Meruňky a broskve jsou více než knedlíky a marmelády. Vychutnejte si je netradičně

broskve

Ať už je trháte ze stromu na své zahradě nebo chodíte na jejich sběr do obchodu či na trhy, meruňky a broskve zkrátka k létu neodmyslitelně patří. Jsou chutné začerstva, zakomponované do dezertů, sušené, zavařené i překouzlené do marmelády. S takovým repertoárem možného využití by byla škoda je ponechat létu a neuchovat je pro celoroční potěšení závanem léta. A také by byla škoda rovnou teď nezjistit, jaké cenné látky obsahují a jak využít jejich pecky!

Cennosti pod slupkou i ve slupce

Broskve a meruňky jsou ovoce z druhu peckovic. Mají silnou dužinu plnou nektaru, v niž se ukrývá velká pecka. Kromě společného “rodokmenu” mají i další podobnosti – kupříkladu značnou část obsahu nutričních látek. Jedním takovým společným pojítkem je vysoký obsah vlákniny. Málokdo o ní možná ví, že jednou z jejich blahodárných funkcí je její prebiotická schopnost – přispívá k tvorbě vhodného prostředí pro aktivitu žádoucích živých kultur v našem trávicím traktu.

Z minerálních látek meruňkám a broskvím shodně kraluje draslík. Ten mimo jiné udržuje optimální hladinu vody v našich tkáních, na čemž usilovně pracuje spolu se sodíkem, a tím přispívá i ke zdravému fungování ledvin. Z dalších minerálních látek jsou meruňky bohaté na měď, mangan a hořčík. Broskve zase tělo obohatí vápníkem, hořčíkem a železem.

Oba druhy těchto peckovic dodají tělu vitamín C, E a A. Meruňky pak pošlou organismu navíc ještě vyšší množství vitamínu K a broskve přirozenou cestou doplní vitamíny skupiny B.

Vzpomínky na léto

Ačkoliv nejsou broskve a meruňky po sezóně jednoduše k mání, můžeme této situaci snadno předejít – zásobit se dopředu! Oba druhy ovoce přímo vybízí k zavaření na kompot, případně zvolit formu marmelády. Pro širší možnost zimního využití doporučujeme očištěné a naporcované kousky těchto peckovic zamrazit – nabídnou pak téměř stejné možnosti jako ve své čerstvé podobě. Ze zmražených ovocných kousků například kdykoliv vykouzlíme osvěžující sorbet.

Sušené meruňky

Nehynoucí klasikou konzumace meruněk je jejich sušená verze. Jen tak k zobání, do práce na svačinku, do ranní ovesné kaše, pro výrobu raw dezertů – dehydrované plody meruněk jsou synonymem pestrosti užití. I přesto jsou však opředeny kontroverzí zvanou síření.

Výrobce preferuje ošetření meruněk sířením pro získání výsledných sušených plodů s intenzivně oranžovou či nažloutlou barvou, napnutou a hladkou strukturou povrchu a ochranou plodu před plísněmi. Zkrátka a dobře, sířené meruňky vypadají mnohem lákavěji než jejich nesířené sestry. Ty jsou v porovnání s nimi vzhledově méně atraktivní, přirozeným sušením získají nahnědlou barvu a scvrklejší povrch působící tuhým dojmem.

Není na místě se však nechat odradit! Nesířené sušené meruňky mají intenzivnější chuť a po jejich konzumaci nehrozí možné nežádoucí fyzické potíže, jako například žaludeční nevolnost nebo podráždění hrdla – právě tyto doprovodné projevy se mohou vyskytovat v případě konzumace sířených plodů.

Pro eliminaci možných nepříjemností se doporučuje plody ošetřené sířením pečlivě umýt pod teplou tekoucí vodou. Nebo rovnou zvolit plody nesířené, případně doma usušené.

Do ledničky? Ne! Na pleť? Ano!

