Vitariánství

Vitariánství

Vitariánství (známé také jako syrová nebo živá strava, či pod anglickým termínem raw food) je stravovací/životní styl, jenž se zaměřuje na nezpracovanou rostlinnou stravu, případně tu, která neprošla teplotou vyšší než 42°C (některé zdroje uvádí 45°C). Vitariánský jídelníček je postavený především na ovoci, zelenině a dále ořeších a semenech.

Jakkoliv se může pro laika zdát spektrum potravin omezené, i živá strava může být mimořádně pestrá a své vitariánské varianty má celá řada klasických konvečních jídel – od alternativ italských těstovin, přes pomazánky, “sýry”, majonézy po lahodné dezerty. Umožňuje je několik šikovných pomůcek a přístrojů.

Prvním z nich je kvalitní mixér s vysokým výkonem a otáčkami. Hodí se na přípravu nevařených polévek, pomazánek, hutných koktejlů plných vitamínů – smoothies a mnoho dalšího. S výkonějším typem si můžete troufnout i na svatý grál mixování – domácí oříšková másla.

Další šikovnou pomůckou jsou spiralizéry. Neslouží zdaleka jen jako ozdoba, ale umožnují dělat ze zeleniny dlouhé “nudle” a narozdíl od struhadla tolik nepouší vodu. Jedním z evergreenů vitariánských podniků jsou cuketové špagety s dipem z rozmixovaných čerstvých a sušených rajčat.

Neocenitelným pomocníkem ve vitariáské kuchyni je také sušička. Využije se nejen k sušení ovoce, zeleniny a hub, ale také placek a krekrů, které jsou alternativou k pečivu. Jejich základem bývá lněné semínko, které po namočení vytváří lepivý gel, který slouží zároveň jako pojivo. Stačí jej jen dochutit špetkou soli a koření a usušit v tenké vrstvě, existuje však řada chuťově bohatších variant, nejčastěji s namočenou pohankou, sušenou zelenininou (hodí se třeba přebyteční vody zbavené zbytky z odšťavňovače), bylinkami… V sušičce se také dají připravit raw palačinky – pokud uhlídáte správnou vlkost, budou krásně ohebné.

S rozvojem živé stravy šla ruku v ruce i propagace tzv. superfoods, neboli potravin s vysokým podílem živin (vitaminů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů atd.) Mezi nejznámější patří zelený ječmen, chlorella a spirulina, goji nebo chia semínka, z domácích potravin jsou to především lesní bobule (borůvky, maliny, ostružiny).

Hledáte vitariánské recepty? Nechce se inspirovat našimi tipy na smoothies, rostlinná mléka, zeleninové i ovocké saláty, lněné krekry, nepečené cukroví a dorty a také hlavní chody, jako jsou cuketové špagety nebo mandlové burgery.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc
Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?