Jackfruit zastoupí maso strukturou a chutí. Bílkovinami ale příliš nevyniká

jackfruit-plod

Při zkoumání veganských receptů na Youtube nebo sociálních sítích už jste na něj nejspíše narazili. Patří mezi exotické ovoce (dokonce to vůbec největší, které existuje), ale svojí strukturou připomíná trhané maso. A právě proto a jeho schopnost nasát chuť marinády, jej především zahraniční youtubeři používají ve svých receptech. Řeč je o jackfruitu.

Jackfruit (zvaný také jako žakie) je plodem chlebovníku různolistého, jeho blízkým, ale významně menším příbuzným je pak breadfruit, plod chlebovníku obecného. Plody chlebovníku jsou skutečnými macky, u jackfruitu váží obvykle mezi 10 – 20 kilogramy, největší doposud sklizený kousek měl ale úctyhodných 80 kilo.

Tvar je mírně hruškovity s hrubou slupkou s výstupky, na žlutou jedlou dužinu uvnitř připadá zhruba třetina celkové váhy. U čerstvých plodů se dá jako u jiného ovoce zbaštit rovnou za syrova. Jedlá jsou také semena, chutí připomínající jedlé kaštany. Obvykle se také praží.

Výživové přednosti jackfruitu

Stejně jako jiného ovoce jsou podstatou hlavně polysacharidy, jednoduché cukry a vláknina. Jejich poměr se liší podle toho, jak zralý jackfruit je. Z vitamínů obsahuje především provitamín A a vitamín C, z minerálů se může pochlubit slušným zastoupením vápníku, dále pak horčíku, draslíku nebo fosforu.

A jak je to s bílkovinami? Těch chlebovník obsahuje okolo 2 gramů na 100 gramů. To je v ovocné říši nejvíce, ještě kromě avokáda obsahuje ovoce, i díky velkému podílu vody, bílkovin spíše jen v desetinách procenta. Nicméně v porovnáním s obilovinami (cca 10%), luštěninami (20 – 35%) nebo ořechy a semínky (15 – 25%) je to pořád zlomek.

Jackfruit tak v jídlech zastoupí maso strukturou a při rafinovaném ochucení také chutí, nikoliv však výživově. Proto je vhodné pro větší výživnost a sytost do jídel s jackfruitem přidat třeba opražené oříšky (které se ostatně v asijských zeleninových jídlech používají docela běžně).

jackfruit jidlo

Slaný vs. sladký jackfruit

Pokud ho chcete použít v receptech místo masa, jednoznačcě sáhněte ještě po nedozrálém jackfruitu (v konzervované podobě ve slaném nálevu). Zralý jackfruit už je totiž sladký, a ten se pak hodí jako většina dalšího ovoce do obilných kaší, vloček a granol, jogurtů nebo smoothies. Tam už se však kromě jeho delikátní chuti přednosti dost ztrácí, protože můžete směle využít i jiné, mnohem dostupnější ovoce.

Jedinečná je právě vláknitá dužina jeho ještě ne zcela dozrálých plodů, připomínající trhané maso. Můžete si jej tak natrhat a směle si pak po marinovaní s kořením, sójovou omáčkou a olejem připravit pikatní směs do tortil nebo burgerů. Také se hodí na různé stir-fry jídla s rýžovými nudlemi. Větší kousky pak můžete využít do curry omáček s kokosovým mlékem nebo na “čínu”.

Kde jackfruit seženete?

  • Čerstvý jackfruit pak můžete sehnat v některých specializovaných asijských obchodech a pochopitelně v ráji exotických surovin, pražské vietnamské velkotržnici Sapa.
  • Pro většinu, která tyto možnosti nemá, ale zbývá možnost pořídit si jej v e-shopech s asijskými potravinami nebo exotickým ovocem v konzervované podobě. Produkuje ho např. značka Arod-D, veganům dobře známá díky oblíbené značce kokosových mlék.
  • Už naložený BBQ jackfruit pro využítí do jídel pak koupíte v prodejnách a e-shopu drogérií DM.
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?