Mořské řasy: pokud s nimi začínáte, sáhněte po nori

mořské řasy

Mořské řasy jsou často označovány jako mořská zelenina. Patří k základu mnohých přímořských kuchyní, kdy asi nejvíce v konzumaci a zpracování řas vyniká gastronomie japonská.
Řasy jsou koncentrovaným zdrojem minerálů a vitamínů. Přestože řasy nepatří k lokálním potravinám, rozhodně stojí za to zařazovat je nejen do rostlinného jídelníčku.

Zdravotní přínosy mořských řas

Obsah minerálních látek v nich obsažených je vysoký, bohaté jsou především na vápník, železo, jód, fosfor, hořčík a vitaminy A, B, D, E či K. Za zmínku stojí i kvalitní bílkoviny a enzymy. Navíc jsou živiny z nich lidským organismem dobře vstřebatelné. Ač se při úpravách využívá váhově pouze zanedbatelné množství řas (max. jednotky gramů), dovedou řasy výrazně zvýšit nutriční hodnotu pokrmu.

Pozor by si měli dát lidé s onemocněním štítné žlázy anebo jiným závažnějším onemocněním, kde by vysoký obsah jódu mohl uškodit. Pokud si nejste s konzumací řas jistí, konzultujte vhodnost s lékařem nebo dobrým nutričním či výživovým poradcem. Naopak pokud vás trápí oslabená imunita, problémy s krví, oběhovým systémem či se vám hojně kazí zuby, zkuste místo drahých umělých vitamínů a minerálů vyzkoušet mořské řasy. Uvidíte, že během pár týdnů zaznamenáte zlepšení.

Mimochodem, řasy obsahují nerozpustný polysacharid natriumalginát, který působí na lidský organismus jako “čistící kartáč” a na své nestravitelné části dokáže vázat těžké kovy, které jsou tímto způsobem vyloučeny trávicím traktem z těla ven. Výhodou řas je to, že i bez certifikace bio si můžete být docela jisti, že pocházejí z čistých vod – kde je znečištění vody vyšší, tam prostě nerostou.

Jak často řasy jíst?

Kolik tedy řas sníst, aby to bylo dostatečné, ale nikoliv nadbytečné? 2x týdně zařazujte řasy do jídelníčku plus přidávejte řasy při vaření do polévek či luštěnin, zlepší se stravitelnost, sníží se nadýmavost a navíc budou polévky i luštěniny výživnější.

V praxi to znamená asi to, že v pondělí uděláte zeleninový vývar s kouskem řasy wakame (stačí kousek řasy o velikosti poštovní známky), ve středu a v sobotu uvaříte hrnec luštěnin s řasou kombu a do toho si dáte třeba v pátek sushi s řasou nori nebo salát s řasou dulse, tradiční japonskou wakame miso polévku nebo si v neděli k jídlu uděláte kondiment z arame. Jako u všeho platí, všeho s mírou a jíst co nejvíce pestře.

Výhodou řas je to, že i přesto, že jejich pořizovací cena je vysoká, vydrží vám na mnoho jídel (50 g kombu rozstříhám na čtverečky a mám je tak do 30 jídel, cenově pak vychází do 5 Kč na jídlo, řasy nori se vyplatí kupovat v asijských tržnicích po 50, 100 ks, kdy je pak cena za 1 plát na sushi 3 – 5 Kč, apod.).

Miso polévka s wakame

Jsou řasy vhodné i pro dětský jídelníček?

Doporučení co se týče dětí a řas se různí. Některá jsou přísnější se zařazováním řas, jiná naopak zařazují řasy velice brzy. Vycházíme-li z toho, že řasy nejsou primárně potraviny určené pro Středoevropany, doporučuji k řasám u dětí přistupovat individuálně a opatrně. Přidávat kombu či wakame při vaření polévek či luštěnin je dobrý krok, jak děti na chuť řas navyknout a zlepšit jim stravitelnost jídel. Zařazování samostatných řas jako komponentů jídel bych doporučovala nejdříve v roce a půl věku nebo později.

