Veganské filmy

Gary Yourofsky

Pokud se ve svém okolí zeptám, které důvody při přechodu na veganskou stravu byly ty klíčové, hodně často padá jméno Gary Yourofsky. Video z jeho projevu o veganství a právech zvířat, přednášeném na univerzitě Georgia Tech v létě roku 2010, bylo otitulkováno do více než 30 jazyků a jenom v češtině má čtvrt miliónu shlédnutí. Není divu, Gary je bezesporu charismatickým řečníkem, který by mnohé kazazele strčil do kapsy.

Jeho přes hodinu trvající projev (plus půlhodinová beseda) rozebírá současný svět průmyslového zemědělství, ve kterém jsou cítící tvorové jen čísly a součástkami. Zmiňuje se také o návykovosti masa, vajec, mléka a sýrů, která je jen naučená a faktu, že jen málokdo zná krutou cestu, která vede z chovů na jedlíkův talíř. Gary také upozorňuje na provázanost mastného a mléčného průmyslu – většina amerických dojnic nakonec končí v hamburgerech.

V posluchačích se snaží vzbudit představu vžití se do zneužívaného zvířete – jak by se cítila matka, které odebírají nedávno narozené dítě? Přesně to se kvůli mléku a výrobkům z něj děje dnes a denně. V naléhavosti Garyho projevu se zrcadlí jeho hlubové zapálení pro věc – sám byl za svou aktivistickou činnost 13x zatčen a strávil 77 dní za mřížemi. To vše jej jenom upevnilo v jeho přesvědčení otevírat oči těm, kteří chtějí udělat tento svět lepším místem k životu.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?