Lískové ořechy

Lískové ořechy

Veganství » Jídelníček » Ořechy a semena » Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují až 62% tuků (velká část připadá na mono nenasycené mastné kyseliny), 13% bílkovin a zhruba stejné množství sacharidů. Z vitaminů dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavně vitamín E, kterého obsahuje až 23,9 mg. Z minerálních látek převažuje hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg (na 100g).

Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém (například Carobella, což je zdravější a veganská alternativa populární Nutelly). Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás, dnes je dovážen do světa převážně z Francie, kde jsou lískové keře hojně zastoupené.

Jak oloupat lískové ořechy? Skořápku naťukněte kladívkem nebo použijte vhodný louskáček. Oříšky pak už snadno vyloupnete.

Jak zbavit lískové ořechy slupky? Lískové ořechy dáme do trouby na 150 stupňů a počkáme 8-10 minut, až jim popraská slupka. Pak jí jednoduše odrolíme. Pečením získají výraznější chuť a pokud je budete mixovat, ještě teplé rychleji ztekutí.

Čtyři recepty s lískovými oříšky
Cizrnové kuličky s lískovými ořechy
Raw oříškové kuličky
Cizrnová nutella
Domácí karobela

Loupané i neloupané lískové ořechy, mouku i máslo pořídíte za fér cenu v eshopu Grizly.cz.

Tagy: Lískové ořechy Ořechy   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Kešu ořechy

Kešu ořechy
Pavel Ovesný   29. 07. 2019   Potraviny
Kešu ořechy jsou skvělou surovinou pro rostlinnou kuchyni. Připravíte z nich lahodnou smetanu, krém na dorty, oříškové máslo, pevnější i mazací "sýry". Skutečnou lahůdkou je pak kešu máslo.