Rostlinné sýry na českém trhu – Violife, Green Vie, Kešu Rýs a spol.

Tavenýr

Které ze živočišných potravin je nejtěžší se vzdát? Téměř každý vegan / veganka vám potvrdí, že vynechat maso a produkty z něj zase taková výzva nebyla, stačí se dobře naučit používat jejich alternativy a dobře dochucovat. Největší závislost je na sýrech a dalších mléčných výrobcích. Kromě zastánců rostlinné stravy existuje navíc ještě stále početnější skupina strávníků, kterým mléčné produkty vadí ze zdravotních důvodů. Pro obě skupiny jsem sepsal tenhle přehled. Původně vzniknul už v roce 2013 a v červenci 2019 jsem ho aktualizoval. A s radostí konstatuju, že situace na českém trhu se za těch šest let posunula mílovými kroky kupředu. A protože se mění neustále, ani tento přehled značek rostlinných “sýrů” nebude nikdy kompletní.

Asi nejrozšířenějším rostlinným “sýrem” v Česku je Tavenýr slovenské značky Sojaprodukt (jeho distributorem by měl být Natural Jihlava). Jak už název výrobce prozrazuje, jenom dominantní složkou je sója, vedle ní pak kukuřičný škrob, rostlinný olej, voda, sůl a koření. Vyrábí se ve dvou příchutích – natural a uzený, konzistencí je měkčí, někde na půl cesty mezi “cihlou” a “taveňáky”. Využít se dá ve studené kuchyni přímo, do zapékaných jídel i ke smažení v klasickém trojobalu. Mně osobně oba Tavenýry chutnají, využívám je spíše za studena s pečivem nebo jako základ pomazánky, nebo do salátů. Po nastrouhání se ale slepí (takže na posypání je lepší jej strouhat přímo na pizzu) a konzistence po zapečení není žádná sláva. Cena je příznivá, někde okolo 35 – 40 korun za 200g kostku.

Rostlinné sýry Veganline neobsahují ani sóju, ale především ztužené rostlinné tuky (výrobce uvádí podíl nezdravých trans-mastných kyselin do 0,2%), zahušťující škroby, sůl a dochucovadla. Vyrábí v pěti příchutích: natural, uzený, mozzarella, s olivami a s bylinkami. Vyzkoušel jsem tusím kromě olivového už všechny a narozdíl od Tavenýru se z mojí zkušenosti osvědčily v teplé kuchyni, do těstovin nebo zapékaných jídel – rozpéká se velice dobře. Naopak za studena mi Veganline příliš nešmakuje. Za 200 gramové balení zaplatíte okolo 60 korun, dvojnásobný bloček 400 g pak za stovku.
www.veganline.cz

Mým favoritem jsou veganské sýry Cheezly s logem Redwood, jejich distributorem je firma Country Life. Ty jsou postavený na sójovém základu a rostlinných tucích, jsou bez laktózy, lepku, přídavných barviv či konzervantů. Podle dovozce jsou dostupné v těchto druzích: čedar, mozzarella, česnek s bylinkami, “šunkový” a nacho v mexickém stylu, ale pokud si dobře pamatuju, jednou jsem zkoušel také pepřový. Nejvíce mi zachutnal Cheezly Čedar, který je výborný jak za studena jen tak, nebo v pomazánce, tak do zapečených jídel nebo na pizzu. Rozpéká se opět velmi dobře. Nevýhodou je zatím horší dostupnost a také vyšší cena – okolo 80 Kč za 190g.

Kešu rýs

BIOOBCHOD.CZ do Česka dováží také značku Sheese, která má vůbec největší paletu příchutí (česneko-bylinkový, Mozzarela, Cheddar, Gouda…) a vyrábí jak v pevné formě na nastrouhaní, tak roztíratelné na pečivo. Opět je vhodný jak do studené, tak do teplé kuchyně, rozpéká se velmi dobře. Musím se ale přiznat, že Sheese jsem vyzkoušel dvakrát a příliš mi nezachutnal, tak jsem, i vzhledem k vysoké ceně (okolo stokoruny za 200g), další pokusy přijít mu na chuť vzdal.
www.buteisland.com

Violife oceňují v komentářích čeští vegani a veganky za jednu z nejchutnějších značek rostlinných “sýrů”. Ta vyrábí velké množství různých příchutí ve většině myslitelných forem – v podobě klasického bloku, plátkových sýrů, natírací sýrů, strouhané do zapékaných jídel a také trojúhelníkový blok ve stylu parmezánu. Využijete jej tak na pizzu, do toastů, zapékaných či grilovaných pokrmů nebo těstovin, ale i zastudena do baget, salátů či sendvičů. Osobně jsem ochutnal verzi s houbovou příchutí a byl jsem spokojený. Cena se opět pohybuje okolo 70 – 80 Kč na 200g balení, dvojitý balíček lze pořídit v některých eshopech už od 110 Kč.
violifefoods.com

Na bázi rostlinného škrobu a rostlinného oleje jsou vyráběny také sýry značky Green Vie. Z čehož vyplývá, že se budou dobře rozpékat. K sehnání jsou např. verze gouda, čedar, mozzarella, s příchutí pizza nebo středomoří. Patří k těm levnějším, cena začíná na 65 Kč za 180 gramový balíček. Jejich čedar jsem osobně vyzkoušel a upřimně mě chuťově příliš nenadchnul.
www.greenviefoods.com

V některých eshopech (např. www.veganfoods.cz) je dále k mání strouhaný nebo plátkový sýr německé firmy Wilmersburger, další značkou, velmi drahou, je pak Tofutti (k dostání plátkový i roztíratelný).

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Alexýr

Na konec jsem si nechal dvě lahůdky, které jsou vyráběny přímo v České republice a platí za gurmánské speciality. Narozdíl od většiny výše vyjmenovaných značek jsou určené přímo k baštění a ostudu s nimi zaručeně neuděláte ani před klasickými konvenčními strávníky. Nevýhodami obou je zatím horší dostupnost a vyšší cena, která je ale (narozdíl o škrobově/tukových náhražek) vzhledem ke kvalitním surovinám pochopitelná a do velké míry i obhajitelná.

Značka Kytky k sežrání vyrábí mnoho druhů alternativních sýrů – tedy “rýSů”, jejichž základem jsou prvotřídní kešu oříšky a probiotické kultury z quinoy. Ke koupi je celá řada příchutí, jako je prouzený, chilli, a la Provence, se sušenými rajčaty a sezónně také varianty jako medvědí česnek s kopřivou, koprový, brusinkový, zelený pepř a další. Díky použitým surovinám jsou choulostivější na skladování, takže před konzumací se skladují v mražáku. RýSů jsem ochutnal několik a je to skutečně lahůdka.
www.facebook.com/kytkyksezrani

Alexýry, pojmenované podle jejich zakladatelky Alexandry Šulcové, jsou první veganskou alternativou plísňového sýru v ČR. “Vegmelíny”, jak se jim také přezdívá, jsou také vyráběny z kešu ořechů a probiotických kultur, v tomto případě navíc i s ušlechtilými plísněmi. Ke koupi je několik variant přírodních vegmelínů (ovlivněných klasickými druhy jako je niva nebo camembert) anebo také nakládané na způsob hermelínu.
alexyr.cz

Vzhledem ke stoupajícímu zájmu o veganství v České republice se situace mění a přibývají nové značky. Dejte mi o nich prosím vědět v komentářích. Stejně tak budu rád, když tam napíšete vaše zkušenosti a jak který z těchto veganských sýrů chutná právě vám. Z různých diskuzních fór a facebookových skupin je zřejmé, že je to (snad z výjimkou kešu sýrů) velmi subjektivní.

A poslední věc na závěr: když jsem si pro článek dělal malý průzkum, kdo jakou značku používá, dostalo se mi odpovědi, že zrovna v tomhle a tamtom obchůdku tuhle, nebo vůbec žádnou z vyjmenovaných “sýrových” značek nemají. Asi nezbude nic jiného, než se majitele prodejny zeptat proč a zda o nich vůbec ví. I sami distributoři nové prodejce jistě uvítají.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?