Mango

Mango

Mango původně pochází z oblasti Indie, dnes se ale pěstuje v mnohých tropických oblastech. Plod mangovníku může vážit až 2 kilogramy, jeho pevná slupka hraje různými barvami. Velká plochá pecka se odděluje od dužniny obtížně, mango je vhodné nakrojit po obvodu až po povrch pecky a točením oddělit. Vláknitá dužnina má štavnatou, lehce pikantní chuť.

Mango má značný obsah vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Kromě nich obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a celou řadu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney). Ze sušeného manga se mele prášek, který se přidává do některých indických kořenicích směsí.

Tagy:
mango
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?