Vegmania feat. Chudý vegosaurus: nepečený čoko dort a těstoviny s pestem

pesto

Jedna z nejaktivnějších českých facebookových stránek, zabývajících se veganstvím, je Chudý Vegosaurus. Stojí za ní Kamča a Eliška, dvě studenty, které neustále hledají cesty, jak se chutně, zdravě a přitom levně najíst. Až na občas použitý med jejich recepty zahrnují jen rostlinné produkty a jsou otestované řadou zmlsaných jazýčků. Slíbili se pro Vegmanii s některými pochlubit, takže slovo už patří jim:

Kromě vášně pro vaření a experimentování v kuchyni sdílíme také nadšení pro celkově zdravý životní styl a udržitelný způsob života, rády nakupujeme lokální potraviny a ještě raději si vše vyrábíme hezky po domácku, poctivě a zdravě. To se týká nejen chleba či rostlinného mléka, ale také domácí kosmetiky nebo medicíny.

Pravidelně nás můžete sledovat na naší FB stránce Chudý Vegosaurus a nově také čas od času zde na Vegmanii, kde budeme zveřejňovat vybrané tipy, triky a recepty nejen na rostlinné dobroty. Moc rády se o ně s vámi podělíme a necháme se třeba zas na oplátku inspirovat od vás.

A abychom ihned navnadily vaše chuťové buňky, připravili jsme si pro vás recept na jednoduché, oblíbené italské špagety s pestem a jako sladkou tečku neodolatelný nepečený čokoládový dort.

Těstoviny se sušenými rajčaty a pestem

Potřebujete:
těstoviny (nejlépe špagety)
sušená rajčata
čerstvou bazalku

na pesto:
2 stroužky česneku
přibližně 20g lístků čerstvé bazalky
cca 7 sušených rajčat v oleji
3-4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
1/4 hrnku olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
voda

V mixéru si umixujte česnek s bazalkou,přidejte rajčata, olej a trošku vody a umixujte dohladka. Přisypte vlašské ořechy, které rozmixujte nadrobno a dochuťte solí a pepřem. Těstoviny uvařte podle návodu, promíchejte s pestem (nám mlsounům vystačilo pesto jen na 2 porce) a dozdobte kousky sušených rajčat a bazalky.

Čokoládový dort

Potřebujete:
na korpusy:
2-3 hrnky vlašských ořechů
1 hrnek datlí
2/3 hrnku kakao nebo karobu
špetka soli

na polevu a náplň:
3 zralé banány
1/4 hrnku medu či jiného sladidla
1/3 hrnku kakao/karobu
maliny, hoblinky hořké čokolády na ozdobu

Nasypte do mixéru všechny ingredience na korpus (vlašáky, datle, sůl a kakao/karob) a rozmixujte do konzistence tuhé, lepkavé pasty (pokud máte datle sušené, možná budete muset přidat trošku vody). Rozdělte směs na dvě stejné části, z kterých uhněťte koule a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky. Mezitím si v mixéru rozmixujte banány, kakao/karob a med.

Na dno dortové formy rozprostřete 1 část korpusu, potřete částí polevové směsi a poklaďte malinami. Na to pak opatrně umístěte druhou část již vyváleného korpusu a celý dort můžete překlopit na talíř, takže budete mít tu rovnější stranu navrch. Tu pak zas potřete zbytkem polevy a dozdobte malinami a hoblinky hořké čokolády. Před podáváním doporučuji nechat ztuhnout tak 2 hodinky v lednici.

Kupte si vlašské ořechy v eshopu Grizly.cz ještě dnes a připravte si těstoviny nebo dort doma taky.

publikováno: 18. 04. 2013   napsal/a: Chudy vegosaurus

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?