Karob

Karob

Karob, známý také pod jménem svatojánský chléb, se vyrábí mletím lusků rohovníku obecného. Obsah bílkovin se v karobu pohybuje okolo 5 procenty, hojně jsou v něm zastoupeny vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor a železo, vitaminy A, B a D. Další výhodou zanedbatelné množství tuku a absence kofeinu, a proto se karob v mnohých receptech používá jako náhrada kakaa. Protože je bohatý na přírodní cukry a pokrmy s ním není nutné tolik doslazovat.

Karobový prášek se tradičně užívá jako prostředek sloužící k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmech. V součanosti se karob stále častěji uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin. V potravinářském průmyslu se používá karobová guma jako přírodní zahušťovadlo a stabilizátor (E 410), protože dokáže dobře vázat vodu.

Zajímavosti: Bez ohledu na velikost váží karobový lusk téměř přesně 0,18 g a díky tomu se z něj stalo platidlo a vznikla váhová jednotka v ČR známá jako karát. Jméno svatojánský chléb pak pochází z příběhu z Bible, kdy podle ní Svatý Jan v divočině konzumoval právě lusky karobu.

Související recepty