Rok a půl s mixérem G21 Perfect Smoothie Vitality

G21 Perfect Smoothie

Před čtyřmi lety jsem napsal článek o tom, že za slušný stolní mixér nemusíte utratit majland. A opěvoval jsem moji Etu Ergo 7011 za čtrnáct stovek, zatímco v komentářích si dal dostaveníčko fanklub majitelů prémiového Vitamixu. Nechtěl jsem tím ale říci, že kupovat si drahý mixér nemá smysl, ale předat myšlenku - naučte se mixér pořádně využívat a pak zvážte koupi (polo)profesionálního stroje. A sám jsem se touto ideou také inspiroval.

Moje Eta sice slouží i přes velmi časté využívání doposud (dokoupil jsem jen nové nože), ale před časem jsem přece jenom zatoužil po výkonějším stroji. O značce a modelu jsem měl předem jasno - díky internetovým recenzím i osobním doporučením byl jasným favoritem mixér G21 Perfect Smoothie. Ten má několik sourozenců, včetně pokročilejšího bratříčka s digitálním displayem. Po programech jsem však netoužil a vystačil si s manuálním ovládáním typu Perfect Smoothie Vitality, ke kterému se prodává i menší nádoba, kterou jsem si brzy pořídil také. A jaké jsou moje zkušenosti s tímto pětikilovým mazlíčkem zhruba po roce a půl využívání?

Mixér používám ještě častěji - prakticky každý den. Příkon 1680W a až 32 tisíc otáček dokáže hotové divy. Z oříšků je mouka během několika sekund (třeba na oblíbený sezamezán). U báječné zmrzliny ze zmrazených banánů se nemusím bát, že mixér navzdory ledovému obsahu zavařím. Při přípravě rostlinných mlék mám díky lepšímu rozmixování větší výtěžnost. A hummus je konečně dokonale hladký a krémový.

Na co nejčastěji mixér využívám?

  • Smoothies - vedle kaší jsou tyhle husté kokteily mojí nejčastější snídaní. Obvykle si dělám zelené s listovou zeleninou. Jako obměnu střídám polevu z rozmixovaných oříšků, kterými poleju nakrájené jablka nebo je jen posypu čerstvě namletým mákem.
  • Rostlinná mléka - protože jím poměrně často tofu a tempeh, snažím se vyhnout mléku sojovému. Ze semínkových mlék si nejčastěji dělám konopné (z neloupaných semínek), se silným mixérem jako je Perfect Smoothie je rychle připravené a bezezbytkové mléko či (s menším množstvím vody) smetana z kešu oříšků, na omáčky a polévky používám osvědčenou smetanovou kombinaci kokos / ovesné vločky, dochucenou lahůdkovým droždím.
  • Zahušťování - co jsem se naučil cizrnu na paprice s rozmixováním části cizrny zvlášť na omáčku, používám tenhle fígl opravdu často. Při prvních pokusech ležela omáčka těžce na dně žaludku, tak jsem ji začal vylehčovat - přidal jsem půlku menší cukety, nejlepší výsledky pak měla omáčka kombinující do měkka rozmixovanou cizrnu s upečenou dýni hokkaidó nebo bílé fazole s rajčatovým protlakem a malým kouskem zázvoru.
  • Pomazánky - u nich má Perfect Smoothie přece jen své limity. Pokud neděláte pomazánku pro větší počet lidí, ve velké nádobě skončí hodně pomazánky po stěnách a pod noži (z pod nich se "doluje" opravdu obtížně). V tomto případě se jednoznačně hodí menší nádoba (0,9l). U hustějších pomazánek, jako je domácí patifu, pak vyjímečně odkládám G21 a sázím na ruční mixér s miskou a "S" nožem, ve kterých se pomazánka snadno odlepuje ode stěn a ztráty jsou minimální. Perfect Smoothie ale rozhodně umí perfektní hummus (používám i menší množstvé vody z cizrny) nebo jeho řepovou alternativu.

perfect-smoothie-02.jpg

Betonování datlemi

Zvláštní kapitolou jsou domácí raw tyčinky. Rád chodím do přírody a po horách a komerčních müsli tyčinky už jsem nemohl ani vidět a kupované raw (Lifefood a spol.) si dopřeju jen občas, protože se mi zdají drahé. Při domácí výrobě vyjdou zhruba na třetinu (plus samozřejmě váš čas). Vyrábím je tak, že rozmixuju 1 díl sušených datlí bez pecky a 1 díl zbylých surovin (v různých obměnách a poměrech oříšky, semínka, ovesné vločky a do verze na cesty a hory i rostlinný protein). Postup je takový, že nejdříve vše suché rozmixuju na mouku a pak postupně přidávám datle, dokud se nespojí v kompaktní hmotu. Z ní se pak vytvaruje těsto a nakrájí tyčinky.

Na tuto operaci je opravdu potřeba výkonný mixér, z mojí zkušenosti je to pro něj nejnáročnější dřina. Směs je suchá a s přidáním datlí dává motoru skutečně zabrat. O tom jsem se přesvědčil, když jsem jednou mixoval až přiliš dlouho a navíc jsem v menší nádobě štouchadlem směs na nožích doslova zabetonoval a mixér se bohužel zastavil a už nerozběhnul. Pár dní jsem z toho byl nešťastný a pak jej poslal poštou k opravě. Byl jsem velice mile překvapený, že jsem jej měl už za 5 (!) dní zpátky doma, opravený a díky záruce zdarma. Servis G21 funguje na jedničku.

Od té doby používám při výrobě tyčinek vždy větší nádobu, aby při tlačení šťouchadlem na nože měla směs dost prostoru a netrvám, že musí být všechny datle rozmixované do hladka. Vždyť stejně tyčinky koušu.

Shrnutí

Za rok a půl používání mě stále neopustilo nadšení, co všechno mixér zvládne a jak rychle můžu mít třeba zdravou snídani. Když jsem jej měl rozbitý a v opravě, a vrátil se dočasně k dříve obdivované Etě, viděl jsem ten rapidní propad ve výkonu a těšil se, až jej budu mít zpět. Výkon G21 Perfect Smoothie je ve své kategorii středně drahých mixérů k poměru k ceně okolo 6 tisíc opravdu výborný.

Klady:

  • vysoký výkon a otáčky
  • možnost dokoupit si menší nádobu (typ Vitality)
  • nádoba zvládá i horké suroviny
  • prodloužená záruka (2+2 roky)
  • skvělý servis (mám osobně vyzkoušeno)

Zápory:

  • špatně se vybírá zpod nožů
  • velké rozměry a hlučnost (odpovídají však výkonu a G21 začali prodávat i odhlučněnější verzi)
publikováno: 09.12.2017 17:40   napsal/a: Pavel Ovesný