• Články
  • Recepty
  • Kurzy vaření
    • Seitan, tempeh či tofu
    • Kurz šitý na míru
    • Rostlinný jídelníček
  • Veganství
    • Veg* vitamíny
    • Restaurace
    • Prodejny
    • Knihy a kuchařky
    • Pomocníci v kuchyni
  • Newsletter
  • Články
  • Recepty
  • Kurzy vaření
    • Seitan, tempeh či tofu
    • Kurz šitý na míru
    • Rostlinný jídelníček
  • Veganství
    • Veg* vitamíny
    • Restaurace
    • Prodejny
    • Knihy a kuchařky
    • Pomocníci v kuchyni
  • Newsletter

Články

Ostře sledovaný vápník. U rostlinných zdrojů dejte pozor na vstřebatelnost

Vápník z rostlinných zdrojů
17. 01. 2021   Pavel Ovesný   Výživa

Vápník je nejvíce zastoupeným minerálem v našem těle. Pojďme se si představit jeho nejlepších zdroje v rostlinné říši a říct si také něco o tom, co napomáhá a naopak brzdí jeho optimální využitelnost pro lidský organismus.

Brokolice Kapusta Mák Mandle

Vitamín B12: kontroverzní téma rostlinného stravování

Vitamín B12
16. 01. 2021   Lenka Špaček   Veganství

Vitamín B12 je obdařen řady mýty a je načase si říct, proč je tak nezbytné jej na rostlinné stravě doplňovat. Opravdu je pro vývoj těla nezbytný? A víte, že může nedostatek způsobovat deprese? A pro koho je nedostatečná suplementace nejvíce ohrožující?

vitamín B12

Kuchyňské bylinky – dodají jídlu chuť exotických dálek a dají se pěstovat i doma!

Kuchyňské bylinky
09. 01. 2021   Natálie Hrubá   Potraviny

Máta, bazalka, oregano, tymián nebo třeba saturejka či estragon. Bylinky jsou přirozenou součástí kuchyně od nepaměti. Víte však, jak se která správně používá, jak si je vypěstovat doma a jak z jejich darů získat to nejlepší?

Bazalka kopr Máta Oregano

Pražská Černá labuť se stává prvním veganským domem v Česku

Mooi Kebab
06. 01. 2021   redakce   Novinky
Z iniciativy majitelů objektu a zakladatele rostlinného bistra Mooi Zdeňka Třose se z Černé Labutě stává první veganský dům v ČR. Kromě nově otevřené "kebabárny" tu pod jednou střechou už pár let najdete i prodejnu Vegan World a veganskou restauraci Loving Hut.

Co takhle dát si rýži? Kdy sáhnout po basmati a která se hodí do italského rissota?

Rýže
21. 12. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Rýže patří k jedné z nejpěstovanějších plodin na světě. Existují několik tisíc druhů, my se podíváme na základní, se kterými se v kuchyni běžně setkáváme. Řekneme si, jaký je v nich rozdíl, na co který použít a jak rýži správně připravit.

Obiloviny Rizoto Rýže

Tajemství krásy indických žen? Vyzkoušejte bylinnou kúru Radico

Radico - BIO bylinná kúra na vlasy
12. 12. 2020   Natálie Hrubá   Eko&Bio

Rostlina Brahmi si mezi lidmi vysloužila označení „bylinka mládí“. Je opravdu prášek z jejich sušených listů pro vlasy tak blahodárný, jak se traduje? Rozhodla jsem se to vyzkoušet na vlastní kůži.

MMA zápasník, lékařka i majitelé azylové farmy. Síla soucitu ukazuje české vegany

Seriál Síla soucitu
24. 11. 2020   redakce   Filmy
Šestidílný seriál Síla Soucitu z dílny Kolektivu pro zvířata se snaží široké veřejnosti dokázat, že veganství není jen životním stylem úzké skupiny alternativců nebo trendem mladé generace, ale že vegan či veganka může být opravdu kdokoliv.

