8 tipů, kam použít lahůdkové droždí

8 tipů, kam použít lahůdkové droždí

Není droždí jako droždí. To lahůdkové droždí bych mohl kupovat po kýblech – doma se mi po něm většinou jenom zapráší. Že jste o něm ještě neslyšeli? Tyto sušené vločky znají hlavně vegani, u nichž se pro tohle “chuťové psychedelikum” vžila ve facebookových skupinách zkratka LSD (lahůdkové sušené droždí). Sám jsem na jeho existenci poprvé narazil před mnoha lety na jedno slovenském blogu, věnovaném výrobě rostlinných “sýrů”. Lahůdkové droždí vystupovalo téměř ve všech receptech jako hlavní ingredience. Když jsem si ho přinesl ze zdravé výživy a slupnul první lžičku, byla to láska na první ochutnání.

Nutriční a chuťové vlastnosti

Lahůdkové droždí vám bude dost možná chutnat i v případě, že to běžné droždí nepustíte dál přes rty. Má příjemnou sladkoslanou chuť a navíc obsahují kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), minerální látky a stopové prvky (mimo jiné např. chrom). Díky tomu se lahůdkové droždí (známe také jako pochoutkové droždí) dá považovat nejen za výborné dochucovadlo, ale také jako výživový doplněk.

Lahůdkové droždí obsahuje ve 100 g:

  • 47 – 53 g bílkovin
  • 28 – 34 g sacharidů
  • 4 – 8 g tuků
  • jeho kalorická hodnota je 1110 kJ

Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Několik dnů se nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C (známou hranici z principů syrové stravy), při které se deaktivují kynoucí složky.

Kde koupit lahůdkové droždí?

Koupíte je v průhledném igelitovém pytlíku v obchůdcích se zdravou výživou a online v mnohých eshopech. V současné době pak i na váhu do vlastní nádoby v mnohých bezobalových krámcích. Narazit můžete na dvě varianty – vzhledově tmavější se sladem (většinou obsahuje při srovnání větší vločky, přípomínající strouhanku) a světlejší a drobnější bez sladu. Pokud jste bezlepkáři, sáhněte určitě po tom druhém.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Lahůdkové droždí v kuchyni

Zahušťuje polévky a omáčky, zlepší pomazánku, výborně se hodí na přípravu domacích veganských sýrů. Lahůdkové droždí zkrátka v kuchyni využijete v mnoha variacích – je výborné k dochucování široké palety jídel od pomazánek přes polévky po saláty. Jednou z jeho příjemných vlastností je fakt, že váže vodu, ideálně se tedy hodí k zahušťování polévek, chuťově vyšperkuje guláše (místo mouky).

Výborný je k těstovinám, ať už v sypké formě, nebo různých pseudosýrových veganských omáček, zajímavě dochutí také saláty. Recepty s lahůdkovým droždím, jako je “sýrová” omáčka, bezvaječná smaženice, houbová omáčka a mnohé další najdete pod tagem lahůdkové droždí.

Lahůdkové droždí

A kde všude tedy lahůdkové droždí využít?

  1. skvěle se doplňuje s dalšímu chutěmi – třeba v haluškách s kysaným zelím a dozlatova osmaženou cibulkou (zkuste rychle připravené tofufleky s kysaným zelím)
  2. báječné je na dochucení salátů nebo posypání chleba s pomazánkou
  3. váže vodu a tak umí napomoct ke smetanové konzistenci omáčkám nebo polévkám – přisypte si jej třeba do česnečky
  4. ozvláštněte jím domácí pomazánku
  5. v tofu smaženici dovede společně s černou solí napodobit chuť vajec
  6. sezamezán – rozmixujte nebo rozemelte sezamové semínko, na dva díly přidejte jeden díl lahůdkového droždí a špetku soli – máte výbornou posypku na těstoviny. Podrobněji na konci článku
  7. gomasio -z pohledu ingrediencí prakticky obdobný recept, pouze s jiným poměrem – na semínka, které mohou být opatrně opražená, připadá zhruba 1/4 lahůdkového droždí a 1/15 soli
  8. osvědčuje se při výrobě domácích oříškových sýrů. Vyzkoušejte jednoduchý pomazánkový sýr: 100g natural kešu namočte přes noc a namočit dejte i pár sušených rajčat (pokud je máte v oleji, dají se použít rovnou). Ráno slijte vodu z kešu, sušená rajčata pokrájejte na malé kousky a rozmixujte je dohromady s trochou čerstvé vody a dvěma kávovými lžičkami lahůdkového droždí.

Lahůdkové droždí má zkrátka všestranné použití. I když ho mám však hodně rád, při přidávání do jídel je z mojí zkušenosti třeba být opatrný – pokud to s ním přeženete, umí přehlušit ostatní chutě a může se vám na nějaký čas přejíst.

Vegan parmezán
V receptu se dají zaměnit různé ořechy nebo semínka, najděte si svoji optimální variantu. U mě doma momentálně vedou dýňová semínka.

I. varianta: vlašské ořechy, slunečnicová semínka, lahůdkové droždí v poměru 4:2:1, ořechy a semínka rozmixovat do polohruba, přidat droždí a výrazněji osolit

II. varianty: sezamové semínka a lahůdkové droždí v poměru cca 3:1, semínka pomlít v mlýnku na mák, přidat droždí a osolit

Kupte si lahůdkové droždí v eshopu Countrylife.cz

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?