Pochutnáváním si na meruňkách a broskvích však jejich využití nekončí. Například z čerstvých, a do měkka zralých broskví i meruněk, si můžeme za pomocí pár ingrediencí připravit domácí pleťovou masku. Tyto plody mají pro pleť příznivé a vyživující účinky. Pro základní verzi stačí měkké plody rozmixovat s olivovým olejem, nicméně je zde velký prostor, jak si tuto masku vytunit dle konkrétních potřeb naší pleti.

Kosmetika také ráda využívá v péči o pokožku meruňkové oleje, které se přidávají do pleťových i tělových krémů a másel, případně do balzámů na rty. Meruňkový olej je zkrátka specialista na hydratační péči o naši pokožku.

Za připomenutí určitě také stojí fakt, že meruňkám a broskvím nesvědčí pobyt v lednici – nižší teploty jim ubírají na senzorických kvalitách. Chuť i vůně se tím stávají mdlé a nevýrazné.

Botanicky jsou tyto plody velmi houževnaté a možná i díky tomu se pěstují i v údolí Himalájí a slouží tak místním jako cenný zdroj vitamínů. Z botanického hlediska je také zajímavý fakt, že není žádnou výjimkou, když na broskvoni občas vyroste nektarinka. Už jste měli štěstí a takového milého vetřelce mezi broskvemi objevili?

K využití jsou také meruňkové pecky! Dobře očištěné a suché pecky se používají spolu s peckami třešní a švestek jako náplň do polštářků. Využít je pak můžete jako podsedáky na židli, kde napomáhají k udržování zdravého a rovného způsobu sezení. Druhou variantou je takový polštářek nahřát, a díky schopnosti pecek držet teplo, jej využít jako termofor.

A malá zajímavost k dobru: meruňky jsou od pradávna opředeny jakousi mystickou aurou – napříč filosofiemi mají nejrůznější symboliku, rozličný význam ve snech a lidé jim přisuzují vlastnosti mezi nebem a zemí. Například čínský filosof Konfucius přikládal meruňkám schopnost rozvíjení moudrosti, a proto se svými studenty při svých rozpravách zasedal právě pod meruňkovými stromy.

Podmanění chutí tradičně i v experimentech

Ačkoliv se běžně meruňkové a broskvové recepty spíše opakují v pár variantách, toto ovoce nabízí pestré možnosti. Například Indové si rádi pochutnávají na meruňkách naslano s chilli. Možná právě tak vzniklo meruňkové chutney, které je velmi oblíbené i v naší evropské kuchyni. Pikantní meruňková “marmeláda” se hodí ke grilované zelenině, zejména k paprikám a bramborovým plátkům. Zmrazené meruňky a broskve jsou skvělým základem na ovocné sorbety a veganské zmrzliny.

Broskvový džem a meruňková marmeláda

Ještě chvíli se zastavíme u podobného typu zpracování – u naší staré dobré meruňkové marmelády a broskvového džemu. Ideální způsob, jak naložit s nadbytkem úrody a potěšit své blízké kolem. I tady však přinášíme pár tipů na zpestření: co taková meruňková marmeláda s mátou či s levandulí? Případně do várky pro zimní zásobu přidat skořici nebo meduňku a rázem získá chuť marmelády hřejivější podtóny, které v zasněžených dnech uvítáme.

Broskvovému džemu zase sluší například přidání vanilky, máty či rozmarýnu. Chuť broskví se příjemně snoubí s pomeranči, hruškami a švestkami. Všech doprovodných ingrediencí stačí jen málo, ovšem výsledná chuť bude o poznání výraznější a zajímavější.

Sladký hlavní chod

Patříte do týmu milovníků sladkých obědů? Tak to na vašem letním talíři určitě nechybí meruňkové knedlíky nebo rýžový nákyp s broskvemi. Těsto na meruňkové knedlíky lze pojmout různorodě, například když jeho základem je mixované tofu – výsledná struktura bude lehká a vláčná, v podstatě se jedná o rostlinnou alternativu ke tvarohovému těstu. Avšak i kynuté meruňkové knedlíky se dají protknout novými chutěmi. Například změnou klasické pšeničné mouky za mandlovou, kokosovou či čirokovou.

Rýžový nákyp s broskvemi je oblíbenou pochoutkou ve dnech pohody – pro letní víkend na chatě přímo jako stvořený. Jeho chuť ještě o něco víc podtrhne přeliv ze slaného karamelu či sladké mátové pesto.

