Recepty z brokolice

Brokolice je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Nejvhodnější je konzumovat růžičky brokolice syrové nebo alespoň uvařené v páře. Brokolici užijete v polévkách, rizotech, omáčkách nebo zapečenou v těstovinách.

Brokolice je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Jeden z průzkumů potvrdil její preventivní účinky v boji s rakovinou prostaty. Z hlediska vitaminů má více než trojnásobné...
Buddha Bowl
Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde...
Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější...
Brokolicová krémová polévka
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnou, krátce orestujeme na růžičky rozebranou brokolici a oloupané a na menší kostky pokrájené brambory (ideální poměr je 2:1). Zalejeme vodou, aby byla zelenina...
Brokolice a žampióny v cizrnovém těstíčku
Brokolici rozebereme na středně velké růžičky a zhruba tři minuty povaříme. Žampióny můžeme nechat syrové. Vytvoříme si těstíčko z cizrnové mouky, lahůdkového droždí, černé soli, lžíce sojové omáčky a oblíbeného koření (např....
Těstoviny s pečeným tempehem a krémovou omáčkou z brokolice
Natural tempeh, pokrájený na tenké plátky, jsem naložila do marinády z 1 lžičky tamari, 2 lžiček vody, 1/2 lžičky hořčice a 1/2 lžičky čerstvé zázvorové šťávy. Pak jsem jej navrstvila do pekáčku, přelila marinádou a pekla na 180...
Brokolicový nákyp s uzeným tofu
Brokolici umyjte, rozeberte na menší růžičky a zhruba 5 minut povařte v mírně osolené vody. Uzené tofu pokrájejte na menší kostky a rozmixujte s trochou ovesného mléka. Brokolici rozmixujte nahrubu, smíchejte s tofu, přidejte...
Zeleninový wok s citrónovou příchutí
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi primitivního - jako by člověk byl v...
Samosa summer rolls
Dáme společně vařit brokolici a nakrájené brambory. Vedle na pánvi zpěníme cibulku a osmažíme s indickým kořením (chilli, kmín, koriandr, kurkuma...). Když je zelenina uvařená, rozšťoucháme jí a přidáme olej, sůl a také směs...
Brokolicové pesto
Lískové ořechy necháme namočit alespoň na dvě hodiny (lépe přes noc). Brokolici umyjeme a nalámeme na menší části, vložíme do mixéru společně s ořechy a dalšími ingrediencemi a krátce pomixujeme - pesto by mělo zůstat hrubější....
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, postupy a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v malé skupince v domáckém prostředí v městečku Řevnice cca 20 km od Prahy.