Rychlá polévka z červené čočky

Publikováno: 17. 02. 2013   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Indická kuchyně
Druh jídla: Polévky
Rychlá polévka z červené čočky
Ingredience:

varianta 1
1 hrnek červené čočky
litr horké vody
koření garam masala
špetka mletého koriandru
zeleninový bujón
olej

varianta 2
2 lžíce oleje
1 střední cibule
2 lžičky garam masala (nebo jiného indického koření)
400 g konzerva krájených rajčat (v sezóně čerstvá)
2 cm zázvoru
150 g červené čočky
plechovka kokosového mléka

Postup:

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky

Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – nemusí se totiž namáčet. Na troše oleje rozvoníte lžičku garam masaly (nebo podobného koření, jako kari) a špetku mletého koriandru, zasypete červenou čočkou, přidáte zeleninový bujón a zalijete vroucí vodou. Zhruba po čtvrt hodině se už řádně nabobtnalá čočka začne rozpadat, buď jí pomůžete ponorným mixérem anebo ještě cca 10 minut necháte rozvařit na kaši.

Varianta 2 – Polévka z červené čočky s kokosovým mlékem

Tento recept trvá o 10 minut déle a je o něco pracnější, odměnou vám bude skutečně výtečná chuť. Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, nastrouháme zázvor a přisypeme 2 lžíčky koření garam masala (popř. kombinace kari a chilli con carne). Krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Přidáme krájená rajčata a necháme cca 5 minut odpařit vodu.

Přidáme loupanou červenou čočku, vařící vodu (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:2) a osolíme. Jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po 20 minutách bude čočka měkká. Do polévky přidáme kokosové mléko a ještě 10 minut vaříme společně. Dochutíme (osobně mám raději, když je polévka lehce kyselá po limetkové šťávě).

 

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
25 minut / 35 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?