Rakytník

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je keř z čeledi hlošinovitých. Pochází z Asie, ale nyní je i pro svou nenáročnost rozšířen i v Evropě. Má nažloutlé květy a výrazné oranžové plody, které dozrávají v září a říjnu. Chutově jsou dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti.

Plody podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech, kožních problémech. Čerstvé nebo sušené plody či šťáva se doporučují při angínách, chřipce, nachlazení, při stresu, po operacích, při oslabení imunitního systému. Plody se zpracovávají také na sirupy, džemy, limonády, či kompoty.

Rakytníkový olej výrazně regeneruje a vyživuje pokožku, tlumí bolest. Účinný může být při zánětech jícnu, křečových žílách, hemeroidech, proleženinách, akné a dalších kožních problémech. Jsou potvrzeny jeho pozitivní účinky na krvetvorbu a především na trávicí soustavu, kde pomáhá žaludku, dvanácterníku i játrům.

Tagy: rakytník   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Spirulina

Spirulina
Pavel Ovesný   28. 02. 2018   Potraviny
Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku).

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.