Vitariánské recepty

Hledáte recepty z raw kuchyně? Nechce se inspirovat našimi tipy na smoothies, rostlinná mléka, zeleninové i ovocké saláty, lněné krekry, nepečené cukroví a dorty a také hlavní chody, jako jsou cuketové špagety nebo mandlové burgery.
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně...
Veganská kešu mozzarella
Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a ještě chvíli mixovat...
Bršlicové pesto
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem...
Raw banánové palačinky
Banánová palačinka podle zásad živé stravy je jednoduchá, budete ale na ni potřebovat kvalitní sušičku s rovnými pláty. Zralé banány oloupeme a rozmixujeme do hladka. Na jednu palačinku jsou potřeba dva větší nebo tři menší...
Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. Cuketu jsem předem pokrájel na menší...
Borůvkové smoothie
Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání tuků) a...
Raw karbanátek z pekanových ořechů
Pekanové ořechy přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Pekanové ořechy je z mojí zkušenosti vhodné posekat v mixéru či robotu zvlášť, až poté přidat lněné semínko a další ingredience (já jsem přidal...
Domácí karobela
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách - buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy namočit přes noc, budou...
Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungo
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume octem (...
Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte do hladka,...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Jablka s oříškovou polevou
Když jsem před několika lety experimentoval s živou stravou, snídával jsem většinou jen ovoce. Docela rychle jsem shodil pěkných pár kilo, ale částečně i na úkor svalové hmoty. A taky jsem míval brzy po snídani znovu hlad....
Raw dort s borůvkami
Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér se slabším...
Výživný salát
Rajčata nakrájíme na měsíčky, mrkev nastrouháme na hrubo, obojí smícháme s naklíčenými semeny, osolíme a opepříme. Avokádo vydlabeme a dužinu rozmixujeme se šťávou z půlky citronu. Vzniklý dresink osolíme. Směs zeleniny a klíčků...
Salát s kešunézou
Ledový salát nakrájíme nebo natrháme, mrkev nastrouháme na hrubo, rajčátka a papriku nakrájíme. Nakrájenou zeleninu zlehka osolíme. Kešu umeleme v mlýnku na kávu, smícháme s citronovou šťávou a trochou vody, osolíme a přisladíme...
Rajčatové jednohubky s chia kaviárem
Chia semínka namočíme do osolené vody v poměru 1:3 (např. na 2 lžíce semínek 6 lžic vody). Necháme 5 hodin bobtnat v ledničce. Když semínka nabobtnají a vytvoří s vodou rosolovitou hmotu, která připomíná kaviár, smícháme je s...
Makové kuličky
Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.
Mandlový raw burger
Mandle přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Všechny ingredience v robotu umixujeme do požadované konzistence, vytvarujeme burgery a je hotovo. Jako příloha se spíše než houska hodí zeleninový salát...
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá "povidla". Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší...
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Vlašské ořechy smíchejte s namočenými hrozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. "Těsto" může být řidší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká semínka (sezam, lžené...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Raw meruňkový domeček
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte "těsto". Namočené rozinky a...
Banáno-špenátové smoothie s avokádem
Na tyto smoothies budeme potřebovat tři pěkně zralé banány (měly by mít už na slupce černé puntíky), jeden pomeranč, dvě hrsti opláchnutého baby špenátu a sklenici vody. Nejprve potřebujeme rozemlít lněné semínko, které je...
Green smoothie z domácích luhů a hájů
Na jaře je ideální na "zelené" nechodit do obchodů, ale vyrazit do přírody. Pokud máte čistou louku a les nedaleko, nakoupíte v ní zadarmo, projdete se na čerstém vzduchu a ještě získáte plané rostliny, které jsou plné vitaminů a...
Smoothie "Co dům dal"
Špenát, celer, brokolici, jablko a hrušku odšťavíte v odšťavovači a přidáte šťávu z půlky citrónu (ten šťávu zakonzervuje a příjemně okyselí). Semínka rozmixujte, přidáte banán, zelenou šťávu a pomixujete dohromady.
Římský hruškový brčál
V zimě je o dobrou listovou zeleninu nouze, jeden z chutnější a dostupnější salátů je ten římský. Obsah minerálů a vitaminů v něm v tomto ročním období příliš velký nebude, proto jejich množství zvýšíme některou ze zelených...
Zahradní jaterní salát
Pokrájíme a smícháme se zálivkou, kterou naředíme vodou. Skvělý salát ze zahrádky, nejen chutná, ale také očistí játra :) Pro pijany i nepijany...
Maková snídaně pro silné kosti
Mák je nejlepším zdrojem vápníku z rostlinných zdrojů, je tak víc než vhodné jej zařazovat nejen do veganského jídelníčku. Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená...
Mandlové máslo
Mandlové máslo je skvělou surovinou do domácích čokoládových pomazánek, různých sladkých receptů i na zpestření ovocných salátů. Využijete jej ale také na slano. Ale řekněme si to na rovinu, je docela drahé. Už proto, že oříšky...
Gazpacho
Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gaspacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu...
Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou
Nejlepší na cuketové špagety je spiralizér, pokud ho nemáte, dá se alternativně cuketa zešikma postrouhat na hrubém struhadle. Sušená rajčata, pokud nejsou naložená v oleji, necháme namočit a změknout. Poté je dohromady...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Lněné sušenky
Vezměte lněné semínko a zalijte jej zhruba stejným množstvím vody (vhodné je přidávat vodu raději po menších dávkách). Nechejte nabobtnat, dokud se část vody nevstřebá a z druhé části se vytvoří lepivý gel. Tuhle směs dochuťte...
Brokolicové pesto
Lískové ořechy necháme namočit alespoň na dvě hodiny (lépe přes noc). Brokolici umyjeme a nalámeme na menší části, vložíme do mixéru společně s ořechy a dalšími ingrediencemi a krátce pomixujeme - pesto by mělo zůstat hrubější....
Raw čokoláda
Máslo rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40-45 stupňů Celsia (abychom zachovali všechny cenné látky). Tekuté máslo dáme spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a mixujeme na tekutinu, kterou lijeme do připravených formiček....
Guacamole
Zralá avokáda rozpůlíme a vydlabeme lžičkou. V misce rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli a očištěné chilli papričky nadrobno, česnek rozetřeme a koriandr rozsekejte nahrubo. Smícháme s avokádem a podle...
Makovo-sezamové kostičky
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v...
Konopné mléko
Menší hrnek konopných semínek zalijeme ve větší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:3 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné voňavé mléko. To ještě přecedíme přes sítko a...
Sezamové mléko
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy. Do...
Nepečený jablečný dort
Neprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. "Těsto" poté vtlačíme...
Vanilkový raw puding
Vezměte 3 zralé banány (nejlépe už s černými puntíky, pak mají hodně cukru a jsou sladké), avokádo rozkrojte na půl a vydlabejte lžičkou, přidejte dvě polévkové lžíce pomletých sezamových semínek a větší špetku mleté vanilky (v...
Mandlové mléko
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme čerstvou. Pokud...
Makové mléko
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud "jdeme okolo" zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Poté vodu slejeme (obsahuje tzv....