Kokosový olej – rozplývá se na jazyku, klouže po kůži, čistí zuby

Kokosový olej - rozplývá se na jazyku, klouže po kůži

Kokosový olej patří mezi nejskloňovanější potraviny dneška. Je skvělý ve studené (raw krémy) i teplé kuchyni (stabilní i při vysokých teplotách). Výborně se hodí také v domácí kosmetice místo běžného tělového krému nebo jako lubrikant. Pojďme si ukázat příklady jeho použití:

Kokosový olej v kuchyni

Společně s dnes proklínaným palmovým tukem je kokosový olej mezi rostlinnými tuky unikátní vysokým procentem nasycených mastných kyselin. Obsahuje jich až 92%. Jedná se o nasycené tuky s tzv. středně dlouhým řetězcem, které lidský organismus efektivněji přeměňuje v energii, namísto ukládání do tukových zásob. Této vlastnosti využívají mimo jiné vytrvalci, jako jsou ultramaratonci nebo fanoušci triatlonů na středních a dlouhých tratích. Podrobnosti a praktické využítí najdete třeba v knize Vegan v kondici od Brendana Braziera.

Vysoké procento nasycených tuků dodává kokosovému oleji výbornou odolností vůči vysokým teplotám. To z něj dělá mezi rostlinnými tuky jasného kandidáta pro využití při smažení. Obzvláště se hodí do různých asijských jídel, kde bývá jako doma. Pokud vám překáží jeho výrazná chuť, pak v obchodech raději sáhněte po dezodorizované verzi, zbavené kokosového aroma. Hodí se také na vymazání plechu. Ovšem pozor, pro tepelnou úpravu nepoužívejte tepelně citlivější “panenskou” verzi.

Raw dort s borůvkami

Ta se s oblibou využívá ve vitariánské kuchyni pro výrobu raw krémů, protože při běžné pokojové teplotě si kokosový olej udržuje pevnou konzistenci, zatímco při vyšší taje. Princip je jednoduchý – ve vodní lázni jej opatrně ohřejte na teplotu, při níž se roztopí na tekutinu. Tu pak smíchejte s rozmixovaným ovocem a případně dalšími ingrediencemi, nalejte na korpus a nechejte v lednici několik hodin ztuhnout. Inspirujte se třeba receptem na nepečený dort s lesním ovocem.

Kokosový olej se také využívá jako základní surovina při výrobě veganských “sýrů”. Právě díky němu se pak při rozpečení roztéká. Bohužel tyto sýry jsou většinou postavené na kombinaci tuku a škrobu a výživných látek, jako jsou minerály či vitaminy obsahují pomálu. Jednou z výjimek je kešu Rýs od firmy Kytky k sežrání.

Využití na pleť a v kosmetice

Kokosový olej hydratuje pokožku a zabraňuje jejímu vysychání. Použít jej můžete přímo jako tělový krém nebo k přípravě domácího zábalu na vlasy, které vyživí a dodá jim lesk. Googlováním najdete řadu postupů, jak jej obohatit o další ingredience.

Využít jej můžete místo chemických odstraňovačů makeupu. Nejen že skvěle odstraní všechna líčidla, ale také hydratuje a vyživuje citlivou kůži kolem očí. K ruce příjde i při intimních chvilkách – dobře se hodí na masáže a funguje také jako přirozený lubrikant.

Kokosový olej

Kokosový olej na zuby

Kokosový tuk se skvěle uplatňuje také v ústní hygieně. Na výrobu domácí přírodní zubní pasty vám k němu stačí navíc jenom špetka jedné sody. Taková pasta je prostá jakékoliv chemie, ale díky antibakteriálním účinkům skvěle desinfikuje a mimo jiné má i bělící účinky. Jen si nejspíše budete muset pár dní zvyknout na jiný pocit, než z klasické pasty.

Využívá se také pro techniku “oil pulling“, kdy se trocha kokosového oleje povaluje několik minut po jazyku, mezi zuby a dásněmi, čímž se ústa přírodně dezinfikují. Můžete přitom klidně podnikat něco jiného, než se zase vrátíte do koupelny. Nakonec roztopený “kokosák” prostě vyplivněte do umyvadla.

Účinky v přírodní léčbě

Kokosový olej mimo jiné obsahuje kaprylovou kyselinu, která působí proti bakteriím řady candida. Při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus v boji sáhnutím právě po kokosovém oleji. Přispívá také k hojení ran nebo léčení kožních infekcí. Dobře vyrovnává kolísání hladiny cukrů v krvi a proto je přínosem nejen pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky.

Jak je vidět, je kokosový olej surovina s všestranným využitím, která by neměla chybět v žádné domácnosti. I přes všechny jeho skvělé vlastnosti by se měl zejména ve stravě užívat v rozumné míře. Stále jde totiž o nasycený tuk. Rizika podrobněji vysvětluje v podcastu Narovinu v dílu věnovaném tucích MUDr. Jakub Hurych.

Vyberte si z pestré palety kokosových olejů v eshopu Grizly.cz

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?