Recepty z červené řepy

V kuchyni se červená řepa uplatňuje nejlépe syrová - výborná je odšťavněná s jablky nebo mrkví, nastrouhaná se hodí do salátů, na tenké plátky pokrájená jako carpaccio. Z hlediska nutričních hodnot řepa příliš neztratí ani tepelnou úpravou, výborná je pečená, jako příloha nebo základ pomazánek. Uvařenou pak upotřebíte především v polévkách, jako je klasický ruský boršč.

Červená řepa – rubín v našich kuchyních
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?...
Boršč z červené řepy
Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten správný šmrnc. Jak řepu zfermentujeme?...
řepové karbenátky
Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady dle vašeho...
Obalovaný sírovec
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek nebo v...
Polévka z červené řepy
Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka - pohrávejte si s...
Pečená zelenina s kapustou
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni přidáme asi o 10 minut...
Květák, červená řepa a dýně, zapečená s mandlemi
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala s dvěmi lžícemi oleje,...
Pečená červená řepa s cibulí
Řepu uvařenou ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vyskládáme na plech na pečicí papír, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka a lehce posolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud není cibulka hezky křupavá.
Hummus z řepy
Řepy oloupeme a pokrájíme. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Pečeme asi 30 minut. Když je řepa měkká (propíchneme vidličkou), tak ji vyndáme a necháme vystydnout....
Grilovací sezóna
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony a...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc