójovka, houbové koření, mletý kmín, libeček) a nakonec zahustíme (podle možností buď moukou anebo...
Zeleninový wok s citrónovou příchutí
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Grilovací sezóna
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony a...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.