Tahini pasta

Tahini je pasta z rozemletých sezamových semínek. Hodí se do pomazánek (hummus, baba ganoush), na dresingy do zeleninových i ovocných salátů, smíchaná se sladidlem pak na palačinky nebo do dezertů.

Tahini pasta
Co je tahini (nebo také tahina)? Je to pasta z rozmixovaných sezamových semínek, používaná především v kuchyních Blízkého i Středního Východu. V tuzemsku je známá především díky cizrnové pomazánce hummus. Tato blízká příbuzná...
sezam
Sezam indický je jednoletou bylinou, která dorůstá výšky až dva metry. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Asie, Afriky i Jižní Ameriky. Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Obsahuje cenné bílkoviny (...
12 potravin, které mi doma nesmí chybět
K souhrnu hitů mé kuchyně mě inspiroval starší článek z blogu Good Mood Spoon s názvem 10 potravin, které mám vždy doma. Snad i proto, že organizuju kurzy a konečně mám velkou kuchyň se spoustou úložného prostoru, mám doma zásob...
Česneková pomazánka
Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou...
Hummus z červené řepy
Červené řepy oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Zabalíme a pečeme v zapékací misce nebo remosce 30 - 40 minut (při 180 stupních...
Rybičková pomazánka
Vyzkoušel jsem řadu veganských "rybičkových" pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). Jako bonus z...
Baba ganoush
Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota... a stále vám zůstávají další fialové plody na použití... A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku...
Borůvkový tofu cheesecake
Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý povrch (např. silikonovou...
Pečené hrušky plněné miso-tahini krémem
Jednoduchý a přitom působivý dezert. Stačí překrojit hrušku na polovinu, vydlábnou jadérka a vytvořit důlky dostatečně velké na to, aby do nich vešla náplň. Vložte hrušky kůrou dolů do pečícímisky s asi půl šálkem vody, aby se...
Cizrnový středomořský guláš
Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. Na oleji smažíme...
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc
Mrkvová pomazánka
Pokrájejte cca 8 - 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 - 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte půl hrnku vody a špetku soli a rozmixujte je. Vraťte...
Cizrnový salát s ořechy a brusinkami
Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme "zálivkou". Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky a listový...
Hummus
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně...