Mrkev od hlíny a voňavá rajčata – potraviny od malých farmářů jsou jídlem i životní filosofií

farmářská zelenina

Vlastní zahrada s hojnou úrodou je dnes spíše luxusem než samozřejmostí. Jak to ale udělat, když stojíte o čerstvé, lokální a kvalitní plody a chcete vynechat všechny prostředníky a spaliny výfukových plynů z nadbytečných kilometrů. Možnosti tu jsou a o těch nejběžnějších si můžete přečíst v následujících řádcích. Ukážeme vám cestu za košíkem kvalitních potravin přímo od farmáře ve vašem okolí.

Bedýnkové služby

Zprostředkování lokálně vypěstované zeleniny a ovoce skrz bedýnky, je dnes jedním z nejznámějších způsobů nákupů u malých zemědělců. Jedná se o odběr surovin z lokálních farem, a to buď formou dovozu bedýnek až ke dveřím našich domácností či osobního vyzvednutí bedýnky. Farmáři je preferován pravidelný odběr stálými zákazníky, nicméně využívání této služby je povětšinou nezávazné a frekvence odběru závisí na vašich požadavcích.

Bedýnky jsou nabízeny v různých velikostech a v rozličném složení – zeleninové, ovocné či mix obou variant. Dále jsou případně doplněny o další sezónní suroviny – čerstvé bylinky, ořechy, med, mošty, mouky a jiné farmářské produkty. Ty jsou buď automaticky součástí bedýnky, nebo je možné si je navíc přiobjednat.

Výhody:

  • pravidelná dávka sezónních čerstvých farmářských produktů
  • různorodost obsahu bedýnky
  • časová úspora – odběr kompletní bedýnky je znatelně rychlejší než shánění jednotlivých druhů surovin
  • finanční úspora – obvykle vychází cena za kompletní bedýnku výhodněji než nákup daných plodů zvlášť

Nevýhody:

  • obsah bedýnky je daný – většina farem umožňuje jen drobné úpravu obsahu, nikoliv možnost ovlivnit složení po jednotlivých produktech naprosto individuálně

Prodej ze dvora

Další formou nákupu “přímo od zdroje” je prodej ze dvora. Tato varianta umožňuje všem pěstitelům nabídnout svou úrodu, či jen přebytky, koncovým zákazníkům pro domácí spotřebu. Díky tomu se tak dostanete k potravinám nejen od malých zemědělců, ale také od domácích hobby pěstitelů, jejichž úroda přesahuje jejich spotřebu. Co může být víc vymazleného než plody vypěstované z čisté radosti a lásky k zahrádkaření?

Jak už název napovídá, prodej ze dvora je realizován nejčastěji přímo na dané farmě. Dle domluvy s farmářem pak dochází ke zpravidla pravidelnému odběru vybraných produktů. Prodej ze dvora však může probíhat také na trzích či v jiné partnerské malé prodejně v těsné blízkosti farmy. Nejoblíbenější formou, kterou také s sami s radostí doporučujeme, je využití přímého nákupu rovnou z farmy.

Farmáři a soukromí pěstitelé nabízející prodej ze dvora, jsou poněkud lépe schovaní než například bedýnkové služby. Je tedy potřeba rozhodit sítě a nespoléhat pouze na první stránku internetového vyhledávání – naopak se vyplatí poptat se po známých a sehnat si nikde neinzerovaný kontakt. Odměnou pak bude osobnější vazba s vybraným farmářem, s nádechem mnohdy až téměř rodinné atmosféry.

Výhody:

  • blízký kontakt s farmářem
  • odběr možný také od malých soukromých hobby pěstitelů
  • vysoká čerstvost – produkty je možné vyzvednout neprodleně po jejich sběru

Nevýhody:

  • menší dostupnost
  • menší výběr – obvykle je v nabídce pár stěžejních surovin, na které je prodej zaměřen

Komunitou podporované zemědělství

Komunitou podporované zemědělství

Už i v našich končinách se začíná o slovo hlásit filosofie komunitou podporovaného zemědělství. Tento způsob je čím dál tím víc rozšířenou a oblíbenou cestou, jak mít zajištěný pravidelný a dlouhodobý přísun kvalitních a čerstvých farmářských produktů. V zahraničí, a to i v našich sousedních zemích, jako je Rakousko a Německo, se tento způsob velice osvědčil a je běžně zařazen v populaci nejen jako způsob nakupování potravin, ale také jako filosofie smýšlení, ve které lidé ve svém okolí nacházejí společné naladění a vzájemnou podporu.

Základní princip komunitou podporovaného zemědělství tkví ve shromáždění jednotlivých domácností z okolí, které na bázi pravidelného finančního příspěvku získají v dané farmě členství. Tyto poplatky bývají po celý rok zpravidla ve stejné výši a členové komunity jeho platbou souhlasí s principem “přírodního cyklu”: v plodící sezóně mají za tento poplatek k dispozici větší množství produktů, v zimních měsících pak méně.

Na první pohled se může zdát zarážející, proč by někdo chtěl platit po celý rok stejný poplatek a mít z toho zásadně rozdílný zisk. Odpověď je až dojemně prostá – jedná se o myšlenkové přesvědčení, že se vyplatí podporovat “svého” lokálního farmáře, aby se mohl soustředit na pěstování kvalitních plodin, které jsou pro ně tímto automaticky plně k dispozici. Zároveň je to krok k životu v souladu s přírodou a respektování nejzákladnějšího životního rytmu.

Farmáři se díky tomuto způsobu podpory mohou soustředit zejména na svůj primární cíl – pěstování kvalitních plodin. Bohužel to jinak v běžném provozu není samozřejmostí, jelikož finance v zemědělství, a obzvláště v tom ekologickém s důrazem na produkci v BIO kvalitě, jsou stále palčivějším problémem. Farmáři pak tráví nepřiměřené množství času v obstarávání dotací, plnění jejich podmínek a zajišťování administrativy. Komunitou podporované zemědělství je tedy vstřícná cesta, jak dát farmářům více prostoru farmařit a sobě jako zákazníkovi zajistit stabilní přísun kvalitních surovin.

Výhody:

  • členství zajišťující pravidelný a zaručený odběr farmářských produktů
  • podpora “svého” zemědělce – ulehčení provozu farmy
  • v sezóně je hodnota získaných surovin zpravidla vyšší než odváděný poplatek
  • velmi blízký kontakt s danou farmou, průběžné informování členů o provozních záležitostech, možnost podílet se na některých rozhodnutí a chodu farmy

Nevýhody:

  • fixní poplatek po celý rok – v zimních měsících poplatek přesahuje hodnotu získaných produktů
  • menší výběr takto fungujících farem v okolí

Samosběr

Samosběry jsou řešením “selského rozumu” – zemědělci otevřou brány svých farem a umožní lidem si vlastnoručně natrhat přesně to, co se jim zamane. Jahody, jablka, švestky, hrášek, cibule, česnek, mrkev, maliny – tyto, a mnohé další plody, jsou k dispozici na organizovaných samosběrech po celé republice.

A jak takový samosběr probíhá? V daný termín se dostavíte na vybranou farmu, do košíku si posbíráte vybrané plody, poté se úlovek zváží, zaplatí a ze záhonku s vámi míří přímo do vaší kuchyně. Farmáři si tento způsob pochvalují díky snížení jejich nákladů na práci – nemají starosti se sběrem a dalšími organizačními záležitostmi kolem prodeje plodin velkoodběratelům.

Z finanční stránky je však situace výhodná pro obě strany – vynecháním zprostředkovatele (prodejce vykupující produkty od zemědělců a následně je prodávající s navýšením ceny) je cena pro koncové zákazníky zpravidla znatelně nižší, ačkoliv samotní zemědělci mají zisk naopak vyšší. Není tedy divu, že se k tomuto způsobu uchyluje čím dál tím více malých farem. A stejně tak není ani divu, že čím dál tím více koncových zákazníků tento nový způsob nákupů s vlastnoručním sběrem vítá. Samosběry jsou obvykle hojně navštěvované a plně vytížené.

Výhody:

  • čerstvě utrženo – ze záhonu rovnou do kuchyně
  • cenově výhodnější pro zákazníky i farmáře
  • záživnější forma nakupování – přímý kontakt s přírodou

Nevýhody:

  • méně dostupné – vypsaných termínů v okolí nebývá tolik, aby bylo možné navštívit samosběr kdykoliv potřebujete
  • pouze sezónní možnost nákupu

Farmářské trhy

Fenomén farmářských trhů byl s trochou nadsázky vzkříšen z mrtvých. Co dříve bylo samozřejmostí a nutností, dnes je hitem, který si získává oblibu stále širší veřejnosti. A my podobné “módní trendy” vítáme s otevřenou náručí! Nicméně jsou tady i malá úskalí – trendy na sebe často přitahují i nekalé praktiky méně poctivých podnikatelů, které se bohužel vyskytují i na farmářských trzích. Na co si dát tedy pozor?

Farmářské trhy jsou veřejný prostor pro místní farmáře, kde mohou prodávat vypěstované produkty. Jsou pořádány v pravidelných intervalech během plodící sezóny a kromě typicky farmářských produktů zde seženete také řezané květiny, sazeničky, či ručně vyrobené drobnosti, jako například proutěné košíky nebo domácí mýdla.

A právě pestřejší škála nabízených produktů zde dává prostor pro nekalé jednání – někteří prodejci se uchylují k přeprodeji zboží, které nepochází z nitra jejich farmy. Typicky jsou to právě rukodělné výrobky, a to i potravinového charakteru – medy, marmelády, mošty, apod. Často se jedná také o ovoce, které je zakoupeno jinde a následně na trhu přeprodáno. V případě pochybností tedy doporučujeme si prodejce na farmářských trzích ověřit – navštívit jejich webové stránky, případně si vyžádat k nahlédnutí příslušné certifikáty.

Není však potřeba vidět za vším podvod a podezíravě obhlížet všechny prodejce – kvalita pořádaných trhů se každým rokem zlepšuje a tak nezbývá než si užít jejich výhody. Farmářské trhy nabízí komfort nákupu od různých farmářů na jednom místě – nakupování je pak komplexnější než v případě odběru surovin z jedné farmy.

Výhody:

  • komplexní nákup od více farmářů na jednom místě
  • pravidelný interval pořádaných trhů
  • nabídka více druhů produktů, nejen farmou vypěstované plody

Nevýhody:

  • cena produktů může být navýšena vlivem nutnosti započítat cenu nájmu prodejního místa na trhu – produkty tedy mohou být dražší než v případě samosběru či prodeji ze dvora
  • možný přeprodej produktů

Kde hledat?

Vyhledat si lokální malé zemědělce a možnosti odběru jejich produktů, může být záležitost pár minut internetového vyhledávání, stejně jako dlouhé dny a týdny hledání a rozhazování sítí po známých.

Nejjednodušší cestou, která se v začátcích hledání nabídne jako první, bude pravděpodobně využití služeb jako Scuk či Sklizeno – tedy služby zprostředkovatele propojujícího malé zemědělce s koncovými zákazníky. Každý způsob zviditelnění malých farem na trhu je velmi cenný a důležitý. Pro mnoho lidí má tato varianta odběru své výhody, nicméně ruku v ruce s nimi jde i navýšení ceny za služby zprostředkování. Pro přímý nákup od malých zemědělců a podporu celé komplexnější filosofie, je tedy pro obě strany výhodnější společnou symbiózu ponechat bez prostředníka.

Jak již bylo zmíněno, účinným krokem ke získání potřebných kontaktů je informovat se ve svém okolí, jelikož komunita malých zemědělců a hobby pěstitelů je mnohdy zaměřená více na život “tváří v tvář” než virtuální spřádání své komunitní sítě.
Cenné informace, kontakty a tipy se skrývají také na internetových diskusních skupinách, a to především na Facebooku. Skupiny se zaměřují jak na nabídku malých zemědělců, tak soukromých pěstitelů, kteří nabízí svou nadúrodu domácích plodů. Doporučit můžeme například facebookovou skupinu “DOMÁCÍ POTRAVINY – Koupím, vyměním, prodám“.

Sledovat se vyplatí také skupiny místa bydliště – i tam se objevují tipy a nabídky k odběru kvalitních domácích či farmářských produktů.

Pro vyhledání konkrétních možností lze hledat například v níže uvedených databázích:

Čerstvě utrženo přímo pro nás

Ať už nad zařazením malých lokálních farem do svých nákupů teprve uvažujete nebo už jste pevně odhodlaní si jimi svůj život obohatit, možnosti, které se před námi v tomto rozprostírají, jsou bohaté. Možná bude potřeba chvíli hledat, než najdete toho svého farmáře a vyhovující způsob odběru, nicméně v těchto životních aspektech věříme, že investovat čas do nalezení toho správného řešení, se opravdu vyplatí.

Výsledkem bude nejen kvalitní zelenina, ovoce, bylinky, ořechy a další farmářské produkty, ale také posílení kolektivní snahy o zachování přirozeného a férového fungování trhu. A tato nezměrně velká výhoda v sobě skrývá mnoho dalších, ať už jde o kvalitnější a pestřejší péči o krajinu, tak podporu místní ekonomiky.

publikováno: 07. 09. 2021   napsal/a: Natálie Hrubá

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?