Moje děti řasy milují od malička a jsou schopni sníst pláty nori řasy jako pochoutku. Prodávají se i pražené řasy v krabičkách, které naprosto zbožňují. Přistupuji k tomu v míře jako ke sladkostem, jednou za čas neuškodí, když sní 3 plátky řasy nori nebo krabičku pražených, ale každý den bych jim to nedovolila, právě kvůli vyššímu obsahu jódu.

Z oblíbených řasových jídel bych vyzdvihla miso polévku s řasou wakame (o tu se mi vždy perou, kdo dostane víc), nudlový salát s brokolicí a wakame a kondimenty z řas hijiki a arame. (recepty níže) Drcenou řasu nori či dulse můžete přidávat i jako posypku do polévek na talíři (například v zimě místo čerstvé pažitky), do salátů, slaných kaší aj.

Jak mořské řasy zařadit do jídelníčku?

Použít je můžete do polévek, rizotových jídel (i z jáhel, pohanky, quinoi, bulguru či kuskusu) a při vaření luštěnin. Nori se nejčastěji využívají na přípravu sushi, z řas arame či wakame se připravuje speciální salát, vločky z řasy dulse můžete do běžných salátů nasypat i bez tepelné úpravy.

Ve veganské kuchyni můžete díky řasám docílit “rybí chuti” – na hlívě, obalené jako řízek, si můžete pochutnat u štedrovečerního stolu, z namočených, rozmixovaných a vychlazených slunečnicových semínek můžete s citrónovou šťávou, jemně nakrájenou cibulí a vloček z nori vykouzlit s trochou šikovnosti i “rybí” salát. Mořské řasy jsou hojně užívané i do veganských pomazánek, níže najdete výborný recept na falešnou rybičkovou pomazánku, která svou chutí zmate i konvenčně se stravujícího.

A takřka nepostradatelný je agar-agar coby rostlinný alternativa želatiny a skvělé ztužovadlo.

Druhy mořských řas

Nori

Nori

Nori je patrně nejznámější mořskou řasou, protože se využívá k přípravě sushi. Pěstuje se na sítích v chráněných zálivech u pobřeží, je obzvláště citlivá na čistotu vody. Sklízí se ručně a suší se pak na slunci. Obsahuje hodně bílkovin (nejvíce ze všech druhů řas), vitaminů A, B a C. Kromě sushi se používá v podobě vloček jako koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel. Může se využít i za studena. Výborná je především její pražená varianta, kterou zakoupíte i jako snack v různých příchutích (např. wasabi, chilli aj.).

Tip na veganské sushi: Nebojte se do sushi nakombinovat více potravin. Kromě základních známých potravin jako je okurka, mango, avokádo či ředkev si můžete sushi připravit i z mrkve, fazolových lusků, tofu/tempehu, salátu, ředkviček, drcených arašídů, namočených wakame řas. Jako specialitu k ohromení přátel či rodiny můžete použít “lososa” z mrkve či kaviár z mořských řas (prodává IKEA) na kalifornia rolky.

Dulse

Dulse

Dulse patří mezi červené řasy, prozrazující vysoký obsah železa. Přirozeně roste v Atlantském oceánu na skalnatých pobřežích v chladných vodách přílivových oblastí. Řasy jsou 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy. Rostliny se v květnu až říjnu trhají ručně, pak jsou sušeny na slunci a větru. Kromě zmíněného železa je řasa dulse je bohatá na vápník, hořčík, fosfor a jód. Používá se do polévek, v podobě vloček je možné ji vylepšit zasyrova saláty. Výborná řasa pro lidi trpící anémií nebo onemocněními krve a oběhového systému. Doporučujeme i těhotným vegankám jako výborný zdroj železa.

Falešná „rybičková“ pomazánka

  • 1 uzené tofu
  • 1 Sójakrém
  • 1 cibulka
  • 1 lžíce krémžské hořčice
  • 1 lžička dulse řas (nebo nori)
    <)ul>

    Postup: V misce smíchejte najemno nastrouhané uzené tofu, sójakrém, najemno nakrájenou cibulku, hořčici a řasy. Nechejte vychladit a rozležet. Servírujte s kváskovým chlebem a zeleninou. Dobrou chuť!

