Římský kmín

Římský kmín

Římský kmín (občas se také známý pod názvem kumín) pochází z údolí Nilu v Egyptě, jeho pěstování se ale rozšířilo do mnohých dalších koutů světa. S běžným evropským kmínem má společný jenom vzhled, jinak se v mnohém liší. Jeho chuť je hodně výrazná a zemitá. I proto strávníky polarizuje do dvou táborů – jedni na něj nedají dopustit, druzí ho do slova a do písmene nemůžou ani cítit.

V kombinaci s koriandrem dodává charakteristickou chuť i vůni mnoha indickým pokrmům (např. v populární kořenící směsi garam masala), vyskytuje se také v mexickém koření chilli con carne, našinec ho bude znát z rereptů na cizrnovou pomazánku hummus. Používá se také do chutney, pikantních chuťovek, ostrých kořenících směsí a dušených jídel z masa nebo zeleniny. Jeho chuť se zvýrazní krátkým opražením. Je však hodně výrazný, proto je třeba si s ním počínat obezřetně.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc
inzerce - kompletní veganské jídlo v prášku na cesty nebo jako rychlý oběd

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?