Pomelo není nedobytné! Víme, jak ho pohodlně otevřít a jaké nápoje z něj připravit

Pomelo

Pomelo si u nás v posledních letech s grácií získalo své stálé místo. S chutí si jej občas koupíme s vychutnáme si loupací obřad, v jehož cíli se lesknou šťavnaté a svěží plody. Nebo naopak patříte k těm, které zdlouhavé loupání nedobytného pomela odrazuje? V tom případě zbystřete! Víme o pár důvodech, proč se tím nenechat odradit a s chutí si rozbalit všechny pomelové dary.

Shaddock nám přivezl šedok

Za domovinu pomela se považuje jihovýchodní Asie, konkrétně pak Thajsko a Malajsie. V těchto končinách roste pomelo ve volné přírodě, nicméně jeho záměrné pěstování se stalo velmi oblíbeným například v Číně, která je v současné době stále jeho nejvýznamnějším producentem. Brány Asie opustilo pomelo údajně až v 17. století, kdy námořní kapitán Shaddock přivezl seminka pomela na Barbados. Odtud se pak již pomelo začalo šířit do ostatních končin světa. A právě tento kapitán Shaddock dal pomelu jeho druhé jméno šedok, se kterým se stále můžeme v běžné mluvě setkat.

Poklad živin z hlubin pomela

Velkou odměnou za nedobytnost pomela je jeho obsah živin. Dobře střežená dužina obsahuje jen velmi malé množství kalorií, tuku a sodíku – ten sám o sobě není škodlivý, ale jeho zvýšený příjem může organismus zatěžovat. Pomelo obsahuje hodně vody a vlákniny, z minerálů je pak bohaté na draslík, který je pro naše tělo zásadní – přispívá k pravidelnému a zdravému srdečnímu rytmu a správné funkci svalů, nervů a buněk. Významná je také hladina manganu, který se podílí na správně fungujícím procesu metabolismu cukrů a cholesterolu. Přítomné jsou také minerály jako fosfor, železo a hořčík. Z vitamínů pomelo nabízí vitamín A, C, B2 a B1.

Jak oloupat pomelo?

Není divu, že příprava pomela ke konzumaci může být poněkud krkolomná – jedná se o největší citrus, jehož průměrná váha činí 600 g, přičemž největší kousky dosahují s přehledem kolem 3 – 5 kg. Pod mohutnou slupkou se nachází samotný plod pomela a jeho jednotlivé dílky jsou od sebe odděleny tenkou, avšak velmi tuhou slupkou zvanou albedo. Tuto vrstvu je potřeba také odstranit, jelikož není pro svou tuhou strukturu a hořkou chuť, určena ke konzumaci. Takže jak na to, aby se loupání pomela nestalo od jeho konzumace odrazují?

Ještě než přejdeme k loupání samotného pomela, je potřeba odstranit vždy přítomnou síťku a průhlednou fólii. Napadlo vás někdy, proč právě pomelo je vybaveno touto nadstandardní výstrojí, kterou jiné citrusy nemají? Odpověď je až nečekaně jednoduchá – pomelo je náchylné na vysychání a cestovalo-li by za vámi nahaté, nejspíš by se vám do rukou dostalo scvrklé a vysušené. Z tohoto důvodu se doporučuje jej také doma udržovat zabalené, pokud si dáte jen jeho část a zbytek chcete uchovat v lednici.

A teď už přímo k loupání pomela. Návodů a postupů existuje několik, avšak za nejosvědčenější považujeme tento:

Vrchní a spodní část pomela uřízneme tak, aby byla odstraněna pouze slupka, nikoliv zasažená i dužina. Tím vznikne do pomela “náhled”, díky kterému se další řezy budou provádět lépe a také odstraňování kůry bude komfortnější.

Nyní si pomelo postavíme na jednu ze seříznutých stran, čímž se nebude plod převracet na stranu, ale bude pěkně ve stabilním sedu čekat, až jej vyloupnete. Následně nožem uděláme řez od vrchní seříznuté části k té spodní tak, aby nůž projel kůrou, ale nerozřezával dužinu. Po celém obvodu uděláme postupně 4-6 těchto řezů. Poté jednotlivé dílky kůry snadno oloupeme a následně plod ještě očistíme od měkké bílé části kůry na jeho povrchu.

Oloupaný plod rozdělíme na půl, z čehož pak již snadno oddělíme jednotlivé kousky na měsíčky. Slupku každého dílku na jeho vnitřní vyduté straně nařízneme nožíkem, abychom porušili albedo a následně jej ručně odstranili z povrchu dužiny.

Pomelo – ale kam s ním?

Byť jakkoliv zpracované pomelo v receptech spíše nepotkáváme, neznamená to, že by si nenašlo své zajímavé využití v kuchyni. Samozřejmě, že na plné čáře vede vychutnat si pomelo jen tak za syrova, ale trocha zpestření může vnést do soužití s pomelem nové rozměry chutí.

Do salátů

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak více začlenit pomelo do své kuchyně, je přidání jeho syrových plodů do salátů. Svojí lehkou chutí nerozladí zeleninové tóny, naopak dodá salátu svěžest. Vhodnou kombinaci tvoří s nejrůznějšími druhy listových salátů. ředkvičkami, kedlubnou i okurkou. Rozumí si ale také se semínky a oříšky, takže salát nezapomeňte posypat slunečnicovými nebo sezamovými semínky či kešu oříšky.

Nápoje

Pomelo je jako stvořené také pro přípravu nápojů – pomelové smoothie nebo odšťavněná pomelová šťáva s pomeranči, jablky a mrkví nejen zasytí, ale také nakopne dávkou energie.

A nadšence pečených ovocných čajů potěší tento citrus také – snadno si tak vytvoříte méně známý, ale o to více chuťově zajímavý pomelový čaj, který je zároveň milým dárkem.

Pomelový sirup zajistí pomelovou limonádu ve své stálé domácí nabídce. Jeho příprava není nikterak složitá a když jej budete mít v zásobě, poskytne vám výtečné a rychlé nápojové občerstvení pro nečekané návštěvy.

Na sladko

Poněkud exotičtější nádech v sobě nese kandovaná pomelová kůra, která v sobě snoubí hořké a sladké zbarvení chutí a stane se tak oblíbenou malou chuťovkou. Pro výrobu ale doporučujeme zvolit takový plod, který nebyl chemicky ošetřen a v jeho kůře se tudíž nedrží nashromážděné nežádoucí chemické látky.

V zásobě se taky hodí mít domácí pomelovou marmeládu, která dodá lívancům k snídaní nový šmrnc!

Citrusový velikán tělem i duší

Ač nemá pomelo takový věhlas jako jeho ostatní citrusoví sourozenci, neochvějně a sebevědomě stále víc a víc proniká do našich jídelníčků. Přehlížet jej by byla velká škoda, neboť v sobě ukrývá mnoho benefitů pro potěchu nejen organismu, ale také chuťových buněk. A když už jsme se navíc odprostili od předsudků, že oloupat jej je zdržující a komplikované, nic už nestojí v cestě dopřávat si ho pravidelně a s radostí se těšit jeho půvabům. Už na vás taky jedno čeká v kuchyni?

Natálie Hrubá   05. 03. 2021   Tagy: pomelo   Kategorie: Potraviny

Související články

Římský kmín

Římský kmín
Pavel Ovesný   04. 08. 2018   Potraviny
Římský kmín má s běžným evropským kmínem společný jenom vzhled. Dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z receptu na hummus.