Ovoce mořeplavců, které potěší chutě i pokožku? To jsou pomeranče!

Pomeranče

Články » Ovoce » Pomeranče

Ač v našich končinách pomeranče nerostou, jsou neochvějnou stálicí v našem repertoáru ovoce. Odšťavňujeme je, volíme je jako rychlou svačinku a dokonce na ně s důvěrou sázíme, když přichází rýmička. A to vše jsou dobré důvody, proč se o těchto oranžových citrusech dozvědět více.

Odkud se pomeranče přikutálely?

Původ pomerančů bychom v našich krajinách hledali marně, o to více otázek jejich historie vyvolává. Tím spíš, že i když se ponoříme do hlubšího bádání, nenajdeme jednoznačnou odpověď.

Dostupné informace se shodují na tom, že domovinou těchto citrusů je Asie, avšak bližší specifikace už je informačně různorodá. Nejpravděpodobněji pochází pomeranče z Číny, avšak odkazy směřují také například do Indie nebo na Srí Lanku.

Ale odhlédněme od této drobné nejasnosti a zaměřme se na jejich slávu. Traduje se, že pomerančovníky byly často vysazovány v přístavištích, jelikož byly zdrojem nepostradatelných vitamínů pro mořeplavce. Ti vlivem jejich nedostatku trpěli na různé nemoci, které se podařilo eliminovat zásobou pomerančů v podpalubí a jejich pravidelnou konzumací.

Lesk pomerančů ozdobil také fakt, že se staly velmi vzácnou pochoutkou ryze bohatých lidí. Až v 19. století se produkce pomerančů začala zvyšovat a tím došlo k jejich rozšíření mezi širší populaci. A i když ještě před pár desítkami let nebyly pomeranče u nás běžně k dostání, dnes se již těší velké oblibě – staly se jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších druhů ovoce.

Pomeranči, co skrýváš pod slupkou?

Určitě to znáte. Něco na vás leze a hned se ze všech stran ozývá, ať jíte pomeranče a vyležíte to. Napadlo vás někdy, proč se vždycky zmíní zrovna pomeranče? Je to zasloužená hodnost nebo přeceňovaná symbolika obecně zdravého ovoce?

Jednou z hlavních prospěšných látek je samozřejmě vitamín C. Otázkou však je, jestli je jeho přítomnost opravdu tak výrazná, aby se stal pomeranč symbolem zdroje tohoto vitamínu? Skutečnost je poněkud rozpačitá. Vědci se shodují na tom, že pravidelná konzumace je přínosná a vaše tělo ji ocení více než příjem vitamínu C ve formě chemicky zpracovaných doplňků stravy. Na druhou stranu není dnes již žádným tajemstvím, že pomeranče, stejně jako citrusy obecně, neobsadily z přírodních zdrojů první příčku svého obsahu množství a využitelnosti vitamínu C. Daleko před nimi je v tomto ohledu například červená paprika.

Tato skutečnost však neubírá pomerančům na jejich prospěšnosti, protože mají celou řadu dalších důležitých látek – skupinu vitamínu B, především pak biotin, kyselinu listovou, která je důležitá pro zdravý vývin a krvetvorbu a selen, jehož přítomnost podporuje normální činnost štítné žlázy. Důležitá je také přítomnost vápníku, hořčíku a draslíku.

Ač jsou tedy pomeranče beze sporu přínosným ovocem, je i tady na místě vychutnávat si je s rozvahou. Podle ájurvédy mají pomeranče ochlazovací charakter, který má na náš organismus značný vliv. To však neznamená, že je potřeba se pomerančům v zimě striktně vyhýbat, naopak však může vést zohlednění této informace, spolu s komplexním vnímáním povahy potravin, k podpoře rovnováhy těla a spokojenosti organismu.

Pomerančové produkty

Oloupat si pomeranč a jen tak jej sníst, není jedinou cestou jejich konzumace. Nabízí se řada receptů a nápadů, jak s nimi naložit. Jedním z oblíbených způsobů zpracování je například pomerančová marmeláda, která je typická svou nahořklou chutí, a právě to činí tuto marmeládu tolik žádanou – tato chuťová změna mezi ostatními marmeládami vyniká a dá se toho při pečení i vaření náležitě využít.

Možná poněkud neobvyklá je sušená pomerančová kůra v čokoládě. Jedná se o stále více známou pochoutku, která zohledňuje fakt, že také v kůře citrusů se nachází pro tělo důležité látky a chuť této části ovoce má svou exotickou charakteristiku. Je však určitě dobré věnovat pozornost tomu, z jaké kvality plodů se tato netradiční mňamka vyrábí a vybírat si pouze takové, které nebyly chemicky ošetřeny, jelikož právě v kůře pomerančů se hromadí převážná většina chemických přípravků použitých při pěstování.

Nápoje si můžete zpestřit pomerančovým sirupem nebo vyzkoušet méně známou variantu zpracování – zavařené pomeranče nebo jejich sladší verzi – pomeranče v medu.

Kuchtíme s pomerančem

Své využití v kuchyni si pomeranč najde raz dva! Je libo pomerančové sušenky, bábovku nebo dort? Žádný problém, všechno snadno doma připravíte. A také pro přípravu nápojů se vyplatí mít tyto citrusy vždy po ruce. Získáte tak klasické svěží smoothie nebo naopak pomerančový pečený čaj pro dlouhé zimní večery.

Z pomerančové šťávy si můžeme vyrobit domácí gumové bonbony. Děti potěší také pomerančovo – jablečná domácí přesnídávka.

Šťáva z pomerančů se běžně přidává při vaření, zejména do indických pokrmů. Proto ji zkuste občas nenápadně trochu přidat do kari či sabdži – chuť dostane šmrnc, ale zároveň se při použití správného množství nemusíte bát, že by výsledný pokrm trpěl nesourodostí chutí.

Pakliže už toto decentní seznámení s pomeranči při vaření máte za sebou, směle pokračujte dál! Vhodnou kombinací jsou zde žampiony – pochutnáte si tak například na plněných portobello žampionech na pomerančích. Jako pikantní tečka na závěr se hodí pomerančové chutney.

Pomerančový džus

Pomerančový džus

Žhavý favorit mezi nápoji z ovoce je beze sporu pomerančový džus. Pijí ho lidé napříč světem i věkovými kategoriemi. Někdo ho rád s dužinou, jiný jej preferuje filtrovaný. Někdo si zakládá na tom, aby byl ze 100% šťávy, druzí si jej raději naředí vodou. Ať už si pomerančový džus vychutnáváte v jakékoliv podobě, vybírejte vždy nápoj bez přidaného cukru a dalších umělých látek.

Dále se rozlišuje způsob, jakým byl džus vyroben – a to buď z koncentrátu nebo z lisované šťávy. Nápoj z koncentrátu je určen pro dlouhodobější uchování bez nutnosti uložení v chladu. Vzniká odpařením vody ze šťávy a pozdějším naředěním. Oproti tomu džus z lisované šťávy je čistý nápoj, vzniklý lisováním pomerančů, který nepodléhá dalším úpravám a je následně stáčen. Z tohoto důvodu vyžaduje uchování v chladu a rychlejší konzumaci.

Rychlé pomerančové tipy

Za tu dobu, co si pomeranče vychutnáváme, se našlo několik více či méně známých vychytávek a tipů, jak s nimi zajímavě naložit. Tady jsou tři pomerančové tipy, které stojí za pozornost:

Pomerančová sůl

Ano, i sůl se dá vyšperkovat do nevídaných podob, a to z pohodlí domova. I když variant výroby je několik, v principu se tato metoda zakládá na nasátí chuťových, a především aromatických látek do krystalků soli. Takto obohacená sůl se hodí při běžném vaření všude tam, kde chcete docílit jemně exotických chutí protkaných paprsky svěžích pomerančů.

Univerzální čistič domácnosti

Ocet je všem známý univerzální prostředek na čištění domácnosti. Poradí si se špínou, vodním kamenem, vyleští povrchy, nezatěžuje životní prostředí ani domácí rozpočet. Daní za všechny tyto výhody je bohužel jeho silné aroma, které se pak rádo ještě dlouho po úklidu drží ve vzduchu. Účinným řešením budiž pomerančové slupky! Pokud slupky naložíte do octu a necháte pár dní uležet, ocet opustí jeho nepříjemné aroma a domácímu octovému úklidu už nic nebrání.

Pleťové masky

Také naší pokožce pomeranče (v rozumné míře) chutnají. Dopřát si z nich můžete pleťové masky – ať už je základem přímo pomerančová šťáva smíchaná s dalšími ingrediencemi nebo je maska postavena na nastrouhané pomerančové kůře. Masky si můžete vyrobit doma a přizpůsobit je potřebám vaší pleti.

Vyzkoušíte něco nového?

Pomeranče jsou důkazem, že i takto známé ovoce má stále čím překvapit. Ať už svou historií, při vaření, pečení nebo obecně v domácnosti. Pomeranče jsou také efektivní na pohled – a toho se dá využít při servírování i v dekoraci prostoru či dárků za pomocí sušených plátků.

Někdy stačí udělat malé změny a rázem získáme jednoduché řešení. A takto je to i v případě pomerančů – je překvapující, co vše toto oranžové ovoce zvládne vyřešit. Zapojíte nyní také pomeranče více do svého života?

Natálie Hrubá   12. 03. 2021   Tagy: Pomeranč   Kategorie: Potraviny

Související články

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.