Bláznivá sexy dieta – veganství s lehkostí a vtipem

Bláznivá sexy dieta

V poslední době se s veganskými kuchařkami doslova roztrhnul pytel. Mně osobně ale více než recepty, kterých je plný internet, zajímají výživové principy a souvislosti. Máte to podobně? Pak byste knihu Chris Carr Bláznivá sexy dieta rozhodně neměli minout.

Do příběhu americké herečky a fotografky vstupujeme ve chvíli, kdy se krátce po třicítce dozvídá, že ji lékaři diagnostikovali rakovinu jater. Její dosavadní hýřivý život se převrátil vzhůru nohama. Po prvotním tápaní se ale statečně vydala na cestu, na jejímž konci je rakovina stabilizovaná a Chris si naplno užívá života podle svých představ.

Jak vyzrát na rakovinu podle Chris Carr? Protože jste na stránkách Vegmania, odpověď už dost možná tušíte – zásadotvornou veganskou stravou s velkým podílem syrové stravy a zeleninových šťáv. V knize se podrobně věnuje pilířům rostlinné stravy a vhodným kombinacím jednotlivých surovin. V kapitole “Kravské zadky a mléčné knírky” zmiňuje také etický aspekt veganské stravy.

Recept na spokojenost a vitalitu nezůstává podle Carr jenom u obsahu talíře. “Jste to, co jíte a co z vás nevyjde ven,” hlásá třeba v kapitole o střevech a bez bázně a studu probírá také očistu lidského “potrubí” pomocí klystýrů a celého těla pak půsty. Stejně jako nabádá k vnější očistě pomocí dechových cvičení, pohybu nebo masáží. A nedej bože, aby jste si mazali na tělo nějakou chemickou kosmetiku.

Blánivá sexy dietaCelostní přístup Chris promítnula i do dramaturgie knížky – chytlavě psané a mnohy až lehce ulítlé pasáže prokládá odbornějšími statěmi lékařů. Bláznivá sexy dieta je tak příjemně čtivá, přesto jí nechybí poctivý medicínský grunt. Knihu pak uzavírá i 21 denní očistný plán, včetně receptů.

V neposlední řadě je třeba pochválit i pěkné grafické zpracování (byť tisk na matném papíře původního anglického vydání vypadal ještě o něco lépe). Českému překladu paradoxně nejvíc vadí otrocky přeložený název, jenž může ty, jimž je kniha určena především, spíše odrazovat. Už proto, že ve zdejších končinách je slovo dieta spjaté s omezeními krátkodobého charakteru, které mají především za cíl úbytek na váze. Zatímco kniha Chris Carr představuje komplexní návod na životní styl plný radosti a vitality. Společně s Veganem v kondici podle mého názoru patří Bláznivá sexy dieta mezi dvě zatím nejlepší knihy o “rostlinné stravě s přesahem”, které se na českém knižním trhu objevily. A i když oslovuje především dámské publikum, ani pánové by ji neměli nechat bez povšimnutí.

Počet stran: 230
Nakladatelství: Anag.

Kupte knihu online na Martinus.cz

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?