Zdravé snídaně
Snídaně bez mléka a vajec? Ale jistěže, i vegan snídaně můžou být pestré. Do obilných kaší stačí sušené ovoce a voda, müsli si můžete zalít domácím rostlinným mlékem nebo jogurtem. A co naslano? Vyzkoušejte třeba báječnou omeletu z cizrnové mouky nebo tofíčka neboli tofu smaženici. Nebo houbový štrůdl?
Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci.
Hrnek quinoi...
Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl bílkovin a lecitin,...
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, popř. další koření. Pomocí...
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí....
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících oleje osmažíme cibuli dozlatova...
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. Vychutnat si ho můžete i v případě, že se z...
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 - 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Není to dost...
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách - buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy namočit přes noc, budou...
Špenát, celer, brokolici, jablko a hrušku odšťavíte v odšťavovači a přidáte šťávu z půlky citrónu (ten šťávu zakonzervuje a příjemně okyselí). Semínka rozmixujte, přidáte banán, zelenou šťávu a pomixujete dohromady.
V zimě je o dobrou listovou zeleninu nouze, jeden z chutnější a dostupnější salátů je ten římský. Obsah minerálů a vitaminů v něm v tomto ročním období příliš velký nebude, proto jejich množství zvýšíme některou ze zelených...

V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a půlku kostky uzeného tofu, pokrájeného na menší kostky. Cibule by měla zesklovatět až zezlátnout, tofu by mělo získat lehkou "kůrčičku". Okořeníme kurkumou...
Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená na menší kostky a čerstvě namletý mák. Osladíme jej přes noc namočenými rozinkami (popř. datlemi, křížalami, pokrájenými...
Smícháme a zalijeme horkou vodou! Moje nejoblíbenější snídaně:)