Recepty z luštěnin
Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé - polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.
V lidském jídelníčku se čočka vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším...
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže...
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka, která kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku...
Méně průmyslově zpracovaných potravin a živočišných tuků, více zeleniny, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou stravu. Co to ale vlastně je zdravá výživa? Tohle sousloví se často...
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Patřil mezi pilíře jídelníčků i našich předků, ale během posledních desítek let se jeho výskyt na českých talířích dramaticky...
Některé plodiny jíme s naprostou samozřejmostí, k jiným si musíme nalézt cestu. Mezi takové plodiny patří jednoznačně lupina - tajuplná rostlina ze Severní Ameriky. V češtině ji často najdete pod přezdívkou vlčí bob a používá se...
Co jsou mungo? Malé fazolky s velkými přínosy pro tělo i kuchyni. To díky nim se z české salátové klasiky: paprika-rajče-okurka- rázem stane salát exotickým zážitkem. I když v našich restauracích moc používány nejsou, asijské...
Obsah článku
Sója ve výživě
Výrobky ze sóji
Dochucovadla ze sóji
Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi...
Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením...

Jak sestavit veganský jídelníček
Veganský, ale také vegetariánský jídelníček, má několik důležitých zásad. Jaké potraviny a suroviny by se v něm měly objevit? Základnu výživové pyramidy tvoří ovoce a především zelenina. Té by...
Červená a po uvaření spíše žluto-oranžová sestra v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na častého kuchařského parťáka. K dostání je většinou loupaná, což přináší proti jiným luštěninám...
Pomazánka hummus nebo luštěninové "karbanátky" falafel patří mezi dvě globálně nejznámější dobroty z cizrny. Tato luštěnina, v tuzemsku přezdívaná římský hrách, se na domácím jídelníčku objevuje stále častěji. Jejím...
Obsah článku
Druhy luštěnin
Jak správně připravovat luštěniny
Nadýmání luštěnin
Namáčení luštěnin
Vaření luštěnin
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v...
Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou...
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky
Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček - tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je...