Recepty z luštěnin

Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé - polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.

Čočka
V lidském jídelníčku se čočka vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším...
Arašídy či také burské oříšky
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže...
tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
Červená čočka
Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka, která kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku...
Lupina vlčí bob
Některé plodiny jíme s naprostou samozřejmostí, k jiným si musíme nalézt cestu. Mezi takové plodiny patří jednoznačně lupina - tajuplná rostlina ze Severní Ameriky. V češtině ji často najdete pod přezdívkou vlčí bob a používá se...
Fazole mungo
Co jsou mungo? Malé fazolky s velkými přínosy pro tělo i kuchyni. To díky nim se z české salátové klasiky: paprika-rajče-okurka- rázem stane salát exotickým zážitkem. I když v našich restauracích moc používány nejsou, asijské...
Sója v rostlinné stravě
Obsah článku Sója ve výživě Výrobky ze sóji Dochucovadla ze sóji Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi...
Fazole
Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením...
Týdenní veganský jídelníček
Jak sestavit veganský jídelníček Veganský, ale také vegetariánský jídelníček, má několik důležitých zásad. Jaké potraviny a suroviny by se v něm měly objevit? Základnu výživové pyramidy tvoří ovoce a především zelenina. Té by...
Hrách polévka, pomazánka, kaše, salát i pučálka
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Patřil mezi pilíře jídelníčků i našich předků, ale během posledních desítek let se jeho výskyt na českých talířích dramaticky...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
červená čočka
Červená a po uvaření spíše žluto-oranžová sestra v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na častého kuchařského parťáka. K dostání je většinou loupaná, což přináší proti jiným luštěninám...
8 receptů z cizrny
Pomazánka hummus nebo luštěninové "karbanátky" falafel patří mezi dvě globálně nejznámější dobroty z cizrny. Tato luštěnina, v tuzemsku přezdívaná římský hrách, se na domácím jídelníčku objevuje stále častěji. Jejím...
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Druhy luštěnin Jak správně připravovat luštěniny Nadýmání luštěnin Namáčení luštěnin Vaření luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v...
Hrstková čočková polévka
Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou...
Rychlá polévka z červené čočky
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Čočková polévka
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček - tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je...