Koláče všude, kam se podíváš

Ovocné koláče jsou v létě hvězdou mezi dezerty. Pečou se doma, pečou se na oslavy a sešlosti, pečou se v restauracích a kavárnách. Aby ne, jejich chuť je lahodnou kombinací sladkého těsta a mírně nakyslého ovoce.

Meruňkový koláč, stejně jako broskvový koláč má mnoho variant. I tady si můžeme pohrát s volbou mouky a najít si svou favoritku, která v ovocném koláči vynikne nejlíp. Zapojit můžeme na posypání oříšky či rostlinnou drobenku – z mouky, třtinového či kokosového cukru a kokosového oleje.

Broskev i meruňka si svou lahodností zvládnou podmanit koláče i bez pečení. Už jste zkoušeli raw ovocný koláč? Je ten nejvyšší čas!

Raw meruňkový koláč

  • hrst mandlí – loupaných, den dopředu namočených
  • 1 zralý měkký banán
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2-3 zralé měkké meruňky

Drobenka:

  • hrst mandlí
  • hrst kešu oříšků
  • 2 lžíce kokosového cukru

Nejdříve si připravíme drobenku: hrst suchých mandlí a kešu spolu s cukrem vložíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud se směs k sobě nezačne lehce lepit vlivem uvolňujícího se oleje z oříšků. V případě potřeby je možné přidat lžičku kokosového oleje. Poté směs přesuneme do misky a necháme v ledničce odpočívat.

Dopředu namočené mandle, kokos a kakao vložíme do mixéru a pečlivě rozmixujeme, poté přidáme banán a dále mixujeme, dokud se nevytvoří jednolitě propojená, lehce lepivá hmota. Směs přesuneme na pekáček vyložený pečícím papírem a poklademe očištěnými, na tenké plátky nakrájenými meruňkami, které mírně zatlačíme do těsta. Směs drobenky vytáhneme z lednice, prohněteme rukama, aby se vytvořily pravé drobenkové kousky a posypeme připravený koláč. Ten pak necháme v lednici odpočívat, dokud nezatuhne do celkové pospolitosti.

Z dalších raw meruňkových dobrot stojí za vyzkoušení například meruňkové domečky.

Grilované broskve naslano

Broskve válí také naslano! A takové grilované broskve jsou netradičním, avšak lahodným doplněním salátů či zeleninových špízů.

  • 2 broskve
  • olivový olej
  • 2 lžíce tekutého medu
  • čerstvé bylinky: bazalka a koriandr
  • lžička balsamica
  • sůl

Broskve očistíme a rozkrojíme na silnější klínky. Poté je na řezných stranách lehce potřeme olejem a následně medem. Grilujeme z každé strany, dokud se nezatáhnou. Mezitím si připravíme směs z olivového oleje, jemně nasekaných bylinek, špetky soli a lžičky balsamica. Touto směsí během grilování potřeme kousky broskví a necháme dogrilovat z každé strany zhruba dvě minuty.

Broskvový dip

  • 3 lžíce broskvového džemu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • pár kapek citronu
  • 1 lžička jablečného octa
  • dle chuti sůl, případně mleté chilli

Na mírném plameni zahřejeme džem spolu s hořčicí a postupně přidáme pár kapek citronu a ocet. Jakmile se ingredience propojí, odstavíme nádobu z plotny – směs nemusí projít varem. Podáváme vychlazené k pečené zelenině, tofu či tempehu.

Dáme šanci novým chutím?

Ač všemi známé meruňky a broskve jsou u nás starou klasikou, pořád s nimi můžeme poznávat nové kombinace a tóny chutí. Nepečený meruňkový koláč nebo broskve naslano jsou příjemným překvapením v pohoštění pro návštěvy. A domácí meruňková marmeláda s levandulí je milým dárkem – protože kdo by neměl rád jedlé dárky v netradičním pojetí? Tak nachystat skleničky a jde se zavařovat!

publikováno: 28. 07. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá
Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz o luštěninách. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?