    Arame

    Arame

    Arame, hnědá řasa (Eisenia bicyclis) pochází z Tichého oceánu. Dlouho se vaří a suší na slunci, její lístky pak zčernají. Z minerálních látek obsahuje především jód, vápník a železo. Má nasládlou chuť, což způsobuje vysoký obsah přírodního cukru. Je oblíbená pro svoji jemnou chuť bez typické mořské pachuti. Pokud s řasami začínáte, vyzkoušejte právě arame.
    Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol a pomáhá při všech srdečně-cévních onemocnění.

    Kondiment z arame

    • 5 g řasy arame
    • 1 dcl vody
    • 2 lžíce Shoyu sójové omáčky
    • 1 cibule
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 50 g mražené kukuřice

    Postup: Řasy namočte do vody se sójovou omáčkou a nechejte 30 minut nabobtnat. Poté 10 minut povařte do změknutí řas. Na pánvi na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibulku dozlatova. Před koncem restování přihoďte kukuřici a prohřejte. Promíchejte s uvařenými a zcezenými řasami, nechejte vychladnout. Konzumujte zhruba 1 lžíci jako přídavek k jídlu. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Vydrží i týden.

    Wakame

    Wakame

    Trochu výraznější chuť má další z hnědých řas, wakame, jenž je spolu s nori pilířem japonského jídelníčku. Roste až okolo 10 metrů pod hladinou a sklízí se pomocí dlouhých háků. Má vysoký obsah hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku. Jíst se může i syrová, např. v salátech, stačí ji zhruba na půl hodiny namočit do vody. Vodu pak rozhodně nevylévejte, ale použijte pro další kulinářské úpravy. Hodí se i do polévek, luštěninových či obilovinových jídel. Silný vývar z wakame se v Japonsku používá k navrácení sil rodičkám po porodu. Také se používá k pročištění krve.

    Miso polévka s řasou Wakame (na 1 porci)

    • 50 g orestovaných žampionů
    • 50 g rýžových nudlí (instantních)
    • 1 menší mrkev
    • 3 listy salátu
    • 1 lžička miso pastu
    • 2 lžíce sekaných bylinek (pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek, čínská bazalka, koriandr – dle chuti)
    • 1/2 lžičky arašídového másla
    • 5 g řasy wakame
    • volitelně chilli pasta
    • zeleninový vývar

    Postup:
    Mrkev a Wakame uvařte v zeleninovém vývaru doměkka. Do misky dejte rýžové nudle a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Nechejte pod pokličkou nabobtnat. Mezitím si nachystejte zbylé suroviny.
    V misce, kde budete polévku servírovat, rozmíchejte miso pastu, arašídové máslo s horkým zeleninovým vývarem. Přidejte uvařenou mrkev, řasu, zcezené nudle. Posypte orestovanými žampiony, nasekaným salátem, bylinkami a chilli pastou. Ihned podávejte. Výborná k snídani, opravdu.

    Kombu / Kelp

    Kombu / Kelp

    Řasa kombu (u nás známá také jako kelp) je hlubokomořská hněda řasa, rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Její listy dosahují délky 5-10 metrů. Pro použítí je třeba ji nejdříve na cca půlhodinu namočit a asi hodinu do změknutí vařit. Ve formě prášku může sloužit jako koření. Obsahuje nejvíce jódu, proto ji Číňané po staletí používají jaké lék na problém se štítnou žlázou. Ale opatrně s jejím používáním, přílišný příjem jódu je stejně problematický jako jeho nedostatek.

    Nudle s brokolicí a řasou

    • 80 g rýžových nudlí
    • 100 g brokolice
    • 1 lžíce sezamu
    • 10 g kombu
    • sezamový olej
    • 1 lžička sójové omáčky
    • 20 g drcených arašídů
    • šťáva z ½ citrnou

    Postup: Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Kombu řasu namočte, nakrájejte na tenké proužky a uvařte do změknutí. Ke konci varu přidejte i malé růžičky brokolice. Na oleji orestujte sezam, přidejte okapanou krátce povařenou brokolici a restujte. Jakmile sezam zezlátne, přihoďte zcezené nudle, kombu, sójovou omáčku a rychle orestujte. Na závěr přidejte drcené arašídy a šťávu z citronu. Servírujte posypané čerstvými bylinkami.

