Ostatní

Recepty, co nevyšly nikam jinam. Chuťovky slané i sladké.

Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně...
Cizrnová omeleta
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, popř. další koření. Pomocí...
Houbová tlačenka
1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět pokrájené houby. 2)...
Veganská kešu mozzarella
Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a ještě chvíli mixovat...
Houbový závin
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících oleje osmažíme cibuli dozlatova...
Bršlicové pesto
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem...
Kokosová slanina
Toužíte po křupavé veganské "slanině", kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy. V misce...
Pesto z dýňových semínek
Tento recept pochází z mé oblíbené kuchařské knihy Susan Marque, zaměřené na vyčištění kvasinek v těle. Pesto, které je výborné třeba na těstovinách, zvládnete za několik minut - stačí mít mixér. Vzala jsem 1 hrnek dýňových...
Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs se hodí do polévek, omáček, k...
Domácí veganský pařížský salát
Není to zrovna zdravá ani nutriční pecka, ale když dostanete chuť na prasárničku z "dávných" časů, je třeba se poohlídnout, jak ji napodobit z rostlinných zdrojů. Tofu salám jsem pokrájela na nudličky, kyselou okurku na malé...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu
Celerové hranolky upečeme se lžící olivového oleje, solí, pepřem, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovině pečení přidáme hokkaido a cuketu s kapkou olivového oleje, česnekem, adžikou - ty se pečou kratší dobu. Mezitím si...
Fíky podušené rumem
Fíky nakrájíme, zalijeme vodou, aby byly potopeny, přidáme hřebíček, skořici a rum. Pod pokličkou zvolna vaříme cc 7 minut. Fíky vodu z většiny nasáknou a vytvoří hustou sladkou štávu. Přidáme během vaření vodu, pokud by se...
Zázvorová bomba
Super recept od Báry a Hanky na imunitu a proti zimním rýmičkám! Oškrábeme zázvor a nakrájíme na menší kousky. Přidáme celý oloupaný citron a rozmixujeme. Můžeme přidat několik lžic medu. Směs dáme do sklenice a do lednice....
Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem
Topinky sice nepatří mezi zdravé potraviny, ale občas zůstane doma zbytek starého chleba a člověka chytne večer mlsná. Raw tataráček a sezamezán však nutriční hodnoty vylepší příznivějším směrem. Jak na to? Sezamové semínko...
Vynikající datlové čatní
Datle pokrájíme a vše rozmixujeme - podáváme k indickým jídlům!
Kokosovo koriandrové čatní
Vše rozmixujeme v mixéru do pomazánkové konzistence! Podávejte k indickým jídlům:)
Maková snídaně pro silné kosti
Mák je nejlepším zdrojem vápníku z rostlinných zdrojů, je tak víc než vhodné jej zařazovat nejen do veganského jídelníčku. Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená...
Kukuřičná kaše s jablkem
Smícháme a zalijeme horkou vodou! Moje nejoblíbenější snídaně:)
Mandlové máslo
Mandlové máslo je skvělou surovinou do domácích čokoládových pomazánek, různých sladkých receptů i na zpestření ovocných salátů. Využijete jej ale také na slano. Ale řekněme si to na rovinu, je docela drahé. Už proto, že oříšky...
Grilovaný česnek
Paličky česneku zlehka očistíme a opláchneme. Odřízneme horní část (zhruba čtvrtinu odshora), vložíme na alobal do pekáčku. Zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde pečeme...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.