Po kakau chutnající karob je nabitý minerály. Neměl by chybět ve vaších kaších

Karob
16. 11. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Karob, známý také pod jménem svatojánský chléb, se vyrábí mletím lusků rohovníku obecného. Obsah bílkovin se v karobu pohybuje okolo 5 procenty, hojně jsou v něm zastoupeny vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor a železo, vitaminy A, B a D.

Kakao karob

Odradil vás oil pulling? Dejte mu ještě jednu šanci s ústním olejem Hydrophil

Ústní olej BIO - Hydrophil
31. 10. 2020   Natálie Hrubá   Eko&Bio

Olej v hlavní roli ústní hygieny! Je oil pulling dávný přežitek nebo odvěký tajný recept na zdravý chrup? Na vlastní zuby jsme otestovali voňavý ústní olej, ve kterém se mimo jiné potkali šalvěj, hřebíček nebo kardamom.

laSaponaria – bezoplachový kondicionér s moringou a lněným semínkem

laSaponaria - bezoplachový kondicionér s moringou a lněným semínkem
19. 10. 2020   Natálie Hrubá   Eko&Bio

Bezoplachový kondicionér? A ještě v bio kvalitě? Ano, takovou kvalitní péči můžete svým vlasům dopřát díky italské značce laSaponaria a jejich kondicioneru s moringou a lněným semínkem.

Na bílkoviny i minerály bohatý amarant oceníte spíše v kaších než přílohách

Amarant
11. 10. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Amarant neboli laskavec je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Cenný je jeho obsah bílkovin, ve kterých je zastoupen také lysin, aminokyselina, na niž jsou jiné obilniny chudé.

Amarant Obiloviny zinek

Kuskus není jen rychlá příloha. Vyzkoušejte ho na sladko, zapečený nebo v salátu

kuskus
08. 09. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Tato netradiční těstovina je dnes rozšířena takřka po celém světě, původně pochází ze severoafrické kuchyně, kde tvoří jednu ze stálic jídelníčku. Vyzkoušeli jste už zeleninový kuskus nebo některou ze sladkých variant?

Kuskus

Lupina vlčí bob: v množství bílkovin nemá tato luštěnina konkurenci

Lupina
26. 08. 2020   Natálie Hrubá   Potraviny

Pěstuje se především jako pícnina, její semena ale patří mezi luštěniny. Využijete ji podobně jako fazole do gulášů, polévek nebo pomazánek. Lupinové boby se také praží jako alternativa kávy a mele se z nich mouka.

lupina Luštěniny

Kam s tapiokou? Z perel uvaříte puding, z mouky upečete placky i bezlepkový chléb

Tapioka
17. 08. 2020   Alena Teclová   Potraviny

S tapiokou se nejčastěji setkáte v podobě mouky nebo perel. Je snadno stravitelná a snadno přejímá chutě potravin, se kterými ji zpracujete. Ať na slano či na sladko.

Tapioka

OnlyEco Čistič koupelen (recenze)

OnlyEco Čistič koupelen
12. 08. 2020   Natálie Hrubá   Eko&Bio
Co se týká úklidu a čistoty koupelny, jsem náročný zákazník. Žijeme v oblasti s velice tvrdou vodou, což obnáší drhnutí bílých kapek zaschlé vody všude tam, kam se voda dostane.

Málo známý čirok je stvořený pro bezlepkové pečení, výživnou snídani i lahodné rizoto

Čirok
10. 08. 2020   Natálie Hrubá   Potraviny

Čirok je zcela neprávem v naší kuchyni opomíjen. Dejte však této bezlepkové obilovině šanci a získáte nejen přímý zdroj vlákniny a bílkovin, ale i nové chutě běžných receptů. Ať už jde o kaše, rizota nebo pečení.

Čirok

Kvásek vs. droždí: Proč je kváskové pečivo stravitelnější, výživnější a trvanlivější?

Kváskové pečivo
06. 08. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Domácí kváskové pečivo se s tím kupovaným nedá srovnat. Chutná skvěle, vydrží dlouho čerstvé a díky fermentaci je zdravé. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, rozhodně zajděte na nejbližší farmářský trh. Nebo ještě lépe – upečte si svoje vlastní.

