Medvědí česnek

Články » Zelenina » Jedlé byliny » Medvědí česnek

Medvědí česnek

Medvědí česnek roste na jaře ve vlhkých listnaných a především lužních lesích. V Česku je hojně rozšířený, jeho výskyt je však značně nepravidelný – roste především na východě a severu republiky, v některých lokalitách ve velkých koloniích, zatímco v určitých regionech (především na jihu republiky) se naopak objevuje jen zřídka. Souvisí to i se specifickými druhy půd, které mu svědčí.

Zelené listy mají výrazné česnekové aroma, čímž se liší od podobně vypadajích listů jedovatých konvalinek. Narozdíl od nich také roste medvědí česnek výrazně dříve, už během března a mizet začíná poté, co jej začnou stínit listy stromů. To už jej od konvalinek odlišuje také výrazné květenství. V neposlední řadě u medvědího česneku také listy vyrůstají samostatně z půdy, kdežto u konvalinek odrůstají ze svislého stvolu.

Především v parcích a jiných městských stanovištích se pak vyskytuje nepůvodní česnek podivný, který má užší listy, chuťově je podobný a jeho použití je stejné. Vzdálenějším příbuzným je pak česnek viničný s kulatými dutými listy, přezdívaný také divoká pažitka.

Mediální popularizace medvědího česneku v posledních letech bohužel znamená i jeho ohrožení. Někteří jedinci jsou schopni doslova vyplenit jeho naleziště a vytrhat rostliny včetně cibulek, leckdy i v chráněných oblastech. Trhejme jej prosím s respektem, vždy jen pár listů z každé rostliny, ať se brzy neocitne mezi chráněnými druhy.

Špagety s čerstvým pestem z medvědího česneku

Medvědí česnek v kuchyni

Medvědí česnek posiluje imunitu, působí jako přírodní antibiotikum a připisuje se mu pozitivní vliv na celou řádu obtíží – od chřipek přes průjem po hojení ran. Široké aromatické listy medvědího česneku oživí polévky, hodí se pro přípravu pest do těstovin a na posypání pomazánek nebo do špenátu. Pár listů můžete přidat také do smoothies. Inspirujte se našimi recepty na polévku z medvědího česneku, “medvědí” pesto nebo špagety s pestem a se sušenými rajčaty.

Delší skladování a uchovávání mu úplně nesvědčí, sušením i zamrazením ztrácí významnou část svého aroma. Nejvíce se jej uchová v rozmixovaném stavu v oleji a se solí, které jej přirozeně zakonzervují. Je vhodné takto upravený medvědí česnek nadávkovat do malých skleniček a uchovat v chladu. Po otevření skleničky se jej snažte co nejdříve spotřebovat. Trvanlivost načaté dávky můžete prodloužit přilitím oleje tak, aby se veškerý obsah skryl pod jeho hladinou.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc
inzerce - kompletní veganské jídlo v prášku na cesty nebo jako rychlý oběd

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?