Křen

Křen

Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých, pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina i léčivý prostředek. Aby vynikly jeho prospěšné vlastnosti, je třeba jej využít čerstvě nastrouhaný, tepelně nezpracovaný. Hodí se ho přistrouhat do salátu, přidat do pomazánek nebo udělat samotný, zjemněný trochou citrónu.

Křen obsahuje vysoký obsah vitaminu C, dále vitaminy E, skupiny B a provitamin A, z minerálních látek je zastoupený především vápník, hořčík a draslík. Také křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazené pomůže s rozpouštěním hlenů. V tradiční medicíně se používá také k obkladům proti revmatismu, otokům a bolestech svalů a kloubů.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?