Goji

Goji

Kustovnice čínská je nenáročný keř pocházející z Asie. Dorůstá do výšky 3 metrů, a protože snáží dobře i nízké teploty, dá se pěstovat i našich podmínkách. Keř kvete drobnými fialovými kvítky, plody mají jasně červenou barvu a jsou doslova napěchované prospěšnými látkami. Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, na dvě desítky stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium a selen…), vitaminy B1, B2, B6 a E. Jak signalizuje výrazné červené zabarvení, jsou i velmi bohatým zdrojem karotenoidů.

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské, známé pod názvem goji, již po staletí. Jsou využívány zejména jako doplněk stravy nebo se připravují v podobě čaje. V prodejnách zdravé výživy se s nimi potkáte převážně v sušeném stavu, vzácněji pak ve formě šťávy. Blahodárný vliv kustovnice je široký: od zlepšení paměti, zraku, kožních problémů a nálady přes intenzivní podporu imunitního systému a krvetvorby až po pomoc při potížích s potencí a afrodiziakální účinky. Kromě zmíněného čaje je – nejlépe namočené přes noc – využijete například do kaší, müsli nebo smoothies.

Tagy:
Goji

Pořiďte si kustovnici vylepšete touto vitaminovou peckou svoje kaše, müsli nebo smoothies.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?