10 tipů pro kuchyň bez odpadu

kuchyň bez odpadu - zero waste

Téma zero waste, neboli domácnost bez odpadu, se pomalu ale jistě dostává do hledáčku více a více osob, kterým není lhostejný vztah k životnímu prostředí. Ještě lepší než důsledné třídění a recyklace je totiž obal, který vůbec nevznikne. Abychom si pro začátek nevzali příliš velké sousto, zaměříme se v tomto článku pouze na kuchyň.

A jak vlastně taková domácnost bez odpadu v praxi vypadá? Jedná se o domácnost s chytře nastavenými procesy, které mají za cíl odpadu v první řadě předcházet. Pro vaši kuchyni může být nápomocných těchto 10 tipů:

 

1. Plánujte si jídelníček a pište si nákupní seznam
Když si každý týden na 5 – 10 minut sednete s partnerem nebo celou rodinou, dáte hlavy dohromady, máte meníčko vytvořené raz dva. Z něj pak lehce sepíšete nákupní seznam a “trasu” obchodů, kde můžete ingredience sehnat bez obalů. Když víte, co chcete jíst a v jakém množství, nestane se pak ani to, že byste jídlo zbytečně vyhazovali. Na začátku vám plánování možná bude připadat zbytečné, ale pro domácnost bez odpadu je opravdovým základem.

2. Na nákup si přineste vlastní pytlíky, nádoby a jiné krabičky
Tak úplně bez obalů to přeci jenom nepůjde. Na nákupy si pokaždé přinesete vlastní. Na ovoce, zeleninu či pečivo skvěle poslouží látkové pytlíčky. Ty z certifikované biobavlny si můžete pořídit na eshopu loveyourhome.cz. Šijeme je v chráněné dílně a jsou navržené tak, aby mohly na váhu. Pokud se vám chce a umíte šít, pohledejte starou záclonu a pytlíčky si spíchněte sami doma, upcycling je skvělá věc. Na jiné suroviny – jakými třeba může být káva, čaj, chia semínka a další mrňousové, pohledejte doma nádobky nebo staré dobré zavařovačky.

3. Skladujte jen optimální velikost zásob ve spíži
Nemusíte zbytečně skladovat 10 kilo rýže nebo 5 kilo cizrny. My nakupujem v bezobalovém obchodu vždy jen na pár porcí od dané ingredience a točíme je. Má to 3 velké výhody – nejíme pořád to samé, motivuje nás to zkoušet nové a nové ingredience, a taky nám zásoby nezabírají příliš mnoho místa v šuplíku. Pochopitelně pokud nežijete ve velkém městě s možností každodenního nakupování v podobných obchodech, může být nákup ve velkém a jeho domácí uskladnění opět způsobem, jak obaly snížit (pozn. editora).

4. Kompostujte a mějte z toho radost
Pokud chcete co nejrychleji snížit množství vašeho směsného odpadu a ještě nekompostujete, pusťte se do toho. Statistika z České republiky říká, že až 60% směsného odpadu tvoří právě biologicky rozložitelná složka. Když ji dáte tam, kam patří, máte vyhráno víc než napůl. Můžete kompostovat na zahradě, v komunitní zahradě se sousedy, ale i v bytě díky vermikompostéru. Mrkněte na mapu www.kokoza.cz/mapa/ a najděte si spřízněné duše, které vám s kompostováním určitě rády pomohou.

5. Uchovávejte potraviny na místech, kde jim bude nejlíp

  • cibule a brambory by neměly být vedle sebe, můžou začít plesnivět, oběma druhům dělá dobře chlad a tma
  • pečivo nakoupené do vlastního bavlněného pytlíčku může rovnou do chlebníku nebo ještě do jedné utěrky, aby neztvrdlo
  • oleje a oříšky mají rády tmu
  • rajčatům, banánům a okurkám svědčí teplota kolem 15 °C, do lednice je proto určitě nezavírejte

lehké pytlíky na nákup

6. Zajímejte se i o složení přípravků v kuchyni
Všechny čističe se strašidelným složením a ještě strašidelnějším výstražným označením hravě nahradí jedlá soda a ocet. Je skvělá pro čištění odpadu nebo kuchyňského dřezu. Jedlá soda pohltí i pachy v lednici. Jedlou sodu nakoupíte v bezobalových obchodech nebo v papírovém pytli od značky Tierra verde. Jablečený ocet si můžete vyrobit sami doma ze zbytků jablek.

7. V čem umývat nádobí?
Prostředek na mytí nádobí se dá sehnat stáčený, např. v pražském Nebaleno. Pokud nemůžete sehnat bez plastové lahve, nezapomínejte číst složení. Na českém trhu už existuje plno eko alternativ, které jsou bez špatné chemie.

8. Vypěstujte si houbičku na nádobí
Schválně, kolik těch plastových za rok spotřebujete vy? Bezodpadových variant existuje několik. Houbičku na nádobí si můžete vypěstovat ze semínek tykve válcovité (taková cuketa na nádobí) nebo si ji upleťte ze staré bavlněné příze. V obou případech je pak po dosloužení můžete dát na kompost.

9. Náhrada tablet do myčky
Prášek do myčky nebo tablety, každá zabalená samostatně do plastu a navíc s pochybným složením, s přehledem nahradí tohle jednoduché trio. Jeho příprava nezabere víc než 2 minuty a ještě ušetříte pár kaček. Do zásobníku na prášek dejte 2 lžíce sody na praní (ta je zatím k dostání v ČR pouze v plastu), doplňte přihrádku na sůl (tu zvládnete sehnat v papírové krabici) a místo leštidla si připravte vlastní – na 1 litr vody připadá 50 g kyseliny citrónové (tento mix pak vlijete do místa určeného pro leštidlo). Voilá a je hotovo.

10. Čím utírat plochy v kuchyni?
Po skončení kuchtění se o čistou plochu postarají kvalitní mikrohradříky, které vydrží roky, když se o ně hezky staráte. Přepírejte je v ruce, v teplé vodě s mýdlem. Když jsou navlhčené, dobře stírají i mastnotu, v suchém stavu hravě zatočí s prachem.

Kam dál za inspirací?
Více tipů na domácnost bez odpadu naleznete na blogu loveyourhome.cz nebo v knize od Bey Johnson – Domácnost bez odpadu. Pokud máte rádi osobní setkání, zavítejte na náš praktický workshop, který pořádáme každý měsíc.

Martina Kročilová
Martina KročilováMarti miluje zkoušet nové věci a tak není divu, že se pustila do Zero Waste ještě v dobách, kdy se o tom v ČR nemluvilo. Napsala české poznámky ke knize Zero Waste Home od Bey Johnson – česky Domácnost bez odpadu (vyšlo 2.12.2016, Peoplecomm). Už 3. rokem vede workshopy, píše a přednáší o Organizování domácnosti i Zero Waste. Založila projekt Love Your Home, v rámci kterého šije znovupoužitelné látkové pytlíčky na ovoce a zeleninu. Směsný odpad za 1 měsíc její dvoučlenné domácnosti se vejde do 1 zavařovačky.

Tagy:
zero waste
publikováno: 04. 02. 2017   napsal/a: redakce

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?