Fermentace Obiloviny

Ocet? Jablečný, lihový, rýžový i balsamico. Víte, kam se který z nich hodí nejlépe?

Ocet
24. 07. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Ocet je skvělým dochucovadlem, konzervantem i pomocníkem při úklidu celé domácnosti. Používáte všechny druhy octů, nebo sázíte na osvědčenou klasiku? Každý se totiž hodí na něco jiného a chuť jídla s nimi dostává úplně jiný rozměr.

Dochucování Ocet

Znáte umeocet? Skvěle dochutí omáčky, polévku, čočku na kyselo i saláty

Umeocet
26. 06. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Umeocet patří mezi skvělá dochucovadla. Hodí se všude tam, kde potřebujete spojit slanou a kyselou chuť. Ať je to tradiční čočka na kyselo, kulajda či koprovka, tak různé marinády a dresingy.

Dochucování Umeocet

Žampiony – oblíbená surovina českých i světových kuchařů

Žampiony
23. 06. 2020   Natálie Hrubá   Potraviny

Žampiony – rychlá snídaně i základ pro výtečný oběd. Žampiony nabízí široké spektrum možností a na letní sezonu grilování jsou přímo jako stvořené. Zkuste je třeba marinované nebo jako portobello steak.

Žampiony

Z tibi krystalů vykouzlíte domácí limonádu nebo startér na báječný mandlový kefír

Tibi krystaly
17. 06. 2020   Pavel Ovesný   Potraviny

Tibi krystaly jsou malá bílá zrnka osídlená bakteriemi a kvasinkami. Fermentací z cukrem vzniká vodní kefír. Z nej můžete získat skvělou bublikatou limonádu nebo jej použít jako startér na výrobu domácího rostlinného kefíru – třeba z mandlí.

Fermentace tibi

Polenta: jak Italy proslavenou krmi použít do koláčů, na knedlíky či gril?

Polenta
15. 06. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Kukuřičná polenta se připravuje z krupice a její využití je opravdu pestré. Patří mezi stálice italské kuchyně, kde se podává nejčastěji jako příloha v podobě kaše. Připravíte z ní ale mnoho dalších jídel. Od koláče, přes nákyp až po hranolky.

Kukuřice Obiloviny Polenta

Netradiční oleje, které můžete použít v kuchyni i koupelně

Netradiční oleje, které můžete použít v kuchyni i koupelně
12. 06. 2020   redakce   Eko&Bio
V koupelně má většina lidí 3x více kosmetických produktů než je potřeba. Přitom stačí trochu se zajímat o složení a zjistíme, že přírodní kosmetika a obzvláště bio kosmetika je natolik multifunkční a čistá, že ji lze často i sníst.

Oves a ovesné vločky nejsou jen na kaši. Užijte je i do karbanátků a polévek

Oves
03. 06. 2020   Alena Teclová   Potraviny

Ovesné vločky by neměly chybět prakticky v žádném jídelníčku. Jsou mimořádně zdravé, snadno dostupné a až na výjimky dobře stravitelné. Kromě staré známé ovesné kaše se přidávají také do karbanátků, polévek nebo lívanců.

Obiloviny Oves Ovesné vločky
« Předchozí 1 … 6 7 8 9 10 … 13 Další »

Oběžník Vegmania: Je libo kalorickou porci tipů i do pošty? Stačí říct kam. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Zakladatel Vegmania.cz

Pavel OvesnýJmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie také učím v online kurzu Rostlinný jídelníček principy rostlinné stravy. Můžete si se mnou také domluvit osobní konzultaci nebo individuální kurz vaření jako (vánoční) dárek.

Oblíbené tagy

Bez vajec Bulgur Cuketa Cizrna Červená čočka Dýně hokaido Fazole Kešu Květák Kysané zelí Lahůdkové droždí Luštěniny Seitan Shitake Špenát Tempeh Uzené tofu

Kontakt

Newsletter
Facebook
Instagram
YouTube

Kontakt

© Vegmania.cz 2012 - 2025 | ochrana osobních údajů | web vytvořil Pavel Ovesný