Patříte mezi milovníky kvásku? Zkoušeli jste ho i ve sladké kuchyni? Ještě ne? Připravili jsme pro vás pár osvědčených, jednoduchých sladkých receptů, které se u nás těší velké oblibě. Vyzkoušejte netradiční chutě a postupy, s jakým kypřily těsta naše babičky.
Šípky jsou ozdobou podzimu! Nezdobí však jen krajinu, ale také naše recepty. Blahodárnost šípků je známá od nepaměti, ale jejich skrytý gastronomický potenciál stále ještě leckoho překvapí. A co vy, už jste propadli kouzlu šípkového sirupu nebo koláče?
Dýně hokaido nabírá v českých kuchyní poslední roky na popularitě. Její využití ale nemusí končit jen u polévky nebo pečení. Vykouzlíte z ní například kaši, smoothie nebo hokaido hummus. Pojďme se s ní seznámit blíže.
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?
Polévkovar je kombinací rychlovarné konvice a mixéru. Kromě polévek zvládne také kaše, příkrmy nebo marmelády. Jeho filozofie je jednoduchá – dovnitř vložíte všechny ingredience, vyberete si některý z programů a za 20 – 30 minut se vrátíte k hotové polévce.
Sušička (na ovoce) může vypadat jako poměrně zbytný pomocník. To ale platí především pro základní typy sušiček s pláty, které se skládají na sebe a na většinou kromě sušení ovoce, zeleniny nebo hub širší využití nemají. Profesionálnější nástroje ale nabízí mnohem více muziky.
Zubní pasta v tabletách přináší nejen praktické výhody v používání, ale také laskavé benefity pro životní prostředí. Poslední dobou se tyto bonbonky staly trendem a každý takový hit ve prospěch přírody je u nás vítán s otevřenou náručí. Jaké to je přejít z pasty na tabletky?
Letní cestování přináší veganům a vegankám vrásky navíc. Najíst se rostlinně a pokud možno ještě plnohodnotně, je v tuzemských i zahraničních kempech, horských chatách nebo na tůrách často docela výzva. S našimi tipy to ale určitě zvládnete snadněji.
Těstoviny, ale také třeba saláty, pomazánky nebo náplně slaných závinů. Nejen tam se hodí pesta. Naučíme vás, jak si je můžete připravit snadno doma. Vyzkoušíte nejdříve cibulové, z hub shitake nebo sušených rajčat?
Mezi rostlinným jídlem a plnohodnotným rostlinným jídlem může být velký rozdíl. Například zelenina s těstovinami nebo rýží být poměrně chudá na bílkoviny i některé mikroživiny. Jak postupovat a co na talíř přidat, abyste z jídla dostali co nejvíce výživných látek?
Pšenici, žito, oves, ječmen či rýži zná asi každý, milovníci zdravého vaření či bezlepkáři zajisté vaří i jáhly, pohanku, quinou či amarant. Znáte ale dvouzrnku, freekeh, teff nebo slzovku? Seznamte s méně běžnými obilovinami, které mohou obohatit a ozvláštnit váš rostlinný jídelníček.
Kopřiva je odpradávna součástí lidového léčitelství. I když by ji mnozí zahrádkáři označili spíše za pohromu, vysoký podíl tělu prospěšných látek byl potvrzen mnoha výzkumy. Brzy na jaře se začínají objevovat první malé rostliny a je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody.
Není sójová omáčka jako sójová omáčka. Ty kvalitní jsou dlouhodobě fermentované, které najdete nejčastěji pod názvy Shoyu a Tamari. Přečtěte si, jak se mezi sebou liší a jak se sójovky vyrábí tradičním japonským způsobem.
O co méně jsou z ní nadšení zahrádkáři, o to více ji ocení všichni, kteří na jaře hledají způsoby, jak si po hubené zimě zpestřit jídelníček. Bršlice je všudepřítomná a její využítí je pestré. Pesto, čaj a dokonce i chipsy- to vše bršlice zvládne!