    Hijiki

    Hijiki

    Řasa hijiki je hnědé (po usušení černé) barvy a vzhledem připomíná sušený čaj. V Japonsku ji považují za elixír krásy a rovněž si cení jejich vlastností vedoucí k lepší obranyschopnosti organismu. Jako ostatní řasy patří mezi skvělé zdroje hořčíku, vápníku, zinku, železa a jódu. Při přípravě hijiki je opět nutné řasu na 30 minut namočit (zhruba 7x zvětší objem) a poté vařit do změknutí. Řase dobře snáší vysoké teploty a delší tepelné úpravy a proto se skvěle hodí na fritování.

    Agar

    Agar

    Agar obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny, mimo to jsou v něm zastoupeny minerály jako jód, vápník, železo a také kyselina listová. Vyrábí se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, dokud neztuhne na pevnou konzistenci. K sehnání je ve formě tyčinek, vloček, anebo praktického prášku. Ve veganské kuchyni agarem nahradíte želatinu, a to jak na slano (aspiky, tlačenky, zahušťování a ztužování), tak na sladko (želé, dortové krémy…).

    Irský mech

    Ač roste i v dalších lokalitách, svůj název získal Irský mech právě díky častému výskytu v mořích obklopujících Irsko. Získal tam věhlas nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství. Hojně se v něm totiž vyskytuje vápník, síra, jód, draslík, selen a také vitaminy A, D, E nebo K. Podobně jako agar lze Irský mech využít jako alternativu želatiny, na rozdíl od něj se však nemusí vařit, stačí jej alespoň na dvě hodiny (ideálně přes noc) nechat nabobtnat ve vodě a poté rozmixovat.

    Irský mech je mezi vegany znám i pod názvem „rostlinný kolagen“. Má celou řadu zdravotních benefitů – výborný vliv na pohybový aparát, zlepšuje metabolismus a činnost štítné žlázy, díky antivirotickým účinkům chrání před patogeny, zlepšuje paměť a jiné. Ráda bych zdůraznila prospěšnost vnějšího užívání při kožních onemocněních, spáleninách, lupénce, akné.

    Kakaovo-lískooříškový RAW puding

    • 1 hrnek gelu z irského mechu (50 g mechu namočit do vody na 8 hodin, poté vodu slít a rozmixovat s 1 dcl čerstvé vody na gel)
    • 2 banány
    • 150 g namočeného kešu
    • 2 lžíce lískooříškového másla
    • 1 lžíce kakaa
    • volitelně čekankový sirup na doslazení

    Postup: Všechny suroviny rozmixujte v mixéru na hladký krém. Rozlijte do sklenic a nechejte vychladit a zatuhnout.

    Chlorella

    Chlorella

    Chlorella do zdejšího přehledu tak úplně nepatří, jedná se o řasu sladkovodní. Platí však pro ni obdobné pozitivní vlastnosti, jako pro řasy mořské. Obsahuje závratných až 65% bílkovin, k tomu celou řadu vitaminů, minerálních látek, esenciální mastné kyseliny, karotenoidy včetně beta karotenu a velké množství chlorofylu. Užívá se buď jako prášek rozmixováním např. ve smoothie nebo se ve formě lisovaných tablet konzumuje přímo jako doplněk stravy.

    Pestrý jídelníček nade vše. I s řasami navrch

    Jako u všech “zázračných” potravin i u mořských řas platí, že nejsou všemocné a jen zařazení řas do jídelníčku, ať už sladkovodních či mořských, nestačí. Pokud chceme být zdraví a zdraví si udržet, jezme pestře, celistvě, co nejvíce lokálně a sezónně a především střídmě a s vděčností. Vnímejme jídlo jako palivo našich těl a dopřávejme si to nejlepší palivo. Do aut byste si také nenalili druhořadý benzín, tak proč šidit svoje těla?

publikováno: 22. 04. 2022   napsal/a: Lenka Špaček

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?