Film Potraviny a.s. – odvrácená tvář industrializace zemědělství

Potraviny a.s.

Dokumentární film Food, Inc. (Potraviny, a.s.) režiséra Roberta Kennera je depresivním pohledem na to, jak dopadla industrializace zemědělství v americkém podání. Jak vypadá mašinérie, která o přírůstky a výnosy, bez ohledu na dopady na zdravotní a sociální systém, přírodu a trvale udržitelný rozvoj.

Snímek rozdělený do několika kapitol poukazuje především na fakt, že díky systému fast foodových a supermarketových řetězců a dodávkám pro ně ovládá drtivou většinu potravinového trhu jenom hrstka firem. Důraz na výnosy a přírůstky přináší mnohá negativa:

– Velká část zpracovaných potravin obsahuje v nějaké podobě sóju nebo kukuřici. Tyto suroviny jsou extrémně levné, pěstují se ve velkém a převážejí se na velké vzdálenosti – z velké části jsou pochopitelně geneticky modifikované.

– Levnou kukuřicí vykrmují i skot, přestože jeho trávicí systém je primárně založený na konzumaci trávy (což vede k nebezpečným mutacím bakterie E-coli). Po kukuřici ale krávy mnohem lépe tloustnou – místo aby spásly pro člověka nevyužitelnou píci, tak jsou obrovské plochy polí osázeny kukuřicí jenom proto, aby posloužila jako krmivo.

– Kuřata vyrostou za poloviční dobu dvojnásobně velká, než tomu bylo v roce 1950. Mají také stále větší prsní část, jejich kosti už mají mnohdy problém ustát rychlý přírůstek hmotnosti. Chovají se v obrovských halách a vykrmují se antibiotiky. Jaká je ale skutečná výživová hodnota jejich masa?

– Celý tenhle zemědělský průmysl s převozy surovin na obrovské vzdálenosti je až příliš nezdravě zavislý na ropě – s jejími klesajícími zásobami a výkyvy cen už byly a v budoucnu budou ještě více ovlivněny i ceny potravin.

– Trh s osivy ovládá díky patentům na živé organismy obří korporace Monsanto – jeden z největších producentů herbicidů, pesticidů, hnojiv a největší producent geneticky modifikovaného obilí. To může kontaminovat pylem nebo semeny i běžné osivo na sousedních polích, farmáři pak musí prokázat, že neporušil patenty jejich vlastníků a mohou tak čelit možné žalobě.

Bolestnými absurditami je film doslova přišpikovan: rodina přistěhovalců, která musí celý den pracovat, aby se uživila, je nucena dát přednost menu z fast foodu před hlávkou brokolice – ta je totiž dražší. Otec rodiny přitom trpí cukrovkou a nemalou část rodinného rozpočtu vydává za léky. Matka, která přišla kvůli závadnému hamburgeru o dvouletého syna a dnes bojuje za bezpečnost potravin, se bojí na kameru přiznat, jak to změnilo její stravování – obává se totiž možné žaloby.

Dokument přesto končí optimistickým poselstvím: navzdory mocným společnostem není uvědomělý spotřebitel zdaleka jenom pěšákem do počtu. Zajímejte se co jíte, podporujte lokální produkci a věřte, že “Každým dobře vybraným soustem můžete ovlivnit svět”.

publikováno: 11. 02. 2013   napsal/a: ilovetofu

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?