Ananas

Ananas

Ananas je mnohaletá tropická bylina s mečovitými listy (Ananas comosus), které tvoří přízemní růžici. Uprostřed ní se vytváří krátká květní osa s noha přitisklými květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené dužnaté plodenství až 3 kg těžké. Dnes se pěstují v Číně, Mexiku, Havaji, Brazílii a jinde. Ananasy mohou mít nejčastěji žlutou a nazlátlou, bronzovou barvu, ale i červenou, fialovou nebo černou. Uvnitř plodu je bělavá nebo žlutá dužnina, u kulturních odrůd je bez semen.

Ananas v průměru obsahuje 10% i více cukrů. Vitamínu C má méně než citróny – 12 – 15 mg/100 g. Obsahuje provitamin A, vitamíny B, kyselinu listovou. Z minerálních látek draslík, hořčík, také vápník a fosfor, zinek, železo, málo sodíku. Je v něm obsažen enzym bromelin, účinný při trávení zvláště bílkovin.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?