10 důvodů proč a 3 tipy jak začít s výrobou domácí kosmetiky

odličovací voda

Často se setkávám s obavami, jak složité je sehnat kvalitní veganskou kosmetiku, která skutečně není testovaná, a to jak finální výrobek, tak i jednotlivé ingredience. Většina mých kamarádů na to už rezignovala. A tak jsem před několika lety začala vyrábět vlastní kosmetiku. Speciálně pro Vegmanii tu mám několik tipů, jak začít a jak si vyrobit svoje první kosmetické zázraky.

Na začátek si pojďme odpovědět na otázku proč vlastně vyrábět kosmetiku? Vždyť obchody jsou plné barevných lahviček, díky kterým nebudete podle lákavých reklam 60 hodin smrdět potem a v lepším případě se prostě nebudete potit vůbec.

1. Je to jednoduché!
2. Je to docela zábavné 🙂
3. Víte, z čeho konkrétně je produkt, který na sebe patláte.
4. Nepodporujete velké koncerny, které testují v Číně.
5. Žádné parabeny, chemikálie a šílené konzervanty.
6. Mnoho surovin máte v kuchyni.
7. Obdarujete mnoho kamarádů a celou rodinu.
8. Ušetříte hodně peněz 🙂
9. Netestujete na zvířatech, ale na sobě.
10. Všechno lze vyrobit!

Pevně doufám, že těchto deset důvodů je dostačujících na to, abych vás přesvědčila, že to opravdu má smysl! Pojďme tedy na to:

Co na to potřebuji?

Mnoho surovin, které budete potřebovat, najdete ve vaší kuchyni. Velmi často používám kvalitní oleje, které používám i na jídlo. Nejčastěji sahám po bio slunečnicovém, virgin olivovém nebo bio sezamovém oleji. Z těch esenciálních doporučuji si pořídit tea tree olej, levanduli a třetí dle vaší libosti. Tea tree olej použijte do mnoha kosmetických výrobků, čistí pleť, je desinfekční a lehce odmašťuje. A moje další pravidlo zní: Levandulí nic nezkazíš! Je opravdu málo těch, kteří nemají levanduli rádi. Je antidepresivní, desinfekční a uklidňuje. Základ pro první pokusy bychom tedy měli, co dál?

Kde najdete inspiraci a recepty?

Internet je nekonečným zdrojem. Často hledám na youtube nebo na různých blozích. Pro pár základních koukněte na moje nedávno spuštěné webovky www.kosmetikahrou.cz. Chystáme i videa, takže do konce měsíce můžete koukat na našem youtube kanálu kosmetika hrou!

Kde seženu bambucké máslo a další extra suroviny?

Všechny speciální ingredience doporučuji nakupovat na e-shopech, jejich cena je mnohem levnější a kvalita často vyšší než v bio potravinách. Seznam mých osvědčených najdete na adrese www.kosmetikahrou.cz

S čím mám začít? Tady jsou mé tři oblíbené a velmi jednoduché recepty:

1. Prášek na čištění zubů

Prášek na čištění zubůIngredience:
1 lžíce bílého jílu (kaolinu)
2 lžičky skořice
3 hřebíčky
1 lžička černé soli (není nutná)
sušené lístky šalvěje

V hmoždíři nadrtíme hřebíček, jak jen to je možné. Zbytek ingrediencí přidáme do hmoždíře a podrtíme na prášek a máme hotovo. Tento prášek jsem v době, kdy jsem měla hodně senzitivní dásně, používala pravidelně 1x denně. Jíl neutralizuje kyseliny a používá se také jako základ přírodní zubní pasty. Další velmi důležitou složkou je hřebíčkový pudr, který bojuje proti paradentóze, zubnímu kazu a aftům. Skořice jemně masíruje dásně, pomáhá odstraňovat nečistoty ze zubů a zanechá příjemnou chuť a dech cašich úst.

Přidávám šalvěj, která je výborná na zubní hygienu. Malým zázrakem je černá sůl z Indie, kterou seženete v indických obchodech. Černá sůl silně páchne jako vajíčka a obsahuje mnoho minerálů. V Indii se primárně používá jako lék na potíže s trávením a právě do zubních pudrů. Dávku a míry, které doporučuji, jsou poměrně silné, protože už jsem tak zvyklá:) Takže pokud nechcete takový driják, tak klidně uberte a zvyšte dávku jílu:)

2. Dvoufázová obličejová odličovací voda pro citlivou pokožku

obličejová odličovací vodaIngredience:
destilovaná voda
mandlový olej
EO růžové dřevo
EO tea tree olej

Vybereme si hezkou průhlednou a ideálně skleněnou lahvičku. Ze 2/3 ji naplníme destilovanou vodou. Zbytek dolijeme mandlovým olejem. Můžete použít jakýkoliv jiný, já pro citlivou pokožku doporučuji právě mandlový, který je velmi výživný a rychle se vstřebává.

Přidáme 5 kapek EO tea tree oleje a 7 kapek EO růžového dřeva. Poměry si můžete upravit a tea tree olej je možné vynechat. EO růžové dřevo je vhodný hlavně na citlivou a sušší pokožku. Tea tree olej je desinfekce, ale lidé s citlivou pokožkou z něj občas trpí alergií.

Před použitím protřepejte a aplikujte na kosmetický tampon. Olej skvěle odličuje. Díky tomu, že je v kombinaci s destilovanou vodou, tak nezůstane obličej “umaštěný”, ale ani vysušený.

3. Mandarinková aviváž

Mandarinková avivážIngredience:
hrnek octa
2 hrnky vody
15 kapek esence dle vašeho výběru

Najděte si nějakou hezkou prázdnou skleněnou láhev a nalijte do ní ocet a vodu. Přidejte 15 kapek esence dle vašeho výběru. Já mám hodně ráda citrusové vůně, které jdou dohromady s vůní octa a nebo používám domácí tinkturu z rozmarýnu. Ocet je přírodní desinfekční prostředek a proto je vhodné ho přidávat k praní.

Při každém praní přidám celou odměrku na aviváž do pračky. Před tím doporučuji protřepat, aby se jednotlivé složky propojily. Aviváž jemně provoní prádlo. A rozhodně se nemusíte bát, nevoní jako byste prali v octu.

odličovací voda
zubní prášek
aviváž
publikováno: 25. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?