Křen

Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých, pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina i léčivý prostředek. Aby vynikly jeho prospěšné vlastnosti, je třeba jej využít čerstvě nastrouhaný, tepelně nezpracovaný. Hodí se ho přistrouhat do salátu, přidat do pomazánek nebo udělat samotný, zjemněný trochou citrónu.

Křen obsahuje vysoký obsah vitaminu C, dále vitaminy E, skupiny B a provitamin A, z minerálních látek je zastoupený především vápník, hořčík a draslík. Také křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazené pomůže s rozpouštěním hlenů. V tradiční medicíně se používá také k obkladům proti revmatismu, otokům a bolestech svalů a kloubů.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny