Jáhly

Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Jsou výživné, neobsahují lepek a naopak se mohou pochlubit širokým spektrem vitaminů a minerálů. Upravit se dají na sladko do podoby kaší či nákypů, tak na slano jako příloha, základ jáhlota neboli jáhlového rizota a také se z nich vyrábí jáhlový knedlík.

jáhly
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to...
naše kaše
Sympaťáky Janu a Davida z Naše kaše jsem potkal na setkání "sousedů od Berounky", kam sebou přinesli své pomazánky a domácí chleba. A protože z nich pozitivní energie doslova sálála, neváhal jsem a přemluvil je, abychom se...
Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde...
Svíčková v makrobiotické úpravě
Potřebovat budete 2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru a 2 velké cibule, všechny zeleniny by měly být nakrájeny na větší kousky. Krátce je orestujeme na 3 lžičkách sezamového oleje, poté je zalijte vodou tak, byla...
Jáhlové placky
Zbyly vám doma uvařené jáhly a nevíte, co s nimi? Zkuste tyto chutné placky. Do asi dvou hrnků vařených jáhel jsem přimíchala 3 lžíce rýžové mouky, lžičku psylia (které slouží jako pojivo) a půlhrnkem vody. "Těsto" jsem ochutila...
Dýňové jáhloto
Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni omyjeme, zbavíme měkkého středu se semínky a nakrájíme na kousky. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a dáme péct cca na 30 minut doměkka. Mezitím v hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou...
Houbové jáhloto
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a vaříme do poloměkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kostky nakrájenou cuketu, krátce orestujeme. Zasypeme na menší plátky...