červená řepa

Červená řepa pochází ze Středomoří, už v období starého Říma platila nejen jako potravinu, ale především jako lék. Je totiž výrazně zásaditá a tak pomáha bojovat nejen s viry, ale také různými kvasinkovými bakteriemi. Z minerálů...
Červená řepa – rubín v našich kuchyních
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?...
řepové karbenátky
Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady dle vašeho...
Obalovaný sírovec
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek nebo v...
Polévka z červené řepy
Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka - pohrávejte si s...
Pečená zelenina s kapustou
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni přidáme asi o 10 minut...
Květák, červená řepa a dýně, zapečená s mandlemi
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala s dvěmi lžícemi oleje,...
Pečená červená řepa s cibulí
Řepu uvařenou ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vyskládáme na plech na pečicí papír, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka a lehce posolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud není cibulka hezky křupavá.
Hummus z řepy
Řepy oloupeme a pokrájíme. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Pečeme asi 30 minut. Když je řepa měkká (propíchneme vidličkou), tak ji vyndáme a necháme vystydnout....
Grilovací sezóna